Turun kaupunki on tarttunut määrätietoisesti lasten ja nuorten vähäiseen liikkumiseen. Koulupäiviin on lisätty liikettä ja turvallisia ja kestävillä kulkumuodoilla kuljettuja koulumatkoja tuetaan aktiivisesti.
Arkiliikkuminen on tärkeää lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta. Päivittäinen liike tukee muun muassa kasvua ja kehitystä sekä vahvistaa kehoa. Liikkuminen lisää myös vireyttä ja auttaa keskittymään paremmin. Lisäksi arkiliikunta – kuten kävely tai pyöräily kouluun – tuo mukanaan onnistumisen kokemuksia, jotka vahvistavat itseluottamusta.
Turun kaupunki panostaa muun muassa liikennekasvatukseen, ja kannustaa lasten ja nuorten koulumatkojen kulkemista jalan tai pyörällä.
Ohjattuja taukoliikuntatuokioita perusopetukseen
Pulssihetkiä perusopetukseen -projektin tavoitteena on tukea perusopetuksen liikunnallisen toimintakulttuurin kehittymistä sekä lisätä liikettä lasten ja nuorten koulupäiviin. Perusopetuksessa on kevään aikana otettu käyttöön ohjattuja taukoliikuntatuokioita.
– Tarkoituksena on monipuolistaa välituntiliikuntaa, lisätä koko koulun yhteisöllisiä liikuntatempauksia ja tapahtumia sekä järjestää yhteisiä taukoliikuntahetkiä, kertoo projektikoordinaattori Tuulia Viberg.
Pulssihetkiä perusopetukseen vahvistaa myös opettajien osaamista tarjoamalla koulutuksia muun muassa toiminnallisista opetusmenetelmistä.
– Oppilaat ovat päässeet itse vaikuttamaan siihen, millaisia liikunnallisia hetkiä välitunneilla on. Tämä ei ainoastaan lisää sitoutumista, vaan myös vahvistaa tunnetta siitä, että oma ääni kuuluu ja sillä on merkitystä.
Vuoden 2024 Move!-mittausten tulokset paljastavat, että 41 prosentilla peruskoululaisista fyysinen toimintakyky on terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla.
– Kehitämme Move!-polkua, jotta peruskoululaiset saavat entistä paremman tuen liikunnan ilon löytämiseen ja liikunnan lisäämiseen arjessaan, Viberg lisää.
Aktiivisia arjen matkoja ja pyöräilytaitojen kasvattamista
Turun kaupunki tavoittelee, että kestävien kulkutapojen osuus kaupungin sisäisistä matkoista nousee 66 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen pääsemiseksi kaupunki panostaa muun muassa liikennekasvatukseen, ja kannustaa lasten ja nuorten koulumatkojen kulkemista jalan tai pyörällä kampanjoiden sekä huoltajille suunnatun viestinnän avulla.
Keväällä 2025 päättyvässä EU-rahoitteisessa SCALE-UP-hankkeessa keskityttiin lapsiperheiden ja alakoululaisten kestävän arkiliikkumisen edistämiseen. Hankkeen aikana erityisesti lasten pyöräilytaitoja havainnoitiin ja kehitettiin monipuolisesti.
– Iloksemme huomasimme, että pyöräilytaitoradat innostivat lapsia pyöräilemään. Ne lapset, jotka olivat aluksi heikompia pyöräilijöitä, kehittyivät eniten seurannan aikana. Hankkeessa luotiin myös yhdessä työllisyyspalvelujen kanssa varausjärjestelmä, jonka kautta turkulaiset päiväkodit ja koulut voivat lainata muksubusseja, potkupyöriä ja lasten pyöriä yksiköidensä käyttöön. Tällä pyritään mahdollistamaan pyöräilytaidon oppimisen tasavertaisuus, kertoo projektikoordinaattori Anna-Kaisa Montonen.
Toimintakulttuurin muokkaaminen ja kaikille tasavertaisten mahdollisuuksien luominen vaatii pitkäjänteistä työtä. Tavoitteena on jatkaa teeman kokonaisvaltaista lähestymistä myös jatkossa.
– Esille nousseita uusia tarpeita on pystytty ratkomaan ja syventämään esimerkiksi Traficomin liikenneturvallisuuden ja liikkumisen ohjauksen hankkeiden sekä toisen EU-rahoitteisen hankkeen, Schoolhoodsin, myötä, Montonen lisää.
Lue lisää
Pulssihetkiä perusopetukseen - liikkuva koulu ja MOVE 2024-2025