Joulu on aikaa, jolloin ystävät ja perheet kokoontuvat yhteen viettämään aikaa yhdessä. Tärkeän perinteen kääntöpuolena yksinäisyyttä kokeville joulunaika voi tuntua entistäkin haasteellisemmalta, tänä vuonna etenkin koronatilanteen myötä. Tykkää turkulaisesta! -kampanja korostaa miten tärkeää olisi soittaa tai muutoin toivottaa joulua sekä kysellä kuulumisia erityisesti heiltä, jotka eivät välttämättä läheisiään tapaa.

Älä jää yksin - joulunakaan!

Joulun aikanakin Turussa on onneksi mahdollisuuksia osallistua eri toimijoiden tarjoamaan maksuttomaan toimintaan. Esimerkiksi Hirvensalon Taidekappeliin voi mennä keskustelemaan, purkamaan sydäntään, tutustumaan taiteeseen tai hiljentymään ja rauhoittumaan. Kappelin työntekijöillä ja vapaaehtoisilla on vaitiolovelvollisuus heille luottamuksella kerrotuista asioista. Jouluaattona 24.12. Taidekappeli on auki klo 12-15.30 ja klo 15 rovasti Pertti Ruotsalo pitää jouluhartauden.

Lisätietoa: taide.kappeli@gmail.com, puh. 0440 550 370, www.taidekappeli.fi

Keskustelutukea tarjolla

Turun tuomiokirkossa keskusteluapua ja perheneuvontaa tarjotaan puolestaan joka kuukauden 10. päivä klo 17-19. Tykkää turkulaisesta! -kampanjaan liittyen Turun ja Kaarinan seurakuntien papit ja diakoniatyöntekijät tarjoavat mahdollisuutta keskusteluun, sielunhoitoon tai rippiin. Paikalla on myös seurakuntien perheneuvojia, joiden kanssa voi keskustella joko yksin tai yhdessä puolison kanssa. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja ne käydään niin, että ulkopuoliset eivät pääse kuulemaan keskusteluja.

Lisätietoa: teemu.halli@evl.fi, puh. 040 3417266

Keskustelutukea ja ohjelmaa on tarjolla myös heille, jotka osallistuvat niihin mieluummin omassa kodissaan. Esimerkiksi Vanhustyön keskusliiton Vahvikelinja päivystää joulun aikaan 20.12.2020 - 5.1.2021 joka päivä klo 13-15 numerossa 050 328 8588. Vahvikelinjan vapaaehtoisten kanssa seniorit voivat turinoida, ratkaista aivopähkinöitä ja muistella. Ennen joulua Vahvikelinja päivystää maanantaisin, tiistaisin ja sunnuntaisin klo 13-15.

Lisätietoa: vtkl.fi/toiminta/vahvikelinja.

Jouluiloa ikäihmisille

Turussa lukuisat yksittäiset ihmiset ja yhteisöt lähtivät loppuvuonna mukaan lähettämään jouluiloa Joulukortteja ikäihmisille -kampanjaan. Nämä kortit jaetaan ennen joulua kotihoidon ja asumispalveluiden asiakkaille. Lisäksi jouluviikolla julkaistaan osoitteessa www.omakirjasto.fi  Soiva joulukortti, jolla Turun Siskot ja Simot, Turun kaupunginkirjasto ja Museokeskus, Turun Lähimmäispalveluyhdistys, Liikkuva resurssikeskus ja naiskuoro Resonus haluavat toivottaa kaikille hyvää joulun aikaa.

Lisätietoa:  menovinkit@kotikunnas.fi, puh. 045 7750 0068 tai 045 7750 0197

Konkreettisia lupauksia yksinäisyyden vähentämiseksi

Tykkää turkulaisesta! -kampanja haastaa turkulaisia tekemään omia lupauksiaan yksinäisyyden vähentämiseksi. Lupausten teossa esimerkkiä näyttää Turun Nuoret-verkosto, joka koostuu nuorten ohjauksen parissa työskentelevistä ammattilaisista. Työpajassaan marraskuun lopussa verkoston jäsenet työstivät konkreettisia lupauksia siitä, miten he sitoutuvat omalla toiminnallaan vähentämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä. Vaikka lupaukset onkin tehty nuorten parissa työskentelevien näkökulmasta, kannattaa seurata verkoston Facebookia tai kampanjan somea ja miettiä, mitä sinä tai organisaatiosi voisitte luvata!

Lisätietoa: Nuoret-verkoston Facebook-sivut

Tykkää turkulaisesta! -kampanjaa koordinoi Tukenasi.fi - Turun Kaupunkilähetys ry yhdessä Turun kaupungin, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän sekä Louhos Digital Oy:n kanssa. Valtakunnallisena yhteistyökumppanina on Lähdeliike.