Suikkila-talosta löytyy Teräsrautelan koulun Suikkilan yksikön lisäksi upouusi Suikkilan päiväkoti. Vastavalmistuneista tiloista nautitaan myös Wäinö Aaltosen koulussa Ylikylän uudisrakennuksessa. Kummastakin kohteesta löytyy myös upeita taideteoksia, jotka on rahoitettu taiteen prosenttiperiaatteen avulla.

Tuliterä Suikkilan päiväkoti avautui elokuun alussa, ja koulujen alkaessa valmiina olivat myös Teräsrautelan koulun Suikkilan yksikkö sekä Wäinö Aaltosen koulun Ylikylän korvaava rakennus. 

Suikkila-talossa opiskelee yhteensä noin 160 koululaista vuosiluokilla 1–3. Koulun lisäksi siellä toimii Suikkilan päiväkoti, neuvola, kotihoito ja kaupungin liikuntatoimi. 

– Päiväkodissa on kymmenen ryhmää, joista kolme on esiopetusryhmiä. On hienoa, että Suikkila-talossa lapset voivat saada eheän oppimispolun päiväkodista esiopetukseen ja kouluun. Myös perheet ovat olleet tyytyväisiä, kun väistötila-aika on eletty ja pääsimme palamaan Suikkilaan, iloitsevat päiväkodinjohtajat Heidi Kuronen ja Hanna Saarinen

Kuva Suikkilan päiväkodista.

Myös Teräsrautelan koulun Suikkilan yksikössä lukuvuosi on alkanut iloisissa tunnelmissa. 

– Lapset nauttivat uusista tiloista ja virikkeisestä välituntipihasta, joka innostaa liikkumaan, kertoo koulun rehtori Johanna Erkkilä

Taidetta lapsia osallistaen 

Suikkilan päiväkotiin ja kouluun on valmistunut kuvataiteilija Pive Toivosen kolmiosainen teoskokonaisuus Spectrum. Rakennuksen julkisivuun ja sisätiloihin levittäytyvän teoksen nimi viittaa värien ja elämän kirjoon. 

Julkisivun Älykkäät eläimet -teoksessa on pieniä ja suuria eläinhahmoja vedestä, maasta ja ilmasta, läheltä ja kaukaa. Mukana on erityisen oppivaisina pidettyjä eläimiä, kuten liito-orava ja villakoira. Viittauksia eläimiin löytyy myös ruokasalista.  

Sisätilojen portaikon Koivu-teos viittaa koulun pihalla olleeseen koivuun, joka jouduttiin kaatamaan uudisrakennuksen tieltä. Koivuvanerista ja corten-teräksestä valmistetun teoksen rungolla on nähtävissä tuttuja eläimiä sekä niiden pesiä ja poikasia. Seinää täplittävät koivuvanerista tehdyt koivunsiemenet, joihin noin 200 lasta pääsi painamaan sormenjälkensä. 

– Jotta sain vanerista tehdyistä koivunsiemenistä yksilöllisiä, järjestin Suikkilan alueen lapsille taidetyöpajoja, joissa lapset painoivat koivunsiemeniin sormenjälkensä, Toivonen kertoo. 

Sisätilojen portaikosta löytyy Pive Toivosen Koivu-teos. Seinää täplittävät koivuvanerista tehdyt koivunsiemenet, joihin noin 200 lasta pääsi painamaan sormenjälkensä. 

Ajanmukaiset ja kauniit tilat 

Myös Wäinö Aaltosen koulun Ylikylän uudisrakennuksen tilat ovat ajanmukaiset ja kauniit. Kokonaisuus piha-alueet mukaan lukien on erittäin onnistunut. Rakennuksessa opiskelee 1.–2. luokan oppilaita. Lisäksi käyttäjinä ovat oppilashuolto, varhaiskasvatus ja esiopetus. 

– Olemme iloisia uusien tilojen valmistumisesta. Meille uusi asia rakennuksessa on, että se on kengätön talo; kaikki jättävät ulkojalkineet eteiseen. Lisäksi yhteistyö eri toimijoiden kesken on helppoa ja vaivatonta kun esimerkiksi alkuopetus ja esiopetus ovat samassa rakennuksessa, kertoo Wäinö Aaltosen koulun rehtori Tiina Paappa
 
Ylikylän uudisrakennukseen on valmistunut kuvataiteilija Terhi Ekebomin kolmiosainen teoskokonaisuus Perhosleikki. Koulun julkisivuun ja sisätiloihin levittäytyvät teokset liittyvät lähiluonnon arvostamiseen.  

Teoskokonaisuuden kuva-aiheissa esiintyy Turun alueen kasveja ja hyönteisiä, joilla on kiinnostavia ja sympaattisia visuaalisia yksityiskohtia, kuten esimerkiksi juhannusturilaan tassumaiset tuntosarvet ja ahdekaunokin tupsut. Lapsihahmoissa on puolestaan viittauksia kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen hahmojen asentoihin. Taiteilija pyysi lapsia kuvittelemaan kohtaamisia harvinaisen yöperhosen, jänösiilikkään kanssa. 

– Olen iloinen, että pystyin nostamaan teoksen keskiöön ihanan pörröiset kotimaiset yöperhoset. Lasten piirustukset toimivat inspiraationa lopulliselle teokselle, Ekebom kertoo. 

Terhi Ekebomin Jänösiilikäs. Lasten piirustukset toimivat inspiraationa lopulliselle teokselle. 

Suikkilan päiväkodin ja koulun ja Wäinö Aaltosen koulun Ylikylän uudisrakennuksen taideteokset on rahoitettu taiteen prosenttiperiaatteen avulla. Turun kaupungin uudisrakentamiskohteiden budjetista on varattu osuus uuden julkisen taiteen tilaamiseen. Turun museokeskus toimii taidehankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi Turun kaupungin taidekokoelmaa.