Turun museokeskus julkaisee lähes 40 000 arkeologista löytöä Finna-hakupalvelussa. Finnassa katsottavat esineet ja niiden palaset ovat kaupunkiarkeologisia löytöjä eri puolilta vanhaa Turkua. Merkittävin kokonaisuus on Turun tuomiokirkon läheisyydessä tehdyiltä arkeologisilta kaivauksilta.

Finna-hakupalvelu

Turun museokeskuksen arkeologiset löydöt löytyvät hakusanoilla: Turun museokeskus, Arkeologinen kokoelma, Turun kaupungin vanha asemakaava-alue.

Finna-hakupalvelu on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti. Lisäksi Finna kehittää yhdessä asiakasorganisaatioidensa kanssa ilmaista alustaa, jolla eri toimijat voivat luoda oman sähköisen hakupalvelun tai esimerkiksi verkkokirjaston.

Tuomiokirkon läheisyydessä vuosina 2005–2006 tehdyt kaivaukset olivat osa Varhainen Turku -hanketta, jossa selvitettiin kaupungin vanhimpia vaiheita ja ikää. Tutkimuksissa selvisi, että ensimmäiset kadut ja rakennukset rakennettiin Tuomiokirkon ympäristöön 1300-luvun alussa, ei jo 1200-luvulla kuten aiemmin oli ajateltu. 1200-luvulla Tuomiokirkon ympäristössä oli vielä peltoa.

Vapaaehtoiset mukana kokoelmatyössä

Turun museokeskuksen arkeologia saavutettavaksi -hankkeessa (ARKSA) vapaaehtoiset arkeologiasta kiinnostuneet henkilöt pääsivät osallistumaan museon kokoelmatyöhön valokuvaamalla löytöjä ja liittämällä kuvat museon informaatioportaaliin (MIP). Vapaaehtoiset olivat mukana myös Varhainen Turku -hankkeen tutkimustyössä seulomassa löytöjä.

Löytöjen kuvaaminen aloitettiin Varhainen Turku -hankkeen aineistosta, johon kuuluu yli 21 000 esinettä tai niiden palasta. ARKSA-hankkeessa kehitettiin rajapinta kuva- ja löytötietojen haravoimiseksi Finna-hakupalveluun ja nyt kaikki kuvatut löydöt ovat selattavissa Finnassa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi hankkeelle 25 000 euron suuruisen erityisavustuksen koskien digitaalisen kulttuuriperinnön saatavuutta, säilyttämistä ja digitaalisia palveluita. Rajapinnan rakentamisesta vastasi ATR Soft Oy.

Esinelöytöjen siirto Finnaan jatkuu

Turun museokeskuksen arkeologisissa kokoelmissa on noin 160 000 alanumeroa, joista noin 1500 on esihistoriallisia löytöjä ja loput kaupunkiarkeologisia löytöjä. Kuvia esinelöydöistä siirtyy Finnaan sitä mukaa kun kuvaaminen edistyy. Tällä hetkellä tunnistekuvia löydöillä on yli 5000 kpl.

Löytöjen kuvaaminen on osa Turun museokeskuksen organisoimaa vapaaehtoistoimintaa, joka jatkuu edelleen.
Katso lisätiedot Turun museokeskuksen vapaaehtoistoiminnasta tästä. Tervetuloa mukaan!

Kuva: Keskiaikainen sarvesta tehty pöytäveitsen kahva. TMK / Irina Kaulio.