Koronapandemia jatkaa kiihtymistään myös Varsinais-Suomessa. Turussa on viimeisen vajaan viikon aikana todettu lähes 40 uutta koronavirustartuntaa (to 8.10. – ti 13.10.) Kahden viikon takaisesta nousua on kaikkiaan 88 tartuntaa. Koronapandemian alusta lähtien eli viime maaliskuusta alkaen Turussa on todettu yhteensä 424 tartuntaa.

AJANKOHTAISTA TIETOA JA OHJEITA 

Koronavirustartuntoja todetaan tällä hetkellä eniten nuorilla aikuisilla. Tartunnanlähteet ovat myös edelleen suurelta osin jäljitettävissä.

Kiihtyvän tilanteen takia Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä on antanut tänään tiistaina 13.10. suosituksen, jonka mukaan sisätiloissa ei tule järjestää yli 20 henkilön suuruisia yksityistilaisuuksia. Suositus tulee voimaan maanantaina 19.10., mutta ryhmän mukaan sitä tulisi alkaa noudattaa heti.   

Koronavirustartunnat tulevat nyt omasta perhepiiristä, anniskelupaikoista sekä sisätiloissa järjestetyistä yksityistilaisuuksista.

– Kaupungin eri asiakaspalvelupisteet sekä myös teatteriesitykset, orkesterin konsertit ja esimerkiksi liikuntapaikat ovat edelleen turvallisia paikkoja, kunhan kaikki muistavat turvallisuusohjeistukset. Maskia käyttämällä huolehdimme myös muiden turvallisuudesta. Kaikkialla noudatetaan tiukennettuja turvallisuusjärjestelyjä ja -ohjeita, ja koronatilannetta seurataan tarkasti, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Omaolo.fi sähköinen ajanvaraus sai innostuneen vastaanoton

Viime viikolla käynnistynyt omaolo.fi sähköinen ajanvaraus sai innostuneen vastaanoton. Alussa varattavissa olleet 300 aikaa menivät nopeasti. Määrää on tarkoitus lisätä tulevina viikkoina.  

Negatiivisista tuloksista ilmoittava tekstiviestirobotti on valmistumassa.

Skopjesta 9.10 Turkuun saapuneilla matkustajilla 7 koronavirustartuntaa

Perjantaina 9.10. illalla Skopjen lennolla Turun lentokentälle saapui yli kuukauden tauon jälkeen 49 matkustajaa, joista 43 testattiin. Heistä seitsemällä todettiin koronavirustartunta.  

Kaikki matkustajat ohjeistettiin omaehtoiseen karanteeniin. Pohjois-Makedonia kuuluu THL:n koronariskin arvioimista varten luodun liikennevalomallin punaiseen luokkaan. 

Seuraava Skopjen lento saapuu Turkuun perjantaina 16.10. Viranomaiset ovat myös tätä lentoa vastassa. 

Turun kaupungin yksiköissä todetut koronavirustartunnat

Jyrkkälä-Pansion kotihoidon alueella työskennelleellä henkilöllä on todettu koronavirustartunta 30.9. Työntekijä on ollut kotihoidon asiakaskäynneillä ohjeistusten mukaan suojautunut eikä ole altistanut tartuttavana töissä ollessaan asiakkaita. Alueen työntekijöistä kuusi on altistunut ja heidät on määrätty karanteeniin.  

Turun kaupungin Syvälahden koulussa on todettu sunnuntaina 11.10. yhdellä henkilöllä koronavirustartunta. Koulussa altistuneisiin oppilaisiin ja henkilökunnan jäseniin on oltu yhteydessä Wilman kautta sekä puhelimitse. Lisäksi Turun kaupungin tartuntatautien valvonta antaa karanteeniin liittyvät toimenpideohjeet altistuneille puhelimitse.  

Suomalais-venäläisen päiväkoti Miska-talon kannatusyhdistys ry:n päiväkoti Miska-talossa on todettu koronavirustartunta 11.10. Päiväkodissa on kirjoilla noin 30 lasta. Koko henkilökunta ja lapset ovat karanteenissa. Kaikkiin huoltajiin ja henkilökunnan jäseniin on oltu yhteydessä, ja heidät on ohjeistettu tartuntatautien valvonnasta. 

Koronatilanteen vuoksi Turun kouluissa noudatetaan tehostettuja hygieniakäytäntöjä. 
 
Kaupunginsairaalan yhdellä osastolla on todettu neljä koronavirustartuntaa. Tartuntoja on todettu sekä henkilökuntaan kuuluvilla että potilailla. Altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin. Karanteenissa on 19 osaston työntekijää.  

Osaston henkilökunta on ollut hoitotoimenpiteissä suojautuneena ohjeistusten mukaisesti.  

Osaston henkilökunnasta ja kaikista potilaista on otettu tai otetaan varotoimenpiteenä koronavirusnäytteet tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Koronavirustartuntoja ei toistaiseksi ole löytynyt lisää.

Kaupunginsairaalan osastolla on voimassa vierailukielto, eikä osastolle oteta toistaiseksi uusia potilaita. 

Kaupunginsairaalaan, Kaskenlinnaan ja vanhusten asumispalveluyksiköissä tarkat vierailuohjeet 

Omaiset voivat tulla vierailulle vain terveenä ilman hengitystieinfektio-oireita. Lisäksi vierailuista on sovittava etukäteen asumispalveluyksikön, sairaalan aulahenkilön tai osaston henkilökunnan kanssa.

Vierailuille voi tulla korkeintaan 1–3 henkilöä kerrallaan. 

Kaupunginsairaalassa ja Kaskenlinnan sairaalassa vierailevien tulee käyttää suojaimia sairaalan sisätiloissa (osastoilla, potilashuoneissa, käytävillä, hississä, aulassa ym.) koko käynnin ajan. Epidemiatilanteen vuoksi suositellaan, että potilasvierailuja sairaalassa vältetään tai vähennetään toistaiseksi.   

Sairaalavierailulla tulee käyttää suojaimia ohjeiden mukaisesti, jotta kaikkien osapuolten turvallisuus voidaan varmistaa. Vierailija saa ohjeet ennen vierailua sairaalan aulahenkilöltä, osaston oven läheisyydessä hoitajalta tai osastolta puhelimitse. Sairaala ei pääsääntöisesti jaa omaisille suu-nenäsuojaimia, mutta jos suojainta ei ole tai se ei ole oikeanlainen, niin maskin saa käyttöön sairaalasta. Vierailuaikaa on lyhennetty ja se päättyy kaikilla osastoilla kello 18.00. 

Vierailut vanhusten asumispalveluiden yksiköissä ovat mahdollisia, mutta suojautumisesta tulee huolehtia. Yksikön hoitaja saattaa asukkaan tapaamiseen ja tapaamisesta pois, ohjeistaa omaista hygieniakäytännöistä esimerkiksi käsidesin käytöstä ja antaa omaiselle suojaimen vierailun ajaksi. Vierailuilla on käytettävä kirurgista suu-nenäsuojaan tai kasvot kokonaan peittävää visiiriä koko tapaamisen ajan.

Päiväkoteihin suositellaan maskeja huoltajille

Turun päiväkoteihin suositellaan myös maskien käyttöä lasten huoltajille lapsia tuotaessa ja hakiessa. Päiväkotien eteiset ovat usein ahtaat, eikä niissä pystytä pitämään turvavälejä.  Sivistystoimiala suosittaakin nykyisen koronatilanteen huomioiden vanhemmille maskin käyttöä päiväkodissa lapsen tuonti- ja hakutilanteissa. 

Maskijako vähävaraisille Skanssin Monitorissa

Vähävaraisille tarkoitettuja maksuttomia kangasmaskeja on jaettu ja jaetaan kauppakeskus Skanssin Monitorissa tiistaista 13.10. alkaen. Monitori sijaitsee Skanssin kauppakeskuksen toisessa kerroksessa Itäparkin päädyssä, Intersportin myymälää vastapäätä. Skanssin Monitori on avoinna arkisin kello 12–18. 

Kangasmaskeja jaetaan kaksi kappaletta jokaiselle niitä tarvitsevalle. Tarkemmat tiedot vähävaraisten maskijaosta löytyvät osoitteesta turku.fi/maskijako.

Asiasanat: