Turun kaupunki panostaa varhaiskasvatuksen henkilökunnan hyvinvointiin. Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala muistuttaa, että sitoutuneista työntekijöistä halutaan pitää tiukasti kiinni. Työolosuhteita parannetaan jatkuvasti ja nyt myös palkkoihin on saatu korotusta.

Parasta aikaa Turun varhaiskasvatuksessa

  • Tämä uutinen jatkaa Parasta aikaa Turun varhaiskasvatuksessa -juttusarjaa, joka antaa äänen varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja tuo esille työn positiivisia puolia.
  • Haluatko liittyä joukkoon? Tutustu: www.turku.fi/parasta-aikaa

Kaupunki suhtautuu varhaiskasvatuksen henkilöstön kouluttautumiseen myönteisesti ja tarjoaa lukuisia täydennyskoulutusmahdollisuuksia. Viime vuosien aikana kaupunki on myös lisännyt työhyvinvointia tukevia toimenpiteitä: Päiväkodeissa työskentelevien alueellisten varahenkilöiden määrää on lisätty, ja useissa päiväkodeissa on kokeiltu mentorointitoimintaa. Varhaiskasvatuksen työntekijöille ja johtajille on tarvittaessa tarjolla työnohjausta.

– Ammattitaitoinen henkilökunta, joka viihtyy työssään ja voi hyvin, on meille kaikki kaikessa. On erittäin tärkeää, että saamme sitoutuneet työntekijät pysymään alalla, varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja Vesa Kulmala toteaa.

Iloitsemme siitä, että saimme nyt palkankorotuksia koko varhaiskasvatuksen henkilöstölle; päiväkodinjohtajille, opettajille ja erityisopettajille sekä perhepäivähoitajille ja lastenhoitajille.

Kaupunki on panostanut myös tiloihin: rakentanut uusia päiväkoteja ja peruskorjannut vanhoja.

Vetovoimaa ja pitovoimaa

Turun kaupunki on tehnyt päätökset työehtosopimuksiin sisältyvien paikallisten järjestelyerien kohdentamisesta ja suunnannut korotuksia erityisesti varhaiskasvatuksen palkkoihin.
 
– Iloitsemme siitä, että saimme nyt palkankorotuksia koko varhaiskasvatuksen henkilöstölle; päiväkodinjohtajille, opettajille ja erityisopettajille sekä perhepäivähoitajille ja lastenhoitajille, Kulmala kertoo.

Väestöennusteen mukaan Turun lapsimäärä on kasvussa erityisesti keskusta-alueella. Uusia päiväkoteja siis tarvitaan – ja uusia varhaiskasvatuksen ammattilaisia.

Keväällä 2023 kuusi suurinta kaupunkia vaati uudelta hallitukselta toimia varhaiskasvatuksen henkilöstöpulan ratkaisemiseksi. Tuolloin kerrottiin, että kuudesta suurimmasta kaupungista puuttuu yhteensä yli 2 600 varhaiskasvatuksen opettajaa ja sosionomia.

– Työn ohessa suoritettavia opintoja tulee kehittää yhä vahvemmin ja opintojen suorittamisesta töiden ohella täytyy tehdä mahdollisimman helppoa. Palkkausta ja työoloja parantamalla Turku panostaa konkreettisesti varhaiskasvatuksen veto- ja pitovoimaan, Kulmala huomauttaa.

Turku pitää huolta pienimmistä

Tällä hetkellä Turussa on 45 kunnallista suomenkielistä ja neljä kunnallista ruotsinkielistä päiväkotia. Toiminta jakautuu 83 rakennukseen. Yksityisiä päiväkoteja on 53, ja kunnallista ja yksityistä perhepäivähoitoa on tarjolla eri puolilla kaupunkia.

– Parhaillaan työn alla olevan varhaiskasvatusverkkoselvityksen perusteella varhaiskasvatuksen tarjontaa keskusta-alueella tullaan lisäämään. Tavoitteena on löytää ratkaisuja nykyisiin haasteisiin, kuten varhaiskasvatuspaikkojen riittävyyteen. Samalla myös tiloja uudistetaan jatkuvasti.

Turun kaupunkistrategiaan on kirjattu, että koulu- ja päiväkotitilojen tulee olla terveitä ja turvallisia.

– Henkilöstön hyvinvoinnin lisäksi panostamme hyvin konkreettisesti entistä parempiin työoloihin, Kulmala tiivistää.