Turun kaupungin opetuksen OPAS-verkkopalveluihin kohdistui viikonlopun ja maanantaiaamun 12.4.2021 aikana tietomurto. Tietomurron laajuus selvisi kaupungille maanantaiaamuna tietoturvan valvontajärjestelmän kautta. OPAS-verkkopalvelua käyttävät Turun kaupungin opettajat, oppilaat ja opiskelijat opetuksen toteuttamiseen ja yhteydenpitoon.

Ulkopuolinen tietomurto OPAS-ympäristöön on tapahtunut kiristyshaittaohjelman levittämiseksi, mutta levittäminen on onnistuttu ylläpitoprosessein estämään. Tapahtumaan liittyen on syytä varautua, että OPAS-ympäristön käyttäjien tunnustietoja on päässyt tietomurron tekijöiden käsiin, ja siksi varotoimenpiteenä kaikkia opettajia, oppilaita ja opiskelijoita sekä sivistystoimialan hallinnon verkon käyttäjiä on jo pyydetty maanantaina 12.4. vaihtamaan salasanansa. Tietomurron tarkkaa laajuutta selvitetään.

Ilmoitukset kyberturvallisuuskeskukseen ja tietosuojavaltuutetulle on tehty ja rikosilmoitus poliisille tehty. Tapauksen tutkinta suojaavine toimenpiteineen jatkuu ja kyberturvallisuuskeskus on aktiivisesti mukana selvitystyössä.
Tällä hetkellä palvelut toimivat opetuksen verkossa normaalisti.

Asiasanat: