Ojarannan vanhaan jalkapallokenttään kylvetään Turun alueelta kerättyjä luonnonkasveja. Paahdeympäristöksi muutettavalle alueelle toivotaan leviävän Varsinais-Suomeen keskittynyt, valtakunnallisesti harvinainen perhoslaji, juurilasisiipi.

Käytöstä poistetun kentän muuttaminen uhanalaisten hyönteisten elinympäristöksi on keino lisätä luonnon monimuotoisuutta tiivistyvässä ja laajentuvassa kaupungissa. Luontokadon torjunnan ja kasvavan kaupungin yhteensovittamiseksi Turku tulee lisäämään uuselinympäristöjä kaupunkialueella osana LUMO-ohjelmaa. 

– Uuselinympäristöjä voidaan perustaa alueille, joilla ei tavallisesti juurikaan ole luontoarvoja, kuten esimerkiksi hiekkakentille, tienvarsille tai nurmikoille. Näin voimme löytää uusia elinympäristöjä uhanalaiselle lajistolle keskeltä kaupunkia, ympäristönsuojelusuunnittelija Antti Mäkelä kertoo. 

Turulla erityisvastuu sen alueelle keskittyneistä lajeista 

Uhanalaisuusluokitukseltaan vaarantunut juurilasisiipi on esimerkki lajista, josta Turulla on erityisvastuu. Levinneisyydeltään Lounais-Suomeen painottunutta perhoslajia on viime vuosina havaittu useilta kohteilta Turun kaupungin alueella. Osa sen elinympäristöistä on uhattuna esimerkiksi rakentamisen vuoksi.  

– Alueellinen monimuotoisuuskato ratkaistaan toimenpiteillä, joissa huomioidaan paikalliset lajit ja luontotyypit. Kaupungeilla on merkittävä mahdollisuus vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen alueillaan, Mäkelä sanoo.  

Turun paikallisen kasvilajiston geneettisen perimän vaalimiseksi Ojarannan kentälle kylvettävät siemenet on kerätty lähialueiden luonnosta. Siementen keräämisestä, kylvöstä ja kasvun seurannasta vastaa Villi vyöhyke ry. Luonnonkasvien käyttö rakennetuilla viheralueilla on toistaiseksi Suomessa melko harvinaista.  

Asiasanat: