Tulevana lukuvuonna kasvatuksen ja opetuksen arkeen vaikuttavat erityisesti palvelujen kysynnän kasvaminen ja monikielisten lasten ja nuorten määrän lisääntyminen. Käynnissä on myös ennätyksellisen paljon päiväkotien ja koulujen peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeita. Koko kaupunkiorganisaation haasteena on segregaation torjunta.

Monikulttuurisuus on turkulaisille lapsille ja nuorille arkipäivää. Yli 25 prosenttia Turun kaupungin varhaiskasvatuksessa ja ammatillisessa koulutuksessa olevista lapsista ja nuorista on monikielisiä. Perusopetuksessa vastaava luku on reilu viidennes ja määrän tiedetään olevan kasvussa.

Monikulttuurisuus tuo mukanaan myös erilaisia eriytymisen haasteita. Päiväkoti- ja kouluratkaisut ovat yksi tapa vaikuttaa segregaation vähentämiseen. Esimerkiksi tulevassa Karhunaukion monitoimitalossa lasten kieli- ja sosioekonomiset taustat sekoittuvat nykyistä enemmän.

– Asuinalueiden eriytymisen ehkäisy on koko kaupungin yhteinen urakka. Purkaakseen alueellista segregaatiota kaupunki on muun muassa tehnyt ja tekee konkreettisia muutoksia kouluverkkoon. Lisäksi tarkastellaan oppilaaksiottoalueita ja erikoisluokkatoimintaa, kertoo kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen.

Turun kaupungin oppilaitokset haluttuja opinahjoja

Turun kaupungin oppilaitokset nostivat suosiotaan kevään 2024 yhteishaussa. Erityisesti ammattikoulutuksen puolella hakijamäärissä oli merkittävää kasvua, sillä hakijamäärä oli lähes 150 enemmän kuin edellisvuonna. Turun kaupungin päivälukioihin haki ensisijaisena toiveena yhteensä 1 447 ja Turun ammatti-instituuttiin 1 422 nuorta.

– Turun ammatti-instituutin tulevan lukuvuoden merkittävimpiin kohokohtiin kuuluvat Taito-kampuksen rakentamisen käynnistyminen sekä Suomen suurimman ammatillisen koulutuksen tapahtuman, Taitaja 2025 kilpailun järjestäminen Turussa 5.–8.5.2025, kertoo ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen.

Jatkuva haku sekä työvoima- ja oppisopimuskoulutukset täydentävät TAIn monipuolista koulutustarjontaa.

Kevään yhteishaku onnistui erinomaisesti myös Turun lukioiden osalta. Hyvät tulokset ylioppilaskirjoituksissa sekä maine hyvinä opinahjoina ovat säilyttäneet nuorten halukkuuden hakeutua lukio-opintojen pariin Turkuun. Sisäänpääsyn keskiarvorajat olivat Turun lukioissa 7,67 (suomi) ja 7,83 (ruotsi). Lukioiden aloituspaikkojen määrää on lisätty viime vuodesta 60:llä.

Väestöennusteen mukaan Turun lapsimäärä kasvaa edelleen ja tämä vaikuttaa myös kasvatuksen ja opetuksen palvelujen kysynnän kasvamiseen erityisesti opetuksessa.

Uudet tilat ja kouluttautumismahdollisuudet työnantajan etuina

Palkkojen korotuksen ja uusien tilojen ansiosta varhaiskasvatuksen työvoimapula on hieman hellittänyt sekä suomen- että ruotsinkielisellä puolella. Myös Turun kaupungin vetovoima työnantajana on kasvanut. Osaavasta ja sitoutuneesta varhaiskasvatuksen henkilökunnasta halutaan pitää kiinni jatkossakin: veto- ja pitovoimaa vahvistetaan tarjoamalla henkilökunnalle muun muassa monipuolisia koulutusmahdollisuuksia.

Perusopetuksen kolme keskeistä teemaa tulevana lukuvuonna ovat hyvinvointi, lukeminen ja liikkuminen. Kaupunki panostaa myös perusopetuksen henkilökunnan osaamisen vahvistamiseen. Yli 500 työntekijää on jo esimerkiksi osallistunut koulutukseen, joka valmentaa kohtaamaan haasteellisesti käyttäytyviä oppilaita.

Päiväkotien ja koulujen osalta Turussa on käynnissä ennätyksellisen paljon peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeita, jotka konkretisoituvat uusina ja uudistettuina tiloina tämän vuosikymmenen aikana.

Vuoden 2024 aikana kaupunkiin valmistuu useita päiväkoti- ja koulutiloja. Uusi Suikkilan päiväkoti avautui elokuun alussa, ja koulujen alkaessa valmiina ovat myös Teräsrautelan koulun Suikkilan yksikkö sekä Wäinö Aaltosen koulun Ylikylän korvaava rakennus. Monitoimitalo Riimin päiväkoti avattiin jo aiemmin keväällä. Lisäksi lapset pääsevät pian uusiin tiloihin muun muassa Koukkarinkadun ja Härkämäen päiväkodeissa.