Peltolan koulutalon B-rakennukseen tehtiin vuoden 2024 vaihteessa kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus. Tulosten perusteella koulutalon toimintaa voidaan jatkaa erilaisten käyttöä turvaavien toimenpiteiden avulla.

Tutkimukset sisälsivät muun muassa kosteusmittauksia, rakenneavauksia ja mikrobinäytteenottoja. Lisäksi rakenteiden tiiveyttä tutkittiin aistinvaraisesti, lämpökameralla ja merkkiainekokeilla. Mineraalivillakuitujen esiintymistä tutkittiin sekä sisäilmasta että ilmanvaihtokanavistosta. Rakennuksessa tehtiin myös ilmanvaihdon tutkimuksia sekä paine-ero- ja olosuhdemittauksia.

Tutkimuksissa havaittiin, että rakennuksen yläpohjatiloihin sekä alapohjan alkuperäisen osan ryömintätilaan on jätetty runsaasti rakennusjätteitä. Yläpohjassa esiintyi monin paikoin vuotovesien aiheuttamia jälkiä ja lisäksi läpivienneissä on paikallisia puutteita ilman- ja lämmönpitävyydessä. Läpivienneissä havaittiin myös paikallisia kosteuden aiheuttamia vaurioita. Alapohjan ryömintätilassa esiintyi paikoin veden lammikoitumista.

Rakennuksen alkuperäisen osan tiilirakenteisten seinien läpi imeytynyt sadevesi on aiheuttanut paikallisia pinnoitevaurioita sisäpinnoilla. Viitteitä vauriosta havaittiin myös laajennusosan ulkoseinärakenteissa sekä osat erottavassa väliseinässä. Lisäksi rakennuksen ulkoseinärakenteessa esiintyy säännöllisesti ilmatiiveyspuutteita.

Rakennuksen ilmanvaihtokanavat ja -päätelaitteet olivat paikoitellen likaiset ja kanavistossa esiintyi kuituja. Lisäksi osassa tiloja puuttui ilmanvaihdon päätelaitteita ja säätöjä oli lukitsematta. Työsalitiloissa esiintyi teknisten toimialojen osalta sisäilman laatua heikentäviä päästöjä, kuten aistinvaraisesti havaittavaa terästen hitsaussavua, ajoneuvojen pakokaasupäästöjä ja pölyä.

Olosuhdemittausten mukaan tilojen hiilidioksidipitoisuudet ja painesuhteet olivat pääosin hyvällä tasolla. Lämpötilojen osalta ei ollut toimenpiderajan ylityksiä ja tilojen suhteellinen kosteus oli vuoden ajalle tavanomaisella tasolla.

Koulutalon toiminta jatkuu nykyisellään

Tutkimuksen perusteella rakennuksen sisäilman laatu ja olosuhteet poikkeavat tavanomaisesta ja toimenpiteitä tarvitaan. Koulutalon tilojen käyttöä voidaan kuitenkin jatkaa nykyisen mukaisesti. Tutkimusraportissa on esitetty toimenpidesuosituksia sisäilman laadun parantamiseksi ja niiden toteuttamisen edellyttämä suunnittelu on aloitettu.

Rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä puhdistetaan ja säädetään, ja lisäksi tilakohtaiset ilmanvaihtokoneet huolletaan kuntoon.

– Ilmanvaihtojärjestelmän puhdistuksen aikataulua selvitetään tällä hetkellä ja työt pyritään aloittamaan mahdollisimman pian. Osa toimenpiteistä edellyttää tarkempaa suunnittelua ja myös niiltä osin työt on jo aloitettu, kertoo Turun kaupungin tilapalvelujohtaja Leevi Luoto.

Suunnittelua edellyttävät ulko- ja väliseiniin kohdistuvat tiivistystyöt, kuitulähteiden poistaminen, autopesutilan pintarakenteiden uusiminen, kohdepoistojen toiminnan parantaminen hitsaamossa ja plasmaleikkurilla, julkisivun tuulettumisen parantaminen sekä sateesta johtuvan rasituksen vähentäminen.

Ylläpidollisina töinä on jo tehty yläpohjan kosteusvaurioiden korjauksia sekä tiivistyksiä. Näitä töitä jatketaan keskeneräisiltä osin. Lisäksi alkuperäisen osan alapohjassa varmistetaan koneellisen poiston toimivuus ja ryömintätila puhdistetaan rakennusjätteestä.

Työsalien osalta välipohjien alapuoliset levyt kiinnitetään uudelleen ja tiivistetään. Yhdessä työsalissa selvitetään myös lämmitysjärjestelmän toimivuutta. Radonmittaus toteutetaan tulevan talven aikana. Muut raportin toimenpidesuositukset ovat peruskorjaukseen liittyviä.

– Kohdekohtainen sisäilmatyöryhmä käsittelee rakennuksen korjaussuunnitelmia syksyllä 2024. Tiedotamme tulevista korjauksista ja niiden aikatauluista tuolloin lisää, Luoto kertoo.

Tutkimusraportti on tallennettu Turun kaupungin Sisäilma-sivustolle, josta se on luettavissa.

Asiasanat: