Kupittaankentän tsaarinpoppeli kaadettiin keskiviikkoaamuna 9.12., koska puu oli pitkälle lahonnut. Puu kaadettiin oksa kerrallaan nosturin avulla.

Suurikokoisen poppelin kuntoa seurattiin ja tutkittiin pitkään, ja puun latvusta myös pienennettiin tuulikuorman vähentämiseksi. Viimeisin tutkimus syyskuulta kuitenkin osoitti, että puu oli lahonnut erittäin pitkälle. Puuta lahotti lattakääpä, joka on aggressiivinen uuriston ja tyvialueen lahottajasieni. Puun lahoamista on seurattiin mm. ultraäänilaitteella.

Puun kaatotyöt aloitetaan keskiviikkona 9.12. aamulla kokonaan läpikululta suljetulla Kupittaankentällä. Samassa yhteydessä poistettiin pienikokoinen pihlaja ja saarni.

Poppelin mahtava runko säästetään mahdollista myöhempää käyttöä varten. Alueelle tullaan istuttamaan uutta, korvaavaa kasvillisuutta.

Oksat nostettiin maahan nosturin avulla. Kuva: Seppo Kemppainen

Ultraäänitutkimuksella tietoa puun kunnosta

Ultraäänitutkimuksesta saadaan tarkka kuva puusta. Mustan ja ruskean väriset alueet ovat tervettä ja kovaa puuainesta. Punainen ja vihreä kuvaavat lahonnutta puuainesta. Sininen on hyvin pitkälle lahonnutta ja kokonaan tyhjää onkaloa. 

Ultraäänikuva: puuasiantuntija Aki Männistö, Kaupunkiympäristötoimiala

karttalinkki

Kaupunginosa/Alue: