EU:n Itämeri-strategian 11. vuosifoorumi ”Our Region, Our Future – Towards a Decade of Innovation and Sustainability” järjestetään verkossa virtuaalitapahtumana, joka lähetetään Turusta 20.10. Foorumin tämän vuoden teemoina ovat kestävä kehitys ja innovaatiot.

Tapahtuma on maksuton, ja osallistujaksi on rekisteröidyttävä osoitteessa www.annualforum2020.eu/en.

11. vuosifoorumin pääjärjestäjinä toimivat Turun kaupunki ja Itämeren valtioiden neuvosto (Council of the Baltic Sea States) yhteistyössä Suomen ulkoministeriön kanssa. Foorumin tavoitteena on muodostaa innovatiivisia ryhmittymiä etsimään yhteisiä lähestymistapoja, jotka edistävät EU:n Itämeri-strategian kolmea tavoitetta: meren pelastaminen, alueen yhdistäminen ja hyvinvoinnin lisääminen.

– Turku on pitkään tehnyt työtä Itämeren alueen yhteistyön hyväksi etenkin ympäristönsuojelun ja kestävän kehityksen kysymyksissä. Meille on kunnia saada isännöidä EU:n Itämeri-strategian vuotuista foorumia jo toista kertaa – jopa nykyisessä poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa foorumi järjestetään ensimmäistä kertaa verkossa Turusta käsin. Meille tämä on luottamuksen ja arvostuksen osoitus Turkua ja sinnikästä työtämme kohtaan, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

– EU:n Itämeri-strategia on tärkeä yhteistyöalusta, joka valmistelee monia kansalaisiamme hyödyttäviä aloitteita. Koronaviruksen vaikutusten jatkuessa on nyt tärkeämpää kuin koskaan, että kahdeksan osallistuvaa EU-jäsenvaltiota ja neljä naapurivaltiota tekevät yhteistyötä ja luovat yhdessä ratkaisuja. EU:n Itämeri-strategian järjestyksessään 11. vuosifoorumi on tärkeä askel kohti innovaation ja kestävyyden vuosikymmentä”. Olemme sitoutuneet tekemään EU:n Itämeri-strategiasta jatkuvan menestystarinan – strategisen elementin taloudellisessa kehittämisessä ja kasvun edistämisessä alueella, lisää Euroopan komission koheesio- ja uudistusasioiden komissaari Elisa Ferreira.

– Itämeri ei ole pelkästään yhteinen perintömme vaan myös tulevaisuutemme. Yhteisenä tavoitteenamme on tehdä alueesta turvallinen, kestävästi kehittyvä sekä innovatiivinen ja osallistava. Meidän on tähdättävä korkeimpiin koulutusstandardeihin ja otettava tiede avuksi pyrkimystemme saavuttamiseen, johdettava maailmanlaajuista digitaalista muutosta ja osallistettava nuoret kaikkiin päätöksentekoprosesseihin. Jokainen voi osallistua strategian edistämiseen – mukaan mahtuvat kaikki alueelliset järjestöt ja yhteistyön muodot. Siksi meille on ilo ja kunnia osallistua EU:n Itämeri-strategian vuosifoorumin 2020 järjestämiseen. Turussa tavataan (ainakin virtuaalisesti)! sanoo Itämeren valtioiden neuvoston pääsihteeri Grzegorz Poznański.

Kohti innovaatioiden ja kestävyyden vuosikymmentä – myös pandemian aikana

Tämänvuotisen foorumin teemana on ”Towards a Decade of Innovation and Sustainability”. Pääaiheet liittyvät EU:n Itämeri-strategian päätavoitteisiin, jotka ovat meren pelastaminen, alueen yhdistäminen ja hyvinvoinnin lisääminen. Keskustelua johtavat moderaattorien ohella korkean tason puhujat ja panelistit, ja yleisöä kutsutaan osallistumaan interaktiivisilla työkaluilla, kuten esittämällä kysymyksiä, vastaamalla mielipidetutkimuksiin ja keskustelemalla verkossa muiden osallistujien kanssa. Mobiilisovelluksessa voi käyttää verkkotyökaluja, katsoa ohjelmaa suorana lähetyksenä ja vierailla virtuaalisessa verkkokylässä

Ohjelman ensimmäisessä osiossa tarkastellaan innovaatio- ja kestävyysyhteistyötä sekä koronakriisistä opittuja asioita. Ensimmäisen osion puhujat ja panelistit ovat presidentti Tarja Halonen, Elisa Ferreira, komissaari, Koheesio- ja uudistusasiat (etukäteen taltioitu videoviesti), Virginijus Sinkevičius, komissaari, Ympäristö, valtameret ja kalastus (etukäteen taltioitu videoviesti), Krista Mikkonen, Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri, Tālis Linkaits, Latvian liikenneministeri, Christos Economou, vt. pääjohtaja, Euroopan komission meri- ja kalastusasioiden pääosasto, Aleksandra Dulkiewicz, Gdanskin kaupunginjohtaja, Tiina Tuurnala, toimitusjohtaja, Suomen Varustamot ry, Madeleine Granvik, johtaja, Baltic University Programme, Jonas Faergeman, puheenjohtaja, #ReGeneration2030-ohjauskomitea, Minna Arve, Turun kaupunginjohtaja, ja Grzegorz Poznański, pääsihteeri, Itämeren valtioiden neuvosto.

Ohjelman toinen osa keskittyy EU:n Itämeri-strategiaan liittyvän yhteistyön konkreettisiin esimerkkeihin. Toisen osion puhujat ja panelistit ovat Mika Lintilä, Suomen elinkeinoministeri (etukäteen taltioitu videoviesti), Krystyna Wróblewska, pääsihteeri, Baltic Sea States Subregional Co-operation, Christiane Mißlbeck-Winberg, johtaja, EU and International Affairs, Confederation of Danish Employers, Ülla-Karin Nurm, johtaja, Northern Dimension Partnership in Public Health and Social Well-being (Pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveyskumppanuus), Aline Mayr, edustaja, Baltic Sea Youth Platform sekä Andreas Edel, hallintojohtaja, Population Europe / Max Planck Institute for Demographic Research, Berliini, Saksa.

Kolmas osa keskittyy tulevaisuuteen: miltä EU:n Itämeri-strategian yhteistyö näyttää seuraavien 10 vuoden aikana? Kolmannen osion puhujat ja panelistit ovat Taavi Aas, Viron talous- ja rakenneministeri, Normunds Popens, varapääjohtaja, Euroopan komission alue- ja kaupunkipolitiikan pääosasto, Helena Tuuri, Itämeri-suurlähettiläs, Suomen ulkoministeriö, Susanne Scherrer, johtaja, Interreg-hallintoviranomainen ja sihteeristö, Ann Irene Sæternes, Head of European Affairs, Eastern Norway County Network, Risto E. J. Penttilä, toimitusjohtaja, Nordic West Office, Delara Burkhardt, Euroopan parlamentin jäsen, Igor Kapyrin, varajohtaja, Venäjän ulkoministeriön yleiseurooppalaisen yhteistyön departementti, ja Rüdiger Strempel, hallintojohtaja, HELCOM.

Foorumin päättäjäissanat lausuu ulkoministeri Pekka Haavisto.

Mikä on EU:n Itämeri-strategia?

EU:n Itämeri-strategia (The European Union Strategy for the Baltic Sea Region, EUSBSR) on vuonna 2009 hyväksytty ensimmäinen Euroopan unionin makroalue-strategia. Se on EU:n jäsenvaltioiden ja komission välinen sopimus yhteistyön syventämisestä Itämeren alueella.

Strategia koostuu Eurooppa-neuvoston hyväksymästä strategiasta ja EU:n komission jäsenmaiden kanssa laatimasta toimintasuunnitelmasta. EU:n Itämeri-strategialla syvennetään ja koordinoidaan tehokkaammin Itämeren alueen maiden yhteistyötä.

– Itämeri on erittäin tärkeä suomalaisille. Strategia on ollut erinomainen keino, jolla parantaa alueellista yhteistyötä jokaisella sektorilla. Strategialla on kolme päätavoitetta: meren pelastaminen, alueen yhdistäminen ja hyvinvoinnin lisääminen. Strategialla halutaan saada aikaan näkyviä tuloksia Itämeren alueella ratkaisemalla ongelmia yhdessä ja hyödyntämällä alueen mahdollisuuksia entistä paremmin, sanoo Itämeri-suurlähettiläs Helena Tuuri.

Osana Itämeri-strategiaa on toteutettu yli 200 projektia, joiden tulokset ovat näkyneet muun muassa puhtaamman Itämeren luomisessa, ilmastonmuutoksen torjumisessa, vihreän energian edistämisessä, kestävän liikkumisen ja hyvinvoinnin parantumisessa sekä Itämeren alueen vetovoimaisuuden ja hyvinvoinnin kasvamisessa.

Kongressikaupunki Turku isännöi kansainvälisten asiantuntijoiden kohtaamisia

Turku on Suomen johtavia kongressikaupunkeja, jossa järjestetään normaalioloissa vuosittain kymmenittäin suuria kansainvälisiä järjestökongresseja ja satoja suuria kotimaisia kokouksia.

Suomen uusin ja teknisesti korkeatasoisin kokoustalo Logomo on kongressien ja suurten näyttelyiden johtava keskus, jossa huippuluokan tekniikka on nyt valjastettu virtuaalisten kokousten studio- ja striimauskäyttöön sekä tuleviin hybridi-tapahtumiin, joissa osa kokousvieraista osallistuu tilaisuuteen turvallisesti tilavissa saleissa.

Lisätietoja EU:n Itämeri-strategiasta: