Vuoden pimein aika saa Turussa tänä talvena kaivattua piristystä Valon polku -kokonaisuuden valotaideteoksista ja kausivaloista. Keskusta-alueella valaistaan mm. Börsin työmaan nosturi, Kaupungintalon puistikko ja Kauppahallin kuja. Myös puistoihin ja lähiöihin tuodaan jouluvaloja. Valaistut kohteet houkuttelevat pimeältä piiloutuvia kaupunkilaisia ulkoilemaan valojen ja värien ääreen.

Lähde ulkoilemaan Valon polulle!

Valon polun kohteet on julkaistu karttareittinä Citynomadi-verkkosivuilla ja -mobiilisovelluksessa: www.turku.fi/citynomadi/valonpolku

Uusista ja jo aiemmilta vuosilta tutuista valaistuskohteista koostuva Valon polku alkaa 28.11. kausivalojen sytytyksen myötä. Kokonaisuus tuo kaupunkiin joukon täysin uusia valotaideteoksia:

Bling Bling Crane

Nosturit ja työmaat hallitsevat tällä hetkellä voimakkaasti Turun keskustan katukuvaa. Sitä mitä ei voida piilottaa, sitä pitää korostaa: Bling Bling Crane -teoksessa Börsin työmaanosturi muuttuu taideteokseksi valon avulla. Aikakoodattu teos perustuu valon värin muutoksiin ja salamavalon omaisiin välähdyksiin.

Bling Bling Crane.

YIT:n kassa yhteistyössä toteutetun teoksen on suunnitellut Sun Effectsin valotaiteilija Panu Pikkuaho. Sun Effects on suunnittelu- ja tuotantokollektiivi, joka on erikoistunut valo- ja videotaiteeseen. Heidän tunnetuimpia valotaideprojektejaan ovat LUX Helsinki, REFLEKTOR-festivaali sekä Rukan Polar Night Light -tapahtuma.

Lämpö

Kaupungintalon puistikko ja Kauppahallin kuja valaistaan juhlavasti itsenäisyyspäivästä eteenpäin. Kari Kolan ja Antti Kulmalan teos yhdistää kauniin Aurajokirannan kaupalliseen keskustaan toimien valaistuna kulkureittinä niiden välillä.

Lämpö.

Kari Kola on kansainvälisesti tunnustettu valotaiteilija, joka on erikoistunut suuriin ulkoilmavaloinstallaatioihin. Turkulaisille Kola on tullut tutuksi itsenäisyyden juhlavuoden Luminous Finland -teossarjasta, jossa Turun linna oli yksi teoskohteista. Antti Kulmalan käsialaa ovat olleet suositut Lasten Valomaa -tapahtumat Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuistossa.

Lumihiutaleet

Turun keskustan kävelykadun tuttu jouluvalaistus saa tänä vuonna lisämausteeksi katuun heijastetut lumihiutaleprojisoinnit, jotka kutsuvat hyppimään hiutaleelta toiselle. Lisäksi Linnankatu 14 kiinteistön päätyseinälle heijastetaan jouluinen projisointi.

Lumihiutaleet.

Näiden teosten toteutuksesta vastaa turkulainen vuorovaikutteiseen suunnitteluun erikoistunut Jokojo. Työryhmään kuuluvat Jokojon Artturi Elovirta, Juho Vainio ja Antti Lindholm sekä Elisa Hillgen. Jokojon projekteja ovat olleet muun muassa projisoinnit WAMbience- ja Grail Quest -tapahtumiin. Hillgen puolestaan on ammentanut kokemusta Jyväskylän Valon kaupunki -hankkeessa.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Keskustan pilottikohteita täydentää jo perinteikäs Teatterisillan valaistus. Tällä kertaa Teatterisiltaa koristavat Cabaret-musikaalista tutut punaiset pallot, jotka vievät ajatukset jouluun. Tunnelmaa vahvistavat sillalla soiva musiikki ja kuusista leijaileva havuntuoksu. Kokonaisuuden ovat suunnitelleet Teemu Loikas ja Janne Teivainen. Toteutuksesta vastaa Turun Kaupunginteatteri.

Kaupungin uusia kausivalaistuskohteita ovat tänä vuonna Asemanpuisto, Piispankadun Svante Dahlströmin puistikko sekä Halisten jouluvalaistus. Viime vuonna kaupunkilaisia Brahenpuistossa ilahduttaneet isot valopallot sädehtivät siellä jälleen, ja valaistu Liikennekaupunki ja lintupuisto tuovat tunnelmaa Kupittaalle. Lauste, Runosmäki sekä Pansio-Perno saavat nekin oman tunnelmalliset jouluvalonsa.

Viime vuodelta tutut valopallot palasivat Brahenpuistoon. Kuvat: Pasi Leino

Mutta tässä ovat vasta ensi askeleet. Valon polun myötä katseet suunnataan samalla jo ensi vuoteen, jolloin Turkuun on luvassa uudenlainen laaja valotapahtuma.

- Valotapahtuma ja siihen johtava Valon polku -pilottikokeilu ovat osa Turun keskustan kehittämisen kärkihanketta. Yksi hyvin olennainen osa keskustan kehittämistä on keskustan ympärivuotisen vetovoiman lisääminen. Tapahtumilla ja valon käytöllä on tässä suuri merkitys, sanoo kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

- Turun tapahtumatarjonta painottuu vahvasti kesään. Pimeä ajanjakso on pitkä ja se pitäisi pystyä hyödyntämään paremmin. Valotapahtumaa suunnitellessamme meidän tulee pohtia tapahtuman toteutusta huolella ja ammentaa Turun ainutkertaisista ominaisuuksista, jotta lopputuloksena on nimenomaan Turun näköinen tapahtuma.

Teatterisilta Cabaret-valaistuksessa. Kuva: Heikki Räisänen