Turun kaupunginhallitus kokoontui keskiviikkona 2.12. päättämään kaupungin palveluja koskevista rajoituksista alueellisen koronaryhmän suositusten mukaisesti kolmeksi viikoksi. Rajoitukset koskevat laajalti kaupungin palveluja. Peruskoulujen ja toisen asteen toimintaa koskevat päätökset tehtiin Turussa jo tiistaina 1.12.

AJANKOHTAISTA TIETOA JA OHJEITA  

Koronaviruspandemian tilanne on Turussa kehittynyt jälleen huonompaan suuntaan. Viime viikon aikana (23.-29.11.2020) Turussa todettiin 76 uutta tartuntaa.

– Koronatilanne on viimeisten muutamien päivien aikana muuttunut huonompaan suuntaan koko maakunnassa. Kolme viikkoa kestävillä rajoituksilla yritetään nyt vaikuttaa tilanteeseen. Jouluun asti jokaisen turkulaisen tulee viettää rajoitettua elämää, jotta saisimme pandemian suunnan käännettyä, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Varsinais-Suomen alueellinen koronapandemian koordinaatioryhmä esitti uusia suosituksia ja rajoituksia tiistaina 1.12. koronatilanteen hallitsemiseksi kolmen viikon ajaksi. Rajoitusten taustalla on Varsinais-Suomen heikentyneen tilanteen lisäksi erityisesti pääkaupunkiseudun tilanne.

– Tavoitteena on vähentää fyysisten kontaktien määrää ja ihmisten liikkumista. Rajoituksia pitää nyt laajentaa, mutta teemme toimenpiteet edelleen kohdennetusti, ennakoiden ja riittävän voimakkaina. Lasten ja nuorten liikkuminen turvataan ja muutenkin kohdennamme rajoitukset niin, että emme tarpeettomasti rajoittaisi kaupunkilaisten elämää, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämisvaiheen maakuntiin sekä niistä Varsinais-Suomeen tulee välttää. Uudet suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 3.12.–23.12.2020.

Rajoitusten vaikutus Turun kaupungin palveluihin 23.12. asti

Kirjastot käytössä pika-asiointiin

Kirjastojen käyttöä rajataan niin, että pikainen asioiminen on mahdollista, mutta kokoelmatiloihin on rajattu pääsy. Yleisten tietokoneiden käyttö on mahdollista pikaisen asioimisen puitteissa. 

 • Pikainen asiointi (max. 15 min) on mahdollista: palauttaminen, varausten nouto ja lisäksi rajallisesti tarjolla olevan aineiston lainaus. 
 • Palveluaukioloajat pysyvät ennallaan, omatoimiaika ei ole rajoitusten aikana käytössä. 
 • Tietokoneiden käyttö ja tulostaminen on mahdollista pika-asiointina (max. 15 min), tietokoneita ei voi varata ennakkoon.   
 • Kirjaston kaikki tapahtumat ja ryhmäkäynnit peruutetaan tai ne toteutetaan ainoastaan etänä virtuaalisesti.

Lue lisää: Turun kaupunginkirjaston uudet koronarajoitteet 3.12. alkaen

Liikuntatilat

Yli 20-vuotiaat: 

 • Sisä- ja ulkoliikuntatilojen yli 20-vuotiaiden toimintaan varatut vuorot perutaan, pois lukien huippu-urheilutoiminta: maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää yksilölajien ammattimainen harjoittelu- ja kilpailutoiminta.  
 • Sisäliikuntatilojen liikuntavuorot, joissa on alle ja yli 20-vuotiaita harrastamassa liikuntaa yhtä aikaa perutaan. 
 • Uimahallit ja kuntosalit suljetaan yleisöltä. Poikkeuksena alle 20-vuotiaiden seuratoiminta sekä kansainväliselle huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu.
 • Liikuntapalvelujen ohjattu harrastetoiminta päättyy 2.12.
 • Jäähallien yleisöluisteluvuorot keskeytetään. 

Alle 20-vuotiaat:  

 • Sisäliikuntatilojen alle 20-vuotiaiden toimintaan varattuja vuoroja ei peruta. 
 • Sisäliikuntatiloissa toteutettava alle 20-vuotiaiden ottelu- ja kilpailutoiminta tulee keskeyttää.
 • Harjoittelu alle 20-vuotiaiden toimintaan varatuilla vuoroilla tulee toteuttaa turvavälein ja ilman lähikontaktia. Tämä tarkoittaa mm. peliharjoittelussa, voimistelussa, kamppailulajiharjoittelussa lähikontaktityyppisestä harjoittelusta pidättäytymistä. Myös ulko-olosuhteita voi hyödyntää harjoittelussa. 
 • Jäähallien yleisöluisteluvuorot keskeytetään.

Lue lisää: Rajoitukset ja suositukset liikuntatiloissa

Nuorisotilojen kävijämääriä rajoitetaan

Nuorisopalveluissa halutaan pitää kiinni siitä, että lapsilla ja nuorilla on turvallisia paikkoja, joissa voi viettää aikaa. Nuorisotilojen, Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman ja Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston kävijämääriä joudutaan kuitenkin rajaamaan. Muutenkin turvallisuusohjeita noudatetaan tarkasti ja tiloissa on vahva suositus maskin käyttöön. Jalkautuvaa nuorisotyötä lisätään tarpeen mukaan.

Lue lisää: Nuorisopalvelujen kävijämääriä rajataan

Museot pidetään kiinni joulun yli

Turun museokeskuksen museot ovat suljettuina 3.–25.12. välisenä aikana. Kaikki museoiden opastukset, tapahtumat ja työpajat on peruttu.

Lue lisää: Turun museokeskuksen museot ovat suljettuina 3.–25.12. välisenä aikana.

TFO lähettää loppuvuoden konsertit vain suorina verkkolähetyksinä

Turun filharmonisen orkesterin loppuvuoden konsertteihin ei oteta yleisöä. Orkesteri jatkaa kuitenkin työskentelyään, ja loppuvuoden konsertit lähetetään suorina verkkolähetyksinä osoitteesta tfo.fi/live. Ohjelmistoon on tulossa pieniä muutoksia. Verkkokonserttien seuraaminen on maksutonta.

Myös itsenäisyyspäivän konsertti järjestetään ilman yleisöä. Konserttia voi kuunnella verkossa.

Ekumeeninen joulu Suomen Turussa -tilaisuus järjestetään ilman yleisöä. Tilaisuuden taltiointi on nähtävissä Yle TV1-kanavalla jouluaattona.

Ostettujen lippujen palautukset hoidetaan kevään käytänteiden mukaan, ja orkesteri on erikseen yhteydessä asiakkaisiinsa. Lisätietoa konserteista, ohjelmista ja peruuntuneiden konserttien lippuhyvityksestä löytyy osoitteesta tfo.fi.

Turun Kaupunginteatteri peruuttaa kaikki esitykset ja live-yleisötilaisuudet.

Rajoitukset vaikuttavat myös Visit Turun opastettuihin kierroksiin. Joulukuun Christmas Walk -kävelykierrokset peruutetaan.

Myös Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat on peruttu tältä vuodelta. 

Lounais-Suomen Aluehallintovirasto antoi määräyksensä liittyen yleisötilaisuuksiin keskiviikkona 2.12. Määräysten mukaan 3.12. lähtien maakunnassa saa järjestää sisätiloissa korkeintaan kymmenen (10) hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Ulkotiloissa voi järjestää jatkossa korkeintaan 20 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Sisä- ja ulkotiloissa järjestettävissä tapahtumissa pitää noudattaa erityistä huolellisuutta maskien käytössä ja turvaväleissä. Myöskään yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei tule järjestää.

Lue lisää: 

Toinen aste ja lukiot etäopetukseen, päivähoito jatkaa entisellään

Sivistystoimialan osalta merkittävimmät muutokset koskevat toisen asteen koulutusta. Katedralskolan i Åbo siirtyy etäopetukseen torstaina 3.12. Turun muissa lukioissa etäopetukseen siirrytään 7.12. Turun ammatti-instituutissa jatketaan etäopetuksessa ns. hybridimallin mukaisesti lukukauden loppuun asti.

Päivähoitoyksiköiden toiminta jatkuu entisellään. Lähiopetus jatkuu ylä- ja alakouluissa. Jos koronatartunta- ja altistumistilanteita ilmenee, luokkia ja kouluja siirretään määräaikaiseen etäopiskeluun. S:t Olofsskolanin 390 oppilasta vuosiluokilta 7–9 jatkavat etäopetuksessa 4.12. asti.

Yläkoulujen aiemmin ainoastaan valinnaisaineita koskeva maskisuositus laajenee kaikkeen yläkouluopetukseen. Koululaiset saavat oppituntien aikana käytettävät maskit maksutta koulusta.

Turun suomenkielisen työväenopiston ja Åbo svenska arbetarinstitutin lähiopetus päättyy 4.12.

Lue lisää: Turussa toinen aste siirtyy etäopetukseen loppuvuodeksi – maskisuositus laajenee yläkouluissa

Hyvinvointikeskuksissa jatkavat omaishoitoa tukevat ryhmät, ravintolat suljetaan

Hyvinvointitoimialalla rajoitukset vaikuttavat vanhus- ja vammaispalveluiden ryhmätoimintoihin. Ruusukorttelin ja Lehmusvalkaman hyvinvointikeskusten tiloissa toimintaa rajataan siten, että ainoastaan omaishoitoa tukevat muistikuntoutuksen ryhmät jatkavat toimintaansa. Ryhmissä läsnä on kerrallaan korkeintaan 10 henkilöä. Muu harrastustoiminta keskeytetään ja hyvinvointikeskusten ravintolat suljetaan.

Turun vanhuskeskuksissa ei järjestetä rajoitusten aikana omaisten iltoja. Omaiset voivat kuitenkin vierailla läheistensä luona turvaohjeita noudattaen.

Vammaispalveluiden työ- ja päivätoiminta organisoidaan siten, että ryhmissä on korkeintaan kymmenen henkilöä ja toiminnassa huomioidaan turvatoimet. 

Turun toimipisteissä todetut koronavirustartunnat ja -altistumiset viikon aikana

Tartuntoja tai altistumisia on todettu viikon aikana seuraavasti:

 • Päivähoito: Läntisen alueen perhepäivähoito, Päiväkoti Norlandia Ilo
 • Koulut ja oppilaitokset: Braheskolan, Aunelan koulu, Lausteen koulu, Puolalanmäen lukio, St:Olofsskolan, Turun ammatti-instituutin Ruiskadun kampus, Vasaramäen koulu

Toimipaikkakohtaiset tiedot löytyvät osoitteesta turku.fi/koronatartunnat.

Turku toimii nopeasti ja ennakoiden

Turku on koronaepidemian alusta lähtien tehnyt lukuisia toimia koronan leviämisen ehkäisemiseksi. Maskia suositellaan käytettäväksi hyvin laajasti:

 • Turun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla, kaupungin toimipaikoissa ja Föli-busseissa.
 • Maskin käyttöä suositellaan toisella asteella ja peruskoulussa.
 • Sisäliikuntatiloissa alle 15-vuotiaille suositellaan ja yli 15-vuotiailta edellytetään maskia muun kuin liikuntasuorituksen aikana.
 • Maskia on hyvä käyttää myös päiväkotien eteisissä lapsia tuodessa ja hakiessa.
 • Erityisen tärkeää on käyttää maskia terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa.

Turun kaupunki on jakanut Varissuolle yhteistyössä Keskon ja K-Supermarket Annikan kanssa kertakäyttömaskeja 3500 kappaletta. Mukana valmisteluissa ja jakamisessa on ollut Työpisteen henkilöstöä mm. maahanmuuttajien Osaamiskeskuksesta

Turku on koko syksyn ajan tehnyt erilaisia toimia esimerkiksi lentokentällä ja satamassa. Suomeen saapuvat matkustajat saavat tarvittavat koronaohjeistukset lentokentällä ja satamassa. Tämän lisäksi riskimaista saapuville matkustajille tehdään koronavirustestejä suunnitelmallisesti.

Kaikki Turun kaupungin palveluihin liittyvät koronasuositukset ja -rajoitukset löytyvät yhdestä osoitteesta turku.fi/koronasuositukset.

Asiasanat: