Turussa todettiin viikolla 18 (3.–9.5.2021) 111 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 88/100 000/14 vrk (11.5.2021). Tartunnanjäljitysprosentti on n. 76 %. Koronatartunnat ovat jälleen kääntyneet Turussa nousuun. Myös testipositiivisten määrä on noussut edellisviikoista selvästi.

-Olemme epidemiatilanteessa nyt veitsenterällä ja tartuntaluvuissa on jälleen tapahtunut käänne huonompaan. Tartunnoissa näkyvät nyt vapun ja jokirannan illanviettojen tulos. Toivon, että jokainen muistaa edelleen tilanteen vakavuuden ja huolehtii osaltaan riittävistä koronavarotoimista, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo. 

Epidemia on Turussa edelleen leviämisvaiheessa ja tartuntaluvut tulisi saada alhaisemmaksi, jotta rajoitusten keventämistä voidaan jatkaa.  

Varissuolla 6. ja 11.5. järjestetyissä pikatestiseulonnoissa löytyi myös koronatartuntoja. 6.5. testattavana kävi 157 henkilöä, joista viidellä todettiin koronavirustartunta. 11.5. testipäivän tulokset eivät ole vielä tiedossa. 

Ilmoittaudu rokotteelle otanrokotteen.turku.fi-sivun kautta  

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 64 822 turkulaista (38,4 % 16 vuotta täyttäneistä turkulaisista 10.5.2021). Yli 80-vuotiaiden rokotuskattavuus on 89,7 %, 70–79-vuotiaiden 92,5 % ja 60–69-vuotiaiden 82,3 %. Rokotukset ovat parhaillaan käynnissä yli 50-vuotiaiden osalta ja rokotuskattavuus on tällä hetkellä 50–55-vuotiailla 58,5 %.  

otanrokotteen.turku.fi-sivu avautui torstaina 6.5. Kuntalaisen tulee jättää yhteystietonsa sivulle ja hänelle lähetetään rokotusaika tekstiviestillä. Palvelu on tarkoitettu kaikille yli 18-vuotiaille turkulaisille. Yhteystietonsa on jättänyt jo lähes 25 000 turkulaista. Tällä hetkellä rokotusaikoja lähetetään tekstiviestillä 50 vuotta täyttäneille. 

- Ilmoittautumissivu toimii erittäin hyvin ja olemme iloisia hyvin käynnistyneestä palvelusta. Toivomme ilmoittautumisia nyt kaikilta 18 vuotta täyttäneiltä turkulaisilta. Sivun kautta varataan aina ensimmäinen rokotusaika, toinen rokotusaika annetaan rokotuskäynnin yhteydessä, ylilääkäri Suvi Vainiomäki muistuttaa. 

Leila-robotti lähettää otanrokotteen.turku.fi-sivulle yhteystietonsa jättäneiden kesken satunnaisjärjestyksessä ikäryhmä kerrallaan touko-elokuun aikana. Ilmoittautumisjärjestys ei ole rokotusjärjestys, vaan rokoteaikoja annetaan vanhimmasta ikäryhmästä alkaen kohti nuorempia. Ilmoittautuminen on helppo poistaa järjestelmästä, mikäli saakin rokotteen oman työterveyshuollon kautta. 

Sivusto palvelee kolmella kielellä seuraavissa osoitteissa: 

Tällä viikolla Messukeskuksessa rokotetaan myös helatorstaina 13.5. ja sunnuntaina 16.5. 

Kotihoidon asiakkaat saavat 2. rokotteensa kotihoidon kautta. 

Uimalaitokset ja kuntosalit avautuivat 11.5. 

Turun kaupungin uimalaitokset, kuntosalit ja Samppalinnan maauimala avautuivat tiistaina 11.5. henkilömäärärajoituksin ja ilman saunankäyttömahdollisuutta. Aikuisten sisäliikuntatilavuoroja ei vielä oteta käyttöön.

Muut rajoitukset liikuntapaikoilla jatkuvat ainakin 30.5. saakka. 

Museoiden vierailijamäärää laajennetaan 11.5. alkaen 

Apteekkimuseo ja Qwenselin talo, Biologinen museo, Luostarinmäki, Turun linna, WAM sekä Brinkkalan galleria ovat avoinna rajoitetuin kävijämäärin. Museoiden vierailijamäärää laajennetaan museokohtaisesti 11.5. alkaen. 12–29-vuotiaat voivat vierailla museoissa ilmaiseksi 31.5.2021 asti. Vierailuaika tulee varata ennakkoon sivulla turku.fi/vierailemuseoissa

Koulujen ja oppilaitosten kevätjuhlia vietetään koronavarotoimin 

Kevätjuhlat, ylioppilas- ja päätösjuhlat järjestetään ilman isoja kokoontumisia ja vain rajatulle oppilas/opiskelijajoukolle, mikäli turvaväleistä voidaan pitää huolta. Huoltajia, läheisiä tai muita juhlavieraita ei kutsuta paikalle. 

Turun kaupungin toimipisteissä todetut tartunnat ja altistumiset  

Varhaiskasvatus: Kerttulin päiväkoti, Päiväkoti Katariinan Vilske  

Koulut ja oppilaitokset: Hannunniitun koulu, Lausteen koulu, Nummenpakan koulun Aurajoen ja Nummen yksiköt, Puolalanmäen lukio