Turussa todettiin joulun ja vuodenvaihteen tienoilla (21.12.2020–3.1.2021) 295 koronavirustartuntaa. Viime viikon aikana (4.–10.1.2021) todettiin 156 koronavirustartuntaa. Kolmen viimeisen viikon ajalta tartuntakäyrät näyttävät olevan Turun osalta lievässä laskussa.

AJANKOHTAISTA TIETOA JA OHJEITA  

Tartuntataudeista vastaavan lääkärin Jutta Peltoniemen mukaan todellinen tartuntatilanne on nähtävissä vasta tammikuun puolivälin jälkeen.

– Joulun ja uudenvuoden aikana turkulaiset hakeutuivat selvästi vähemmän testeihin kuin arkipäivisin ennen joulua. Tämä trendi näyttää jatkuvan edelleen. Nyt olisi tärkeä jälleen ryhdistäytyä ja muistaa, että koronatesteihin tulee hakeutua heti, jos oireita ilmenee. Jatkamme epidemian vastaista taistelua vielä pitkään, vaikka rokotukset ovatkin käynnistyneet alkuvuoden aikana, Peltoniemi muistuttaa.

Omaolo-palvelun kautta saa helpoiten varattua ajan suoraan koronavirustestiin sekä itselle että alle 15-vuotiaalle lapselle. Lisäksi Turun koronapuhelin sekä lasten ja nuorten koronapuhelin palvelevat normaaliin tapaan arkipäivisin. Varissuon testipiste ja koronantorjuntabussi ovat osoittautuneet hyvin toimiviksi matalan kynnyksen testipaikoiksi. Hyvän käsi- ja yskimishygienian noudattaminen sekä maskien käyttö ja turvavälien huomiointi ovat edelleen tärkeässä roolissa koko kevään ajan.

Kaikki ajantasaiset koronatiedot sekä ohjeet koronatesteihin hakeutumiseen löytyvät osoitteesta turku.fi/korona.

Koronarokotukset ovat käynnistyneet sote-henkilöstöstä ja hoivakodeista

Turun kaupungin koronapotilaita hoitavan henkilökunnan koronarokotukset käynnistyivät 4. tammikuuta. Tammikuun aikana rokotetaan Turun kaupungin sekä yksityisen sektorin hoivayksiköiden henkilökuntaa ja asukkaita. Rokotusjärjestys on tarkka ja se perustuu valtioneuvoston asetukseen.

– Tavoitteena on, että helmikuun alussa pääsemme rokottamaan kotona asuvia iäkkäitä. Rokotukset käynnistyvät yli 80-vuotiaista kotona asuvista, sen jälkeen jatkamme yli 70-vuotiaisiin porrastetusti rokotteen saatavuudesta riippuen. Yli 70-vuotiaita turkulaisia on yli 25 000 eli kyseessä on iso joukko rokotettavia, Peltoniemi muistuttaa.

Turun kaupunki tulee tiedottamaan väestön massarokotuksista tarkemmin eri viestintäkanavien kautta, kun väestön rokottamisaikataulu tarkentuu.

Aikatauluun vaikuttaa merkittävästi se, millaisia määriä Turun kaupunki saa rokotteita eri viikkojen aikana. Koronarokotusten kansalliset ohjeet tarkentuvat, jos käyttöön saadaan eri rokotevalmisteita.

Ajankohtaisin tieto Turun koronarokotuksista: turku.fi/koronarokotus
THL:n koronarokotteeseen liittyvä yleisinfo: thl.fi/koronarokote

Kurjenmäkikodin tilanne rauhoittumassa, Portsakodin erillisasunnoissa lisää tartuntoja

Kurjenmäkikoti 2:n asumispalveluyksikössä koronavirustilanne on saatu hallintaan. Kaikkiaan koronatartunta todettiin 44 yksikön asukkaalla ja 24 työntekijällä. Neljä asukasta tarvitsi sairaalahoitoa.

Suurin osa koronaa sairastavista on jo toipunut taudista ja monella asukkaalla taudinkuva oli melko lievä.

– Olemme päässeet jo pahimman yli. Tilanne on ollut kriittinen, mutta olemme selvinneet tilanteesta kovalla työllä. Haluan kiittää asumispalveluiden henkilöstöä erittäin hyvästä työstä, varotoimien noudattamisesta ja loputtomasta venymisestä erittäin kriittisessä tilanteessa. Henkilöstömme on huippuluokkaa ja saimme tilanteen lopulta hallintaan, vanhus- ja vammaispalveluiden palvelualuejohtaja Sari Ahonen summaa tilannetta.

– Kiitän myös omaisia ymmärtävästä suhtautumisesta varotoimiin ja vierailukieltoihin. Henkilöstömme on saanut heiltä runsaasti tsemppausviestejä.

Kurjenmäkikoti 2:n yläkerran koronavarotoimia on jo päästy purkamaan. Vierailukielto on edelleen voimassa sekä ylä- että alakerrassa. Kaikkiaan Kurjenmäkikoti 2:n yksikössä on 80 asukaspaikkaa, 40 alakerrassa ja 40 yläkerrassa.

Maskisuositus laajeni alakouluissa

Sivistystoimiala on 12.1. alkaen laajentanut THL:n uuden linjauksen mukaisesti kasvomaskisuositusta koskemaan Turun kaupungin koulujen kaikkia 6.-luokkalaisia.

Kasvomaskin käyttösuositus annettiin aiemmin vuosiluokille 4–6 viidessä itäisen Turun koulussa: Lausteen koulussa, Nummenpakan koulussa, Turun kansainvälisessä koulussa, Turun normaalikoulussa ja Varissuon koulussa.

Maskien käyttösuositus on annettu jo aiemmin toimialan henkilökunnalle sekä kaikille yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille.

Kevään toimintakausi alkoi sivistystoimialalla

Kaikki päiväkodit ovat auki. Perusopetuksen kevätlukukausi alkoi torstaina 7.1. lähiopetuksessa. Turun lukiot ja Turun ammatti-instituutti ovat aloittaneet kevätlukukauden hybridimallilla. Turun suomenkielisen työväenopiston ja Åbo svenska arbetarinstitutin kevätlukukausi alkaa 1. helmikuuta.

Hygieniahoitaja on aloittanut sivistystoimialla, ja aluksi toiminnan painopisteenä ovat itäisen Turun koulut ja päiväkodit.

Turun kaupungin toimipisteissä todetut tartunnat

Päiväkodit: Piinokankadun päiväkoti

Koulut ja oppilaitokset: Syvälahden koulu, Vähä-Heikkilän koulu

Vanhusten asumispalvelut: Portsakodin erillisasuntojen asukkaista löytyi tammikuun alussa koronatartuntoja. Tällä hetkellä tartuntoja on 10, kaikkiaan asukkaita on erillisasunnoissa 23. Portsakodin tilannetta seurataan tiiviisti ja asunnoissa on vierailukielto 16. tammikuuta saakka.

Skopjen lento 9.1.2021: Lennolla oli 237 matkustajaa, joista testattiin 192. 12 matkustajalla todettiin koronavirustartunta.

Gdanskin lento 10.1.2021: Lennolla oli 139 matkustajaa, joista testattiin 126. Kolmella matkustajalla todettiin koronavirustartunta.

Alkuvuoden 2021 aikana Turkuun saapuu Gdanskin lento 1–2 kertaa viikossa ja muut ulkomailta tulevat lentoyhteydet ovat tauolla. Terveysviranomaiset ovat vastassa kaikkia Gdanskista saapuvia lentoja.

Asiasanat: