Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän ilmastotyön keskiössä ovat energiatoimet esimerkiksi rakennusten lämmityksen ja työkoneiden polttoaineiden osalta. Lisäksi seurakunnan jäseniä ja työntekijöitä kannustetaan ilmastotyöhön. Luonnon monimuotoisuuden lisääminen ja luontosuhteen vahvistaminen ovat osa seurakuntayhtymän ympäristöohjelmaa. Teoillaan ja esimerkillään seurakuntayhtymä pyrkii edistämään kohtuullista ja kestävää elämäntapaa.

TURUN JA KAARINAN SEURAKUNTAYHTYMÄN ILMASTOTEKO PÄHKINÄNKUORESSA

  • Hiilijalanjälki ja hiilinielut lasketaan vuoden 2023 aikana, minkä jälkeen niiden kehitystä on tarkoitus seurata, jotta hiilineutraalius vuonna 2029 saavutetaan.
  • Kiinteistö- ja maaomistukset tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia päästövähennyksiin ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen.
  • Oma esimerkki, viestintä ja kannustaminen auttavat edistämään kohtuullista ja kestävää elämäntapaa.

Kuka

Suunnitteluhortonomi
Heidi Grannas
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

5 KYSYMYSTÄ ILMASTOTEOSTA -SARJA

Hiilineutraalia Turkua tekemässä on kasvava joukko yrityksiä ja yhteisöjä. Nostamme viidellä kysymyksellä esiin paikallisten toimijoiden ilmastotekoja. 

Tutustu sarjan muihin julkaisuihin.

Jokainen askel vie meitä kohti tavoitetta.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän suunnitteluhortonomi Heidi Grannas vastaa viiteen kysymykseen ilmastoteosta.

1. Kuvaile ilmastotekoanne lyhyesti

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2029. Hiilijalanjälki ja hiilinielut lasketaan vuoden 2023 aikana, minkä jälkeen niiden kehitystä on tarkoitus seurata. Ilmastotoimien ohella teemme aktiivisesti luontotekoja.

Kaikki hankkimamme sähkö ja kaukolämpö on tuotettu uusiutuvasti. Hautausmaan työkoneissa käytetään biodieseliä ja polttomoottorikoneiden tilalle hankitaan akkukäyttöisiä laitteita. Krematorioon on rakennettu savukaasujen puhdistusjärjestelmä ja savukaasuista talteen otetulla lämmöllä lämmitetään Pyhän Ristin kappeli ja Turun hautausmaan huoltokeskus. Öljylämmityksestä olemme pääasiassa siirtyneet maalämpöön tai kaukolämpöön. Hannunniitun asuintaloihin on rakennettu poistoilman lämmön talteenottojärjestelmä.

Kannustamme ja osallistamme seurakuntalaisia ja seurakunnan työntekijöitä ilmasto- ja ympäristötekoihin viestimällä aktiivisesti mahdollisuuksista. Työntekijöitä innostamme kestävään liikkumiseen ja esimerkiksi hautausmailla henkilökunta liikkuu polkupyörillä tai sähköisillä kickbikeilla. Tulevaisuudessa rakennamme sähköautoille latauspisteitä. Osallistumme energiansäästöviikoille ja neuvomme työntekijöitä energian säästöön omassa työssä. Luontosuhdetta vahvistamme erityisesti varhaiskasvatuksessa leikin kautta.

Seurakuntayhtymän ympäristöohjelman 2023–2027 yhtenä tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden lisääminen. Biodiversiteettiä pyrimme huomioimaan toiminnassamme mm. niittämällä hautausmaiden reuna-alueita ja laajennusalueita harvakseltaan, lisäämällä linnunpönttöjä hautausmaille, istuttamalla sipulikukkia kirkkojen pihoille, muuttamalla nurmialueita niityiksi, poistamalla kurtturuusut ja lisäämällä hautausmaiden puulajistoa. Metsänhoitosuunnitelman yhteydessä on kartoitettu mahdolliset METSO-suojelukohteet.

2. Miten tekonne vähentää hiilidioksidipäästöjä?

Alustavien laskelmien mukaan yhtymän tämänhetkiset nettopäästöt ovat noin 2 800 tCO2e, joten tavoitteen toteutuessa teko vähentää kasvihuonekaasupäästöjä nykyisten nettopäästöjen verran vuoteen 2029 mennessä. Jo nykyiset nettopäästöt ovat huomattavasti alhaisemmat kuin 10 vuotta sitten mm. täysin vihreään sähköön siirtymisen johdosta.

3. Miksi teette ilmastotekoja ja miksi lähditte mukaan tekemään hiilineutraalia Turkua?

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on tehnyt pitkäjänteisesti ympäristötyötä, ja seurakuntayhtymällä on ollut Kirkon ympäristödiplomi vuodesta 2003 lähtien. Seurakuntayhtymän strategisena tavoitteena on ilmastonmuutoksen torjuminen, luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen tähdätään osana seurakuntayhtymän ympäristöohjelmaa.  

4. Minkälainen potentiaali alallanne on vähentää hiilipäästöjä ja millä keinoin?

Seurakuntien omistuksessa on paljon kiinteistöjä ja erilaista maapinta-alaa, kuten metsiä, hautausmaa-alueita ja puistoja, joista myös suurimmat päästövähennyksen tulevat. Epäsuoria päästövähennysten mahdollisuuksia tulee esimerkkinä toimimisen ja ympäristökasvatuksen kautta. Luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta vaikutukset ovat myös suuret, sillä erityisesti seurakuntien metsäomaisuus on mittava eri puolella Suomea.

5. Minkälaisen viestin haluat lähettää muille toimijoille?

Kirkoilla ja seurakunnilla on suurena yhteisönä vahva rooli ilmasto- ja luontotalkoissa. Katsomuksellisena ja aatteellisena toimijana vaalimme kiitollisuutta elämästä, kunnioitamme luomakuntaa pitämällä siitä huolta ja edistämme kohtuullista ja kestävää elämäntapaa.