Skanssinmäen harju, yksi Turun seudun harvoista hiekkaharjuista, oli soranottopaikkana 1970-luvulle asti. Sittemmin alue on pääosin umpeenkasvanut, mutta nyt sitä kehitetään osana Euroopan ensimmäistä biodiversiteettipuistoa. Alueen palauttaminen paahdeympäristöksi edellyttää tiheän puuston harventamista, jotta saadaan lisää valoa ja paahteisuutta.

Paahdeympäristöt, kuten hiekkaharjujen etelärinteet ja sorakuopat, ovat tärkeitä mutta uhanalaisia elinympäristöjä. Palauttamalla rinteen valoisuuden, tuetaan uhanalaisten paahdekasvien, kuten nuokkukohokin ja neidonkielen, kasvua. Tämä houkuttelee myös lämmössä viihtyviä perhosia ja muita harvinaisia hyönteisiä paikalle. Komeimmat, muun muassa yli 100-vuotiaat männyt, jätetään ihastuttamaan alueella liikkuvia. Työt aloitetaan joulukuun aikana ja niitä tehdään aina vuoden 2025 syyskuuhun saakka, lintujen pesimärauha huomioiden. Tulevan kolmen vuoden aikana Skanssissa kokeillaan useita erilaisia monimuotoisuutta lisääviä luonnonhoitomenetelmiä.

Lahopuu on pääosassa luonnon monimuotoisuuden lisäämisessä 

Kun alue avataan paahdeympäristöksi, saadaan puistoon samalla kipeästi kaivattua lahopuuta. Kuluneina vuosina Skanssin metsiä on käsitelty jonkin verran, mikä ilmenee esimerkiksi lahopuiden puuttumisena. Vähäinen lahopuun määrä metsissä on keskeinen syy satojen metsälajien uhanalaistumiselle. Luonnonmetsissä jopa neljännes puustosta on ollut kuollutta puuta, joka tarjoaa elintärkeän elinympäristön noin 5 000 metsälajille. Talousmetsissä tämä osuus jää usein alle viiteen prosenttiin. Lahopuuta hyödyntävät eliöt ovat erikoistuneet tiettyihin olosuhteisiin.  

—  Lahopuu on elävän metsän perusta, joka tukee tuhansien lajien elämää ja rikastuttaa ekosysteemiä. Turun biodiversiteettipuistossa huolehdimme lahopuun määrästä ja monimuotoisuudesta ja haluamme tuoda sen merkityksen kaupunkilaisten tietoisuuteen, kertoo metsätalousinsinööri Timo Vahala, joka vastaa alueen metsätöistä. 

Skanssin harjun metsissä on paljon riukuuntuneita mäntyjä sekä samanikäistä puuta. Tulevan talven aikana alueen metsiin hakataan pienaukkoja, joissa jätetään lahopuuta ja annetaan lehtipuiden kasvaa. Osa puista myös kaulataan, jolloin ne kuolevat vähitellen pystyyn ja tarjoavat elinympäristön lahopuuta hyödyntäville lajeille. Lisäksi alueelle siirretään harvinaisia kääpiä yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa.

Koirapuisto osana luonnon monimuotoisuustyötä 

Puistoon rakennetaan lähiseudun koiranomistajien iloksi koirapuisto. Puiston rakentamisen vuoksi kaadettavat puut jätetään lahoamaan sekä alueelle tehdään tekopökkelöitä, jotka tarjoavat tärkeää pystylahopuuta. Lisäksi alueella pilotoidaan ympäristöystävällisiä Dark Sky -valaisimia, jotka minimoivat valosaasteen haitat eliöstölle. 

Puiston laidalle, koivikon keskelle, rakennetaan aukio lintujen ja luonnon tarkkailuun. Vanhoista puunrungoista valmistetaan pöllipenkkejä, ja alueelle rakennetaan polku, joka yhdistyy tulevaan keskuspuistoon. Samalla alueella kokeillaan uhanalaisten kääpien ymppäämistä koivuihin.

Vanhoista puunrungoista valmistettuja pöllipenkkejä.

Kohti elinvoimaisempaa tulevaisuutta 

Skanssin biodiversiteettipuiston tavoitteena on luoda alue, joka palvelee sekä luonnon että asukkaiden tarpeita. Puisto tarjoaa tilan oppia luonnosta, virkistäytyä ja seurata monimuotoisuuden rikastumista lähietäisyydeltä. 

—  Ymmärtämällä, kuinka lahopuu ylläpitää luonnon monimuotoisuutta ja tarjoaa kodin uhanalaisille lajeille, voimme kaikki yhdessä edistää vastuullista suhtautumista metsien suojeluun, Vahala painottaa yhteistyön merkitystä.

 

Skanssin biodiversiteettipuisto on osa Urban Biodiversity Parks -hanketta, jossa kehitetään ja testataan aktiivisin keinoin luonnon monimuotoisuuden edistämistä kaupunkioloissa. Hanke on saanut rahoitusta European Urban Initiative – Innovative Actions (EUI-IA) -rahoitusohjelmasta. Hankekumppanit: Turun kaupunki, Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Villi Vyöhyke ry, Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy, Blokgarden Oy ja Valonia. 

Turun kaupungilla on jatkuvasti käynnissä yli sata ulkoisen rahoituksen hanketta, vuosittain keskimäärin 60 miljoonan euron arvosta. Hankerahaa haetaan Euroopan Unionista ja suomalaisista rahoituskanavista. Hankkeiden avulla kehitetään Turkua monipuolisesti sekä luodaan uusia toimintamalleja ja innovaatioita. Ulkoisen rahoituksen myötä Turku on myös vahvasti mukana lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä yhteistyöverkostoissa. Hankkeiden avulla luodaan kaikille parempaa Turkua. 

Asiasanat: