Toivolan toimintakeskuksen yhdeltä seinältä viime syksynä alkanut Itämeri-teos on laajentunut toimintakeskuksessa käytävälle, yhteen huoneeseen ja vähän muuallekin. Projektia työstettiin koko syksy ja se jatkuu edelleen.

Lisätiedot

Toivolan toimintakeskus

Itämeri-teos elää koko ajan. Siitä voi jokaisella katsomiskerralla löytää uusia ulottuvuuksia ja yksityiskohtia. Se herättää myös uusia ideoita siitä, mitä siihen vielä voisi tehdä lisää, tuunata tai muuten ehostaa.

- Lainasimme Itämereen liittyviä kirjoja, katsoimme videoita Youtubesta ja kuvia netistä. Siitä kaikki lähti liikkeelle, ohjaaja Janina Kaasilahti kertoo

- Toivolassa kaikki ovat niin luovia, että riittää kun kaappi avataan, alkaa syntyä kaikkea uutta, hän jatkaa.

Teos on myös osallistanut ja yhdistänyt jokaista Toivolan henkilökuntaan ja asiakkaisiin kuuluvaa. Jokainen on voinut jollain tavalla osallistua sen tekemiseen.

Kierrätysmateriaalit käyttöön

Kokonaisuuteen kuuluu Itämerta kuvastava seinä, johon on tehty tupsuja erilaisista materiaaleista. Seassa uiskentelee erilaisia kaloja – isoja ja pieniä. ja Seasta löytyy vaikka mitä muutakin, joita ei heti ensimmäisellä katsomiskerralla edes huomaa.

- Tupsuseinä toimii myös aistiseinänä. Asiakkaillamme on autismin kirjon häiriöitä ja heille seinän materiaalien koskettelu ja tunnustelu on erityisen tärkeää, ohjaaja Laura Kämäräinen kertoo.

Katse kiinnittyy myös paperimassasta tehtyyn Itämeren hylkeeseen, jolla pikkuhylje sylissään.

Aurinko valaisee taivaalla, pitsiliinataiteella tehdyt enkelit lentävät taivaalla. Teokseen tulossa lisää ainakin merilintuja ja kaloja. Lokkeja syntyy vanerista. Monenlaisia suunnitelmia on myös laiturin taustalta löytyvälle kopille. Ehkä se kätkee pian sisälleen rantaleijonan. Ja myös tukkasotkalla on jotain suunnitelmia kevään lähestyessä.

Ja mikä parasta melkein kaikki Itämeri-projektissa käytetyt materiaalit ovat kierrätettyjä. Myös luonnonmateriaaleja on hyödynnetty.

Kokonaisuutta ihan vaan katsellaankin yhdessä ja siitä riittää aina puhuttavaa.                                

- Jos aamulla joku tulee meille väsyneenä, innostus herää viimeistään siinä vaiheessa, kun voi lähteä tutkimaan mitä uusia kaloja Itämeri kenties kätkee syvyyksiinsä, Kämäräinen lisää.

Meille Itämeri on eliöstöltään runsas, monimuotoinen ja elävä.

- Emme siis teoksellamme halua kuvata Itämeren rehevöitymistä tai muuta huonovointisuutta, toivolaiset lisäävät.

Katso kuvakooste: