Turussa todettiin viikolla 14 (5.–11.4.2021) 151 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on Turussa tällä hetkellä 195/100 000/14 vrk (13.4.2021). Tartuntojen jäljitysprosentti oli 75 % viikolla 14. Todettujen koronatartuntojen määrä on selkeästi laskusuunnassa. Yleisimmät altistuspaikat ovat edelleen sama talous, lähipiiri ja työpaikat.

– Tulevat viikot näyttävät valoisimmilta kuin aikaisemmat viikot. Nyt jokaisen tulisi kuitenkin vielä jaksaa noudattaa koronavarotoimia, jotta saamme tartuntaluvut riittävän alas. Koronatartuntojen määrän väheneminen ja rokotusten hyvä edistyminen antavat meille toivoa siitä, että saisimme viettää suhteellisen normaalin kesän, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo.

Koronarokotusten saaneiden tulee edelleen noudattaa samoja varotoimia koronan torjunnassa: käyttää maskia, pitää riittäviä turvavälejä sekä noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

– Koronavarotoimien noudattaminen on edelleen ensiarvoisen tärkeää, eikä ohjeista saisi vielä yhtään lipsua, Peltoniemi muistuttaa.

Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on vähentynyt Turussa merkittävästi.

Tammi-maaliskuun aikana Turussa todettiin yhteensä 2 785 koronatartuntaa ja niistä maaliskuun aikana jopa 1 539 tartuntaa. Huhtikuun alkuun mennessä liki 13 000 henkilöä on ollut määrättynä joko karanteeniin tai eristykseen.

Koronarokotukset käynnissä 65–69-vuotiaissa

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 42 994 turkulaista (25,5 % 16 vuotta täyttäneistä turkulaisista). Kaksi rokoteannosta on saanut 4 057 turkulaista (12.4.2021). 80 vuotta täyttäneistä turkulaisista on rokotettu 88 %, 75–79-vuotiaista 91,6 % ja 70–74-vuotiaista 88,4 %. 65–69-vuotiaiden rokotuskattavuus on 33,1 %.

Tällä viikolla Messukeskuksessa annetaan koronarokotuksia laajasti seuraaville ryhmille:

  • 65–69-vuotiaille ja sitä vanhemmille turkulaisille,
  • 1. ja 2. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluville,
  • koronapotilaiden hoitotyöhön sekä ikääntyneiden hoivakoteihin töihin ja kesäsijaiseksi tuleville sekä
  • tehosterokotuksia alkuvuodesta ensimmäisen koronarokotteen saaneille.

65–69-vuotiaat sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat voivat varata rokotusaikoja joko sähköisesti turku.fi/koronarokotus-sivun kautta tai soittamalla koronarokotuspuhelimeen, p. 02 266 0159 (ma–pe klo 8–14).

Turun kaupungin terveysasemien henkilöstö antaa rokotuksia Messukeskuksen lisäksi myös mm. yksityisten hoivakotien asukkaille ja henkilöstölle. Tämä sitoo osaltaan henkilöstöresurssia seuraavien viikkojen aikana.

Terveysasemien puhelinpalvelut sekä koronarokotuspuhelin ovat edelleen varsin ruuhkaisia. Osaltaan puheluruuhkiin vaikuttaa se, että terveysasemien henkilökuntaa on siirtynyt Messukeskuksen sekä yksityisten hoivakotien rokotuksiin. Puhelimia ruuhkauttavat myös kysymykset, mm. AstraZenecasta, joihin ei tällä hetkellä ole vastauksia ja niihin tarvitaan kansallinen linjaus. Siksi on tärkeä huomioida, että kaikki ajantasainen tieto koronarokotuksiin liittyen löytyy osoitteesta turku.fi/koronarokotus.

Päiväkodit ja alakoulut toimivat alkuvuoden käytännöin

Päiväkotien ja alakoulujen toiminta jatkuu normaalisti alkuvuoden käytännöin. Avoin päiväkotitoiminta ja perhekerhot ovat suljettuina 2.5.2021 asti. 

Alakoulujen kerhot toimivat koronavarotoimin. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta jatkaa toimintaansa kuten alkuvuonna.

Turun yläkoulut ja toinen aste jatkavat hybridimallissa 2.5. asti

Yläkouluissa opetus jatkuu hybridimallissa siten, että luokka-asteista aina yksi on vuorotellen etäopetuksessa ja kaksi muuta lähiopetuksessa. Näin parannetaan väljyyttä koulutiloissa. 

Hybridimalli ei koske valmistavan opetuksen ja erityisen tuen pienryhmiä, jotka jatkavat lähiopetuksessa.

Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus jatkavat hybridimallissa 2.5.2021 saakka. Työelämässä tapahtuvaa oppimista jatketaan ammatillisessa koulutuksessa suunnitellusti.

Turun lukioiden vanhojentanssit siirretään toukokuulta elo-syyskuun vaihteeseen koronatilanteen takia.  

– Lukioilla on vapaus valita itse sopiva päivämäärä, toteaa Turun klassillisen lukion rehtori Kai Heino.

Vapaa sivistystyö

Työväenopistot toimivat pelkästään etänä koko kevään ajan.

Vapaa-aikatoimialalla avataan ulkoliikuntapaikkoja

Ryhmäliikunta sallitaan ulkona kaikille alle 20-vuotiaille. Rajoitukset poistuivat tiistaina 13.4. Turvallisuusohjeita ja etäisyyksiä pitää edelleen noudattaa kaikilla liikuntapaikoilla. Kontaktipelejä ei voi pelata.

Ulkoliikuntapaikat ovat avoinna myös omatoimiseen liikuntaan. Omatoimiliikunnassa kentillä ja muilla ulkoliikuntapaikoilla saa olla kuuden hengen ryhmissä ja maksimissaan 12 henkeä kerrallaan niin että etäisyydet pystytään säilyttämään.

Alakouluikäisten (v. 2008 syntyneet ja nuoremmat) harrastustoiminta jatkuu turvaväleistä huolehtien ja kontakteja välttäen. Yläkouluikäisten (v. 2007 syntyneet ja sitä vanhemmat) sekä muiden alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta (mm. seuravuorot) kaupungin sisäliikuntatiloissa on keskeytettynä 25.4. saakka.

Keskeytettynä on myös kaikki aikuisten sisä- ja ulkotiloissa tapahtuva ryhmä- ja yksilölajien harrastustoiminta, pois lukien huippu-urheilu.

Lue lisää: Ulkoliikuntapaikat avattu 13–19-vuotiaiden ohjattuun toimintaan

Turun kaupungin toimipisteissä todetut tartunnat ja altistumiset 

Päivähoito: Haritun päiväkoti, Heinikonkadun päiväkoti, Kastun päiväkoti

Koulut ja oppilaitokset: Vasaramäen koulun Lehmustien yksikkö