Yrityskylässä kuutos- ja ysiluokkalaiset oppivat talous- ja työelämätaitoja todellisuutta jäljittelevissä oppimisympäristöissä. Kymmenen vuoden aikana jo lähes 400 000 oppilasta on osallistunut Yrityskylän toimintaan.

Kaupunginjohtajan työn ilot ja haasteet

Forssalaisen Koijärven koulun kuudesluokkalaiset ovat vierailulla Yrityskylä Varsinais-Suomen Alakoulussa. Vierailun aikana oppilaat työskentelevät Yrityskylän pienoisyhteiskunnassa eri ammateissa sekä toimivat yritysten palveluita käyttävinä kuluttajina ja kansalaisina. Ammatteihin he ovat päätyneet koulussa etukäteen tehdyn työhakemuksen perusteella.

Mauno työskentelee Yrityskylässä kaupunginjohtajana, jonka tehtäviin kuuluu muun muassa kokouksia ja haastatteluja. Rahaa hänellä on kulunut Yrityskylän kaupungintalolta ostettuun Globe Hope -reppuun sekä Lidlin ostoksiin. Niin ja tietenkin kaupungintalon maksettavaksi saapuneeseen Yle-veroon.

- Se oli kallis eli 5 000 euroa.

Yrityskylä Alakoulu on yhteiskunnan, talouden ja työelämän oppimiskokonaisuus, joka pitää sisällään kymmenen etukäteen pidettävää oppituntia. Niiden aiheita ovat esimerkiksi rahat riittämään ja toimiva työyhteisö.

Päivä Yrityskylässä huipentaa oppimiskokonaisuuden. Työtehtävät vastaavat oikeita työtehtäviä, ja ne on toteutettu yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Oppilaille maksetaan työstä palkkaa, jolla he voivat tehdä ostoksia muita yrityksistä. Päivän aikana he myös pääsevät äänestämään Yrityskylän kaupungintalolla ja hankkimaan pankkikortin pienoispankista.

Mauno sanoo oppineensa Yrityskylä-vierailun aikana johtajuutta ja kaverina olemista.

- Kivointa on ollut, että saa olla kavereiden kanssa ja pitää hauskaa. Kivaa on ollut myös saada kokemusta kaupungin johtamisesta.

Kansainvälisillä yritysmarkkinoilla myynnin ja maineen kasvattaminen on tärkeää

Yrityskylä Yläkoulussa yhdeksäsluokkalaiset kilpailevat kansainvälisillä yritysmarkkinoilla. Oppilaat pelaavat peliä neljän kvartaalin ajan, eli kokonaisuus muodostaa vuoden liiketoiminnan. Voittaja on tiimi, joka onnistuu kasvattamaan eniten yrityksen myyntiä ja mainetta pelin aikana.

Naantalin Suopellon koulun oppilaat työskentelevät Raisio Oyj:ssä keskenään kilpailevina johtoryhminä. Yhdessä johtoryhmässä Aava toimii yrityksen toimitusjohtajana ja Elsa yritysvastuujohtajana, joka vastaa myös markkinoinnista ja viestinnästä. Samaan johtoryhmään kuuluu kaksi muutakin jäsentä.

- Olemme myyneet Elovena-välipalapatukoita ensin Saksan markkinoille ja sitten Kiinan markkinoille. Olemme myös ostaneet raaka-aineita ja tehneet investointeja pakkaustoimintoihin, Aava ja Elsa kertovat.

Ennen Yrityskylä-vierailua oppilaille on pidetty kouluissa viisi oppituntia, joilla on käsitelty liiketoimintaan ja työelämään liittyviä asioita. Niistä on apua kilpailussa, kun johtoryhmä yrittää pitää yrityksen tulot ja menot tasapainossa, käy yritys- ja pankkineuvotteluja sekä vastaa yrityksen mainehaasteisiin.

Kilpailu on opettanut heille, että liiketoiminnassa pitää toimia nopeasti ja tehdä järkeviä päätöksiä.

- Hyviä ja huonoja kausia tulee, ja niistä pitää oppia uutta ja mennä eteenpäin.

Yrityskylässä vierailu on ollut myönteinen asia.

- Mukavinta Yrityskylässä on ollut liike-elämään tutustuminen, yhteisöllisyys sekä pieni jännitys ja kilpailuasetelma pelin aikana, Aava ja Elsa toteavat.

Yrityskylä kymmenen vuotta

Talous ja nuoret TATin Yrityskylä täytti viime vuonna kymmenen vuotta. Sinä aikana sen toimintaan on osallistunut jo lähes 400 000 lasta ja nuorta kahdestasadasta kunnasta eri puolilta Suomea. Monissa kouluissa Yrityskylästä onkin tullut vuosikymmenen aikana oleellinen osa peruskoulun opetusta, kokonainen sukupolvikokemus.

Varsinais-Suomen aluepäällikkönä työskentelevän Suvi Ylikylä-Elersin mukaan Yrityskylän toiminta on laajentunut valtavasti vuosikymmenen aikana. Yhdestä pilotista liikkeelle lähteneestä ideasta on kasvanut lähes koko Suomen kattava oppimiskokonaisuus. Viimeksi Yrityskylä on aloittanut toimintansa Jyväskylässä.

Yrityskylä on seurannut myös pedagogista ja yhteiskunnallista kehitystä.

- Digitaalisen kehityksen myötä oppilaiden käyttöön on tullut muun muassa verkkopankkisovellus. Se auttaa heitä näkemään, minkä verran palkasta menee veroihin ja mihin rahat kuluvat. Siitä on apua, kun oppilaat harjoittelevat kuluttajana toimimista.

Tällä hetkellä Yrityskylä tavoittaa 80 prosenttia kuudesluokkalaisista ja 65 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista. Ylikylä-Elers toivoo, että tulevaisuudessa oppimiskokonaisuutta voitaisiin tarjota entistä useammalle peruskoululaiselle.

- Yrityskylä tarjoaa oppilaille tilaisuuden unelmoida ja löytää omia vahvuuksiaan. Täällä he saavat oppia oman tulevaisuutensa kannalta tärkeitä asioita.

Yrityskylä Varsinais-Suomen tiimissä toimivat myös aluekoordinaattori Mia Dietrich-Isomaa ja aluekoordinaattori Jesper Lempiäinen sekä useita vastuuohjaajia. Yrityskylä tekee yhteistyötä kuntien, yritysten, oppilaitosten, säätiöiden ja ministeriöiden kanssa.

Lisätiedot ja yhteydenotot:
Suvi Ylikylä-Elers
Aluepäällikkö, Yrityskylä Varsinais-Suomi
Talous ja nuoret TAT
suvi.ylikyla-elers@tat.fi
+358 50 590 9456