Reaaliaikaiset kunnossapitotiedot palvelukartalla
Katso reaaliaikaiset kunnossapitotiedot palvelukartasta: www.palvelukartta.turku.fi/fi/mobility
Turku tarjoaa ympäri vuoden runsaasti mielenkiintoisia ja käteviä pyöräreittejä niin työmatkaliikkujalle, retkeilijälle kuin matkailijallekin. Turussa voit pyöräillä sekä urbaanissa että luonnonläheisessä ympäristössä. Tehostetun talvikunnossapidon pyöräreiteillä liukkautta torjutaan liuossuolalla tai hiekoituksella ja lumi poistetaan harjaamalla.
Turvallisen talvipyöräilyn vinkit
Talvellakin on turvallista pyöräillä, kunhan huolehtii pyörän riittävästä kunnossapidosta sekä oikeanlaisista talvirenkaista.
Myös näkyvyydestä huolehtiminen on tärkeää, ja pakollisten varusteiden, kuten etu- ja takavalojen, lisäksi on hyvä käyttää riittävästi heijastimia. Huolta kannattaa pitää myös kunnollisista pyöräilyvarusteista, kuten kypärästä, jonka alle mahtuu lämmittävä pipo ja kunnollisesta vaatekerrastosta - näin kylmä ja viima eivät pääse yllättämään.
Siirtymiin on hyvä varata talvisin enemmän aikaa ja liukkaalla ja pimeällä kelillä muistaa ajaa tavallista varovaisemmin. Muistathan myös noudattaa liikennesääntöjä.
Alta löydät Fillaritallin Mikko Iso-Järvenpään talvipyöräilyvinkit:
Talvipyöräilijän viiden vinkin muistilista:
- Hyvät nastarenkaat ovat turvallisuuden A ja O. Suosittelemme talvikäyttöön nastarenkaita, joissa on lähemmäs 200 kovametallinastaa per rengas. Nastarenkaissa on hyvä olla vahva pistosuoja hiekoitussepeliä vastaan.
- Huolehdi jarru- ja vaihdevaijereiden rasvauksesta ennen pakkaskelejä. Tämä on erittäin tärkeä toimenpide, jotta vaijerit eivät pääse jäätymään kiinni vaijerin kuoriin pakkasilla. Tällä siis varmistat vaihteiston ja jarrujen toimivuuden.
- Muista voimansiirron (ketjut ja rattaat) aktiivinen puhdistus ja ketjujen rasvaus vähintään 2 viikon välein talvikaudella. Talvella kosteuden lisääntyminen ja teiden suolaus tuovat omat haasteensa polkupyörän voimansiirron kestolle. Aktiivinen puhdistus ja uudelleen rasvaus pitävät pyörän voimansiirron kunnossa läpi talven.
- Tarkasta, että pyöräsi renkaiden ja lokasuojien väli on riittävän suuri, jotta lumi, loska ja sepeli pääsevät vapaasti poistumaan. Liian pieni toleranssi renkaiden ja lokasuojien välissä vaikeuttavat lumen ja muun poistumista. Tämä tekee polkemisesta raskaampaa ja pahimmillaan voi tehdä pyöräilystä vaarallista jumittavien renkaiden vuoksi.
- Sähköpyöräily talvella
- Akkua ei saa ladata pakkasella! Odota, että akku on lämmennyt reilusti ennen, kun laitat sen lataukseen.
- Akun kesto on pakkasella heikompaa. Useampien akkujen päälle pystyy hankkimaan neopreenisuojan, joka parantaa akun kestoa talvella.
Reaaliaikainen talvikunnossapito näkyy Turun palvelukartasta
Turun palvelukartalta näkee reaaliaikaiset tiedot katujen kunnossapidosta. Kartalta näkee esimerkiksi mitä katuja on aurattu tai hiekoitettu viimeisten kolmen päivän aikana. Tiedot päivittyvät 15 minuutin välein. Kunnossapitotiedot löytyvät osoitteesta www.palvelukartta.turku.fi/fi/mobility.
Osa Turun pyöräreiteistä kuuluu tehostetun talvikunnossapidon piiriin. Lumi poistetaan reitiltä harjaamalla ja liukkautta torjutaan liuossuolalla tai hiekoittamalla. Näet myös tehostetun kunnossapidon pyöräreitit palvelukartasta.
Talvikunnossapidon lisäksi palvelukartasta löytyy myös muuta pyöräilijälle hyödyllistä tietoa, kuten pyöräilyreitit, pyöräpysäköintipaikat sekä kaupungin pyörähuoltopisteiden sijainnit.
- Katso reaaliaikaiset kunnossapitotiedot palvelukartasta: www.palvelukartta.turku.fi/fi/mobility kohdasta ”katujen kunnossapito”.
- Tehostetun talvikunnossapidon pyöräreitit löydät palvelukartan kohdasta ”pyöräily”.
- Löydät kootusti kaikki Turun pyöräilypalvelut: Pyöräilypalvelut | Turku.fi