Turussa todettiin viikolla 13 (29.3.–2.4.2021) 209 koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 300/100 000/14 vrk (6.4.2021). Tartunnan jäljitysprosentti on 74 %. Pääsiäisenä koronatesteissä käytiin tavallista vähemmän, joten todellinen tartuntatilanne varmistuu vasta kuluvan viikon aikana.

Turun tartuntamäärät ovat lievässä laskussa, mutta tartuntojen suhteen ollaan edelleen korkealla tasolla. Pääsiäisenä koronatesteissä käytiin tavallista vähemmän, joten todellinen tartuntatilanne varmistuu vasta kuluvan viikon aikana.

Pakollinen terveystarkastus ulkomailta Suomeen saapuville

Ulkomailta Suomeen saapuvien matkustajien on osallistuttava välittömästi maahantulon jälkeen pakolliseen terveystarkastukseen rajanylityspaikoilla. Lounais-Suomen aluehallintoviraston määräys on voimassa 2.–30.4.2021. Määräys koskee Turun sataman, Naantalin sataman tai Turun lentoaseman kautta maahan tulevaa henkilöä.

Pakollinen terveystarkastus koskee henkilöitä, jotka ovat 14 vuorokauden sisällä ennen maahantuloa oleskelleet maassa, jonka koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25/100 000 henkilöä/14 vrk. Määräys ei koske 2008 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia eikä tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä työtehtävissään.

Terveystarkastus on pakollinen, vaikka henkilöllä olisi todistus negatiivisesta testistä tai sairastetusta koronavirustaudista.

Jos henkilöllä ei ole esittää todistusta negatiivisesta testistä tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta taudista, hänet ohjataan koronatestiin osana terveystarkastusta. Pakollisesta terveystarkastuksesta kieltäytyminen on rangaistava teko.

– Turussa rajatestaus on ollut aktiivista jo ennen pakollista terveystarkastusmääräystä. Jatkamme toimiamme rajanylityspaikoilla edelleen, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoo.

Koronarokotukset laajenevat uusiin ryhmiin

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 38 618 turkulaista (22,9 % 16 vuotta täyttäneistä turkulaisista). Kaksi rokoteannosta on saanut 3 585 turkulaista (6.4.2021). Viime viikolla (vko 13) ensimmäisen rokoteannoksen sai 2850 turkulaista. Näistä n. 70 % kuului 70–74-vuotiaiden ikäryhmään. 80 vuotta täyttäneistä turkulaisista on rokotettu 87,6 %, 75–79-vuotiaista 90,9 % ja 70–74-vuotiaista 70,5 %. 

Tällä viikolla Turun Messukeskuksessa rokotetaan 70 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia turkulaisia. Rokoteaikoja on avautunut varattaviksi seuraaville ryhmille:

  • 65–69-vuotiaat
  • 1. ja 2. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat
  • 1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat 16–17-vuotiaat.

Aikoja voi varata sähköisesti koronarokotussivun kautta osoitteesta turku.fi/koronarokotus sekä koronarokotuspuhelimesta (p. 02 266 0159, ma–pe klo 8–14). Ajat menevät nopeasti, mutta niitä avataan varattavaksi tasaisesti rokotteiden saavuttua Turkuun.

Vanhusten asumispalveluiden ja hoivayksiköiden 2. rokotuskierros on myös parhaillaan käynnissä.

Turussa noudatetaan kansallisia linjauksia koronarokotteisiin, muun muassa AstraZenecaan liittyen.

Kaikki ajankohtaiset tiedot rokotuksiin sekä ajanvaraukseen liittyen löytyvät osoitteesta turku.fi/koronarokotus.

Päiväkodit ja alakoulut toimivat alkuvuoden käytännöin

Päiväkotien ja alakoulujen toiminta jatkuu normaalisti alkuvuoden käytännöin. Avoin päiväkotitoiminta ja perhekerhot ovat suljettuina 2.5.2021 asti.

Alakoulujen kerhot toimivat koronavarotoimin. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta jatkaa toimintaansa kuten alkuvuonna.

Turun yläkoulut ja toinen aste siirtyvät hybridimalliin 2.5. asti

Yläkouluissa opetus jatkuu hybridimallissa siten, että luokka-asteista aina yksi on vuorotellen etäopetuksessa ja kaksi muuta lähiopetuksessa. Näin parannetaan väljyyttä koulutiloissa.

Hybridimalli ei koske valmistavan opetuksen ja erityisen tuen pienryhmiä, jotka jatkavat lähiopetuksessa.

Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus siirtyvät hybridimalliin 12.4.–2.5.2021. Opiskelijoille lähetetään lisätietoja Wilman kautta.

Turun kaupungin toimipisteissä todetut tartunnat ja altistumiset 

Päivähoito: Arkeologinkadun päiväkoti (Jäkärlän puistokatu 18), Arkeologinkadun päiväkoti (Lampolankatu 6), Kerttulin päiväkoti, Lausteen päiväkoti, Piinokankadun päiväkoti, Touhulan liikuntapäiväkoti Nättinummi.

Koulut ja oppilaitokset: Hannunniitun koulu, Jäkärlän koulu, Topeliuksen koulu, Vasaramäen koulu