Matkailuautosta liikkuvaksi nuorten kohtaamispaikaksi muunnettu Walkers-auto eli Wauto aloittaa työnsä Turussa. Kyseessä on yksi viidestä eri puolilla Suomea toimivasta Wautosta. Liikkuvalla nuorisotyöllä mennään sinne, missä nuoret viettävät aikaansa. Samalla tuodaan turvallisia aikuisia ja ajanviettopaikka lähemmäksi nuoria.

Normaalisti tarjolla on kahvia, pelejä ja juttuseuraa sekä tarvittaessa kohdennettua tukea ja ohjausta, mutta koronan aiheuttamissa poikkeusoloissa Wauto-toiminta aloitetaan nuorten ulkokohtaamisilla turvavälit ja hygienia muistaen.

Nuorisosihteeri Anni-Reetta Sorell Turun kaupungin nuorisopalveluista on iloinen siitä, että Wauto-kokeilu saadaan toteutumaan. Tavoitteena oli aloittaa toiminta jo viime keväänä, mutta silloin koronan aiheuttama tilanne siirsi aloitusta.
- Nuorisotyöntekijöiden kanssa on mahdollista tulla juttelemaan mistä vain itseä kiinnostavista asioista, saada tukea ja ohjausta mieltä askarruttaviin asioihin, apua mahdollisiin tarpeellisiin palveluihin ohjautumiseen, jne. Lisäksi nuoria osallistetaan palvelujen kehittämiseen ja innostetaan vaikuttamaan nuoria koskeviin asioihin, Anni-Reetta kertoo.

Wautolla täydennetään nuorisotyöllisiä tyhjiöitä ja matkailuautolla päästään suoraan sinne, missä nuoret jo ovat. Liikkuva nuorisotyö mahdollistaa nuorten kohtaamisen nuorten omissa ajanviettopaikoissa, vaikka uimarannoilla ja puistoissa. Sosiaalisen median kautta nuorilla on mahdollisuus kertoa, mihin kaipaisivat liikkuvaa nuorisotyötä käymään. Toimintaa on nyt suunniteltu tehtävän neljänä iltana viikossa.

Wauton kyydissä matkaa nuorisotyöntekijöiden lisäksi myös vapaaehtoisia aikuisia eli wapareita. Nämä koulutetut, turvalliset aikuiset tekevät merkityksellistä vapaaehtoistyötä nuorten parissa koulutetun nuorisotyön ammattilaisen opastuksella juuri sen verran kuin omiin aikatauluihin milloinkin sopii.

Wautot omistaa ja niiden toimintaa koordinoi Aseman Lapset ry. Turussa toimintaa operoi ja koordinoi Turun kaupungin nuorisopalvelut.