Tiistaina 8.12. Turussa starttasi Suomen ensimmäinen bussiin rakennettu koronanäytteenottoyksikkö. Koronantorjuntabussi syntyi Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteistyönä. Tavoitteena on siirtää näytteenottokapasiteettia Turun alueille asukkaiden helposti saavutettaville paikoille.  Koronantorjuntabussin testipiste palvelee vain turkulaisia. Lähikuntalaisten tulee kääntyä oman kuntansa tai TYKSin testauspisteiden puoleen (päivitetty 31.3.2021)

Koronatorjuntabussin aikataulu arkisin: 

Turun satama
ma-pe klo 7-9 HUOM! Sataman testauspiste vain Ruotsista laivoilla saapuvia matkustajia varten.

Halinen, Huudi (os. Gregorius IX:n tie 8)
ma–pe klo n. 9.30–11

Perno, Hövelin (os. Hyrköistentie 26) vastapäätä sijaitseva hiekkakenttä
ma - pe klo 12.00–14.00

Huom! Koronantorjuntabussin testipiste palvelee vain turkulaisia. Lähikuntalaisten tulee kääntyä oman kuntansa tai TYKSin testauspisteiden puoleen.

  • Huom! Kiinni pe 2.3.

Muut Turun alueilla toimivat ns. matalan kynnyksen näytteenottopisteet:

Varissuon näytteenottopiste toimii edelleen Varissuon terveysaseman tiloissa
ma–pe, klo 9–11 ja klo 12–14
Huom! Varissuon testipiste palvelee vain turkulaisia. Lähikuntalaisten tulee kääntyä oman kuntansa tai TYKSin testauspisteiden puoleen.

  • Huom! Kiinni koko pääsiäisen

Koronantorjuntabussi pysäköi 8.12. alkaen arkisin klo 9–11 Halisiin Huudin edustalle ja suuntaa sieltä Pernoon Höveliä vastapäätä olevalle hiekkakentälle, jossa bussi ottaa asiakkaita vastaan ma-pe klo 12.00–14.00. Näytteenottoon voi tulla ilman ajanvarausta ja laboratoriolähetettä. Koronatesti on maksuton.

Bussissa otetaan koronanäytteitä ja annetaan tietoa koronaviruksesta useilla kielillä. Kyseessä on uudenlainen ja ainutlaatuinenkin tapa viedä testausmahdollisuus alueille liikkuvassa yksikössä.

- Pystymme bussin avulla siirtämään testauskapasiteettia paremmin alueille, joista voi oireilevana olla hankala lähteä drive in -testauspisteille, Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Jutta Peltoniemi sanoo.

Turku ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ovat jatkuvasti etsineet uusia luovia tapoja ottaa koronanäytteitä sujuvasti ja turvallisesti.

- On ollut mielenkiintoista olla rakentamassa koronantorjuntabussia. Tämä on edennyt todella nopeasti, sillä idea syntyi vasta marraskuun lopussa ja nyt pääsemme jo liikkeelle. Bussin kyydissä kulkee oirearvion ja lähetteen tekijä Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta sekä kaksi Tykslabin näytteenottajaa. Näytteet analysoidaan päivittäin Tyks kliinisen mikrobiologian laboratoriossa. Toivomme, että asiakkaat löytävät bussiin yhtä hyvin kuin esimerkiksi Tyksin kantasairaalan parkkihallissa syyskuussa aloittaneeseen drive-in koronanäytteenottopisteeseen, kertooerikoissuunnittelija Anna-Elina Lehtonen Tyks Laboratoriotoimialueelta.

Bussi on rakennettu näytteenottoon sopivaksi

Bussin etuosassa kirjataan lähete koronavirustestiin ja näyte otetaan auton keskiosassa. Bussi on rakennettu näytteenottoon sopivaksi ja tarpeettomat penkit on poistettu. Näytteenotto bussissa on riippumaton muuttuvista sääolosuhteista, sillä näytteet otetaan sisätiloissa, jotka on suunniteltu tätä toimintaa varten.

Bussin koronanäytteenottoon jonotettaessa tulee huomioida turvavälit. Suosittelemme maskin käyttöä näytteenottoon saavuttaessa.

Turun kaupunki on vuokrannut bussin käyttöönsä. Bussin näytteenottajat ovat Tykslabin henkilökuntaa. Turun kaupungin työntekijät kirjaavat lähetteen testiin samassa yhteydessä ennen testaamista.

Pysähdyspaikat ovat tarkasti ennalta määritellyt, sillä henkilökunta tarvitsee bussiin työnsä tueksi muun muassa sähköliitännän.

Asiasanat: