Turussa kesällä alkaneet auto- ja pyöräpysäköinnin kokeilut täydentyvät lokakuussa uusilla vähähiilistä liikkumista helpottavilla palvelukokeiluilla. Loppuvuoden aikana testaan opastamista vapaaseen pysäköintipaikkaan, edistetään kimppakyydin käyttöä työmatkaliikenteessä, kehitetään pysäköinnin markkinapaikkaa ja kokeillaan turvallista pyöräpysäköintiä.

Turussa kesällä alkaneet auto- ja pyöräpysäköinnin kokeilut täydentyvät lokakuussa uusilla vähähiilistä liikkumista helpottavilla palvelukokeiluilla. Loppuvuoden aikana testaan opastamista vapaaseen pysäköintipaikkaan, edistetään kimppakyydin käyttöä työmatkaliikenteessä, kehitetään pysäköinnin markkinapaikkaa ja kokeillaan turvallista pyöräpysäköintiä. Myös aiemmin käynnistyneet sujuvan kadunvarsipysäköinnin, pysäköintipaikkojen vertaisvuokrauksen sekä pyöräpysäköinnin kokeilut ovat edelleen käytössä. 

"Tavoitteena alan yritysten kanssa tehtävissä kokeiluissa on löytää sellaisia kestävän kaupunkiliikkumisen ratkaisuja, jotka vastaavat kaupunkilaisten tarpeisiin, pystyvät toimimaan markkinaehtoisesti ja voivat laajentua myös muihin kaupunkeihin", sanoo projektipäällikkö Juha Pulmuranta.  

Aalto-yliopiston eParkly-projektin vetäjä Jukka Näräkkä toteaa Turun tarjoavan heille hyvän testialustan:  

“Olemme todella iloisia päästyämme mukaan Turun kaupungin kokeiluun testaamaan järjestelmämme toimivuutta ja kehittämään sitä eteenpäin Turun hienossa kaupunkiympäristössä. Toivomme koekäyttäjiltä aktiivista palautetta, jonka pohjalta voimme tehdä parannuksia ja ponnistaa eteenpäin sekä luoda eParklysta kansainvälinen vientituote.” 

Turussa parhaillaan käynnissä olevat auto- ja pyöräpysäköinnin kokeilut ovat osa 6aika: Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hanketta, jota toteuttavat Turun kaupunki ja Turun ammattikorkeakoulu yhdessä yhteistyöyritysten ja sidosryhmien kanssa. Kokeiluja rahoitetaan myös Turun kärkihankkeista Smart and Wise Turku ja Keskustan kehittäminen. 

Lokakuussa alkavat auto- ja pyöräpysäköinnin palvelukokeilut  

Opastettuna pysäköintiruutuun (YSP) 
Etsiparkki.fi -palvelu kerää ja jakaa tietoa vapaista pysäköintipaikoista keskustakävijöille. Palvelun käyttäjä näkee jo ennakkoon, missä on asiointikohdetta lähin vapaa parkkipaikka ja saa sinne myös ajo-ohjeet. Lokakuun aikana palveluun lisätään myös arvio pysäköintipaikkojen käyttöasteesta. 

Kadunvarsipaikan varaaminen (MarshallAI) 
Kaupungintalon pihalla osoitteessa Aurakatu 2 kaksi pysäköintilipputautomaatin viereistä paikkaa on vain niiden autoilijoiden käytössä, jotka ovat varanneet pysäköintipaikan etukäteen parkki.marshallai.com -osoitteessa. Verkkosivulla näkee paikkojen tilan reaaliajassa ja pystyy varaamaan pysäköintipaikan autolleen aikaisintaan 15 minuuttia ennen pysäköintiä. Paikan varaaminen on ilmaista, mutta pysäköinnistä maksetaan normaalisti. Kokeilu on käynnissä lokakuun ajan. 

Pysäköintietuus kimppakyytiautoille (CoReorient) 
Kokeilu pyrkii yksityisautoilun vähentämiseen edistämällä kimppakyydin käyttöä työmatkoilla. Kokeilu kohdistetaan ensisijaisesti Kupittaan Tiedepuistossa työssäkäyville, jotka ovat oikeutettuja työpäivän mittaiseen ilmaiseen kadunvarsipysäköintiin maksuvyöhykkeillä 2 ja 3 todentamalla kimppakyydin ensin turku.liiteri.net -palvelussa. Kokeilun käytössä olevan kiintiön suuruus on keskimäärin 10 ilmaispysäköintiä/työpäivä. Kokeilu käynnistyy lokakuun loppupuolella ja päättyy joulukuun lopussa.  

eParkly-kokeilu kaupungin työntekijöille (Aalto-yliopisto) 
Turun kaupunki kokeilee eParkly-projektin kanssa pysäköinnin markkinapaikkaa, joka näyttää kokeilussa mukana olevien pysäköintialueiden reaaliaikaisen käyttöasteen ja niiden dynaamisesti muuttuvan hinnan. Tämä auttaa autoilijaa löytämään mieleisensä pysäköintipaikan nopeasti ja vähentää siten turhaa ajelua. Palvelun testaaminen on rajattu kokeilun ajaksi vain kaupungin työntekijöille.  

Turvallinen pyöräpysäköinti Hansakorttelissa (CoReorient Oy) 

Hansassa kokeillaan järjestelmää, jonka avulla asiakas saa ilmoituksen, jos pyörää liikutetaan hänen tietämättään. Järjestelmän avulla pyritään estämään pyörävarkauksia. Palvelu toimii Hansan parkkihallissa, jonne pääsee sisään Kristiinankadulta. Palvelu toimii mobiilisti sekä selaimella että sovelluksella. Palvelu sisältää pyörän turvallisen parkkeeraamisen lisäksi mm. välineet pyörän omatoimista huoltoa varten ja pyörän pesumahdollisuuden sekä omien tavaroiden säilytysmahdollisuuden. Palveluun tulee mahdollisesti mukaan pyörähuoltoyritys tarjoamaan lisämaksullista huoltoa. Palvelu alkaa lokakuun lopussa ja on käytössä, kun parkkihalli on avoinna. Palvelun hinta on 8 €/kk ja osa lisäpalveluista maksaa lisäksi 5e/kk. Palvelu löytyy osoitteesta: https://turku.liiteri.net/fi 

www.turku.fi/pysakointikokeilut 

Asiasanat: