Turun kaupunki julistaa avoimen taidekilpailun kaupungissa asuville tai työskenteleville visuaalisten alojen ammattilaisille osana kulttuuripääkaupungin 10-vuotisjuhlavuotta. Kilpailu toteutetaan Turun kaupungin kaunistamisrahaston vuoden 2020 tuotolla ja sen järjestämiseen on kokonaisuudessaan varattu 100 000 €. Kilpailuaika alkaa 19.3.2021 ja päättyy 12.4.2021.

Avustushaun aikataulu

  • Haku avautuu Kulta-järjestelmässä perjantaina 19.3.2021 klo 00.01
  • Haku päättyy maanantaina 12.4.2021 klo 23.59
  • Valintaryhmä päättää toteutettavat ehdotukset viikolla 17
  • Teokset esillä kaupunkitilassa aikavälillä 15.6.–30.9.2021

Hakeminen, ohjeet ja avustusehdot

Jätä ehdotuksesi Kulta-järjestelmään
(Suosittelemme käyttämään avustusjärjestelmää Mozilla Firefox, Safari tai Google Chrome -selaimella.)

Avustushakujärjestelmän ohje hakijalle

Turun kaupungin yleiset avustusehdot

Kilpailuun liittyviin kysymyksiin vastaavat:

Kulttuurisihteeri
Niina Niemi-Nagy
niina.niemi-nagy@turku.fi
p. 040 6301 658

Ohjelmakoordinaattori
Heli Lempa
heli.lempa@turku.fi
p. 040 5424 861

Kilpailun sisältö

Kilpailuun osallistujat voivat ehdottaa Turun keskusta-alueelle tai lähiöihin sijoitettavia määräaikaisia julkisia taideteoksia tai taideteoksenomaisia elementtejä. Ehdotusten muoto on vapaa, joten kyseessä voi olla myös performanssi, ääniteos tai yhteisöllinen teos. Osa teoksesta (ei kuitenkaan koko teos) voi olla toteutettu digitaalisessa muodossa, joka on mahdollista esittää yleisölle verkon välityksellä.

Määräaikaan mennessä saapuneiden ehdotusten joukosta valintatyöryhmä valitsee kymmenen toteuttamiskelpoista ideaa, joille jokaiselle myönnetään 5.000 euron palkkio (alv 0 %). Luonnosta ja toteutusta koskeva taiteilijapalkkio maksetaan laskua vastaan.  Kymmenen valitun ehdotuksen esittäjälle myönnetään tämän jälkeen 5.000 € (alv 0 %) toteutusta eli materiaali-, kuljetus- ja ripustuskustannuksia tai näihin rinnastettavia kuluja varten. Laite- ja välinehankintoja voidaan tukea vain yhdistettynä teokseen.

Valmiit ideat tulee voida toteuttaa kaupunkitilaan siten, että ne ovat esillä erikseen sovittavan ajan aikavälillä 15.6.–30.9.2021. Erikseen niin sovittaessa, teokset voivat olla esillä myös pidemmän ajan.

Toteutettavien ehdotusten suunnittelijat omistavat teokset koko prosessin ajan, myös esitysajan päätyttyä. Kaupunki ei vakuuta teoksia eikä sitoudu ylläpitoon niiden esilläoloaikana. Suunnittelijat vastaavat itse teosten kuljettamisesta esityspaikalle, asentamisesta paikoilleen sekä teosten pois kuljettamisesta. Ehdotusten antajilla tulee olla tekijänoikeus omiin teoksiinsa ja niiden osiin. Kaupunki dokumentoi toteutetut teokset.

Valitut ehdotukset toteutetaan tavoilla, jotka soveltuvat esiteltäväksi julkisessa tilassa tai muulla tavoin mahdollisimman laajan yleisön saavutettavaksi. Kilpailun avulla pyritään tukemaan visuaalisten alojen haasteellista työtilannetta ja tuomaan visuaalisia elementtejä kulttuuripääkaupungin 10-vuotisjuhlaa viettävän kaupungin katukuvaan.

Kenelle haku on suunnattu?

Kilpailuun voivat osallistua Turussa asuvat tai kaupungin alueella työskentelevät

a) visuaalisen alan koulutuksen saaneet henkilöt, joilla on vähintään toisen asteen tutkinto tai
b) henkilöt, joilla on vähintään kahden vuoden työkokemus alalta.

Myös työryhmät voivat osallistua, jolloin vähintään ryhmän vastuuhenkilö täyttää kilpailuohjelmassa esitetyt ammatillisuuden vaatimukset. Osallistujat voivat olla esimerkiksi kuvataiteilijoita, muotoilijoita, sarjakuvataiteilijoita, valokuvaajia tai graafisia suunnittelijoita.

Mitä ehdotusten valinnassa painotetaan?

Ideakilpailu toteutetaan osana kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuotta. Valinnassa asetetaan etusijalle ehdotukset, jotka toteuttavat yhtä tai useampaa juhlavuoden arvoa:

  • alueellisuus
  • yhteisöllisyys
  • yllätyksellisyys
  • yhteistyö

Toiminnassa on huomioitava poikkeusolojen säädökset. Haussa ei voida huomioida hakijan toimintasuunnitelmaan sisältyvää perustoimintaa.