ILPO-hankkeen toimesta järjestetty verkkoseminaari toi yhteen lähes 70 eri tahojen toimijaa keskustelemaan ja pohtimaan keinoja, joilla edetä kohti kestävää kasvua ja ilmastopositiivisia yritysalueita.

Mikä on 6Aika?

6Aika on Suomen kuuden suurimman kaupungin – Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun – yhteinen kestävän kaupunkikehityksen strategia. Vastaamme strategialla haasteisiin, joita kaupungistumien tuo. Haluamme kehittää kaupunkejamme entistä älykkäämmiksi ja vastata palveluilla kaupunkilaisten aitoihin tarpeisiin.

Lisätietoja: 6Aika

Tilaisuus toi esiin eri tahojen välisen yhteistyön merkityksen. Vaikka muutos tapahtuu monien toisistaan eroavien yksittäisten toimijoiden kautta, niin yhteistyö ja yhteiset tavoitteet varmistavat päämäärän saavuttamisen.

Miten siis kannustaa eri alueiden erilaisia toimijoita kohti kestävää kasvua? ”Toimijoiden erilaisuus on luonnollista, eikä sitä voi tai kuulu poistaa, vaan yhteistyön mahdollistamiseksi erilaisuus tulisi tiedostaa ja sopivan puolueettoman fasilitaattorin johdolla kanavoida toimintaa kohti yhteisiä tavoitteita”, Tampereen yliopiston tuotantotalouden professori Leena Aarikka-Stenroos kiteytti seminaarin alussa.

Samoilla linjoilla on myös Markus Blomquist FP-Pigmentsiltä, joka piti puheenvuoron Saksan suurimman teollisuuspuiston kehityksestä kohti bio- ja kiertotaloutta suomalaisen perheyhtiön FP-Pigmentsin silmin. Leunan kaupungissa sijaitsevassa teollisuuspuistossa kannustetaan yrityksiä yhteistyöhön toisten yritysten, yritysalueiden sekä tutkimuslaitosten kanssa.  Lisäksi rahoitus on järjestetty osavaltion investointipankin toimesta yhden luukun -periaatteella.

Eri toimijoiden välisen yhteistyön merkitys on tunnistettu myös Turun telakan vieressä sijaitsevassa Blue Industry Parkissa. Alueella liiketoiminta, verkostot ja tutkimus on tarkoitus tuoda yhteen kaikkia hyödyttävällä tavalla. Osa tonteista on kaavoitettu pelkästään kiertotaloustoimintaan, hukkalämpö käytetään hyödyksi ja materiaalivirrat pyritään uusiokäyttämään alueen sisällä mahdollisimman tehokkaasti. ”Toimilla pyritään nostamaan yritysten kilpailukykyä ja tarjoamaan mahdollisuus tuotekehitykseen hiilineutraalisti ja resurssiviisaasti”, kertoi Blue Industry Park Oy:n toimitusjohtaja Tero Lahti.

Tilaisuuden työpajoissa käytiin vilkasta keskustelua hiilijalanjäljen selvittämisen tarpeellisuudesta ja kokeilujen hyödyistä. Myös materiaalivirtojen ympäristöllinen ja liiketoiminnallinen arvonluonti kiinnosti osallistujia. Työpajojen sisällöissä esillä olivat erityisesti ILPO-hankkeessa työstettävät teemat. Keskustelujen yhteenvetoja hyödynnetään hankkeen tulevissa toimenpiteissä sekä ilmastopositiivisen yritysalueen mallin luomisessa.

Tilaisuuden järjesti ILPO-ilmastopositiiviset yritysalueet ja arvoketjut-hanke, joka tarjoaa tukea yrityksille vähäpäästöisemmän liiketoiminnan kehittämiseen Turussa, Vantaalla ja Tampereella. Hankkeen osatoteuttajia ovat Turun kaupunki, Business Tampere, Tampereen yliopisto, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy sekä Vantaan kaupunki. Hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), hankkeen osatoteuttajat sekä Suomen valtio.

Lisäinfoa ILPO-hankkeesta.