Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi kokouksessaan 28.4. toimenpiteet lasten, nuorten ja perheiden jaksamisen ja mielenterveyden tukemiseksi sekä mielenterveyshäiriöiden hoidon saatavuuden parantamiseksi. Kaikki toimenpiteet käynnistyvät kuluvan vuoden aikana. (Uutinen päivitetty 29.4.2021)

Lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöiden hoito on kasvaneen kysynnän vuoksi ollut pitkään ruuhkautunut sekä perustasolla että erikoissairaanhoidossa. Koronapandemia ja sen hillitsemiseksi tehdyt rajoitustoimet ovat entisestään lisänneet erityisesti nuorten psyykkistä oireilua ja hoitoon hakeutumista.

Tilanteen korjaamiseksi on välttämätöntä parantaa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuutta kouluissa, perustasolla ja erikoissairaanhoidossa. Turun kaupungin hyvinvointitoimiala ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ovat yhdessä valmistelleet toimenpide-esityksiä Turussa jo aiemmin toteutettujen toimenpiteiden lisäksi.

Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi neljä toimenpidekokonaisuutta, joiden kautta Turun kaupungin hyvinvointitoimialalla voidaan entistä paremmin tukea lasten, nuorten ja perheiden mielenterveyttä ja parantaa mielenterveyshäiriöiden hoidon saatavuutta:

  1. Kouluissa työskentelevien psykiatristen sairaanhoitajien määrää lisätään. Suunnitteilla on viiden sairaanhoitajan tiimi työskentelemään alakouluilla yksilö- ja yhteisötyössä (ns. koulu-koutsit) ja kahden sairaanhoitajan lisääminen yläkouluun ja toiselle asteelle siten, että osa työstä tapahtuisi Ohjaamossa ja Vamoksessa.
     
  2. Lasten matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdeyksikkö työskentelemään osana lasten ja nuorten terveyspalveluja. Lasten ja perheiden ongelmat havaitaan neuvolassa, varhaiskasvatuksessa, kouluissa sekä kouluterveydenhuollossa. Perustasolle tarvitaan lisää psykiatrista konsultaatiotukea, jotta tunnistetaan entistä paremmin ne lapset, joita voidaan auttaa perustason palveluissa. Konsutaatiotueksi on tulossa työpari, joka kostuu jalkautuvasta lastenpsykiatrista ja psykiatrisesta sairaanhoitajasta.

    Tällä hetkellä vain osa neuropsykiatrisesti oireilevista (esim. ADHD) lapsista ja nuorista saa diagnoosin ja avun. Palvelun saatavuutta parantamaan ja sairaanhoitopiirin lähetteitä vähentämään perustetaan Nepsy-neuvola/-poliklinikka, jossa keskitetysti tehdään diagnostiset testit turkulaisille lapsille ja nuorille. Palvelua varten lisäresursseina tarvitaan kolme psykiatrista sairaanhoitajaa ja yksi psykologi.
     
  3. Koulujen oppilashuoltoa vahvistetaan. Pandemia-aika on tuottanut suuren määrän lasten ja nuorten mielenterveysongelmien hoidon tarvetta, mikä oli nähtävissä jo aiemmin syrjäytymisriskissä olevien nuorten määrän huolestuttavana lisääntymisenä. Lisäresursseja tarvitaan lasten ja nuorten arkiympäristöön. Oppilashuoltoon rekrytoidaan kaksi koulupsykologia alakouluille, kaksi yläkouluille sekä kaksi psykologia toiselle asteelle. Lisäksi rekrytoidaan neljä kouluterveydenhoitajaa vuoden 2022 loppuun saakka.
     
  4. Sähköisiä palveluita lisätään. Kaupungin verkkosivuille on suunnitteilla monesta muusta kunnasta tuttu Pyydä apua -nappi, jonka kautta asiakas saa nopeasti apua ja yhteyden ammattilaiseen. Neuvola-chatin palveluaikoja laajennetaan, ja tunnistautumisen kautta mahdollistetaan käynnin korvaava palvelu. Chat-palvelu laajenee koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon ja perheneuvolaan. Chatista saa matalan kynnyksen ohjausta ja se parantaa palvelun saatavuutta. Sähköisten palvelujen lisäämiseen tarvitaan yhteensä kolme terveydenhoitajaa, yksi psykiatrinen sairaanhoitaja ja yksi sosiaalityöntekijä.

Toimivat perustason palvelut mahdollistavat avun tarjoamisen oireilun varhaisvaiheessa nopeasti, lähellä lapsen tai nuoren normaalia toimintaympäristöä. Perustason palveluiden parantaminen on myös välttämätöntä psykiatriseen erikoissairaanhoitoon ohjautuvien lasten ja nuorten määrän vähentämiseksi. Tällöin erikoissairaanhoidossa voidaan tarjota riittävän intensiivistä hoitoa kaikkein vaikeimmin oireileville lapsille, nuorille ja heidän perheilleen.