Koululaisten syyslomaviikolla Turussa on tarjolla lapsille, nuorille ja perheille seikkailuja, mielikuvitusmatkailua, käsitöitä, pelailua, leikkiä, liikuntaa, musiikkia, teatteria ja paljon muuta. Osallistuthan tapahtumiin vain terveenä ja muistat noudattaa hygienia- ja yskimissääntöjä sekä riittäviä turvavälejä ja THL:n maskisuosituksia.

Syyslomaohjelmaa Turussa

Useimpiin tiloihin, kuten museoihin ja Lasten liikunnan ihmemaahan, otetaan kerrallaan aikaisempaa rajatumpi määrä kävijöitä. THL suosittaa maskin käyttöä julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Koronatilanteeseen liittyvät turvallisuusoh-jeet löytyvät kunkin tapahtumajärjestäjän verkkosivuilta ja tapahtumapaikoilta.  

Pikkuritarikierroksia, kuvataidetyöpajoja

Syyslomaviikoilla 10.–25.10. Turun linnassa nuoremmat lapset pääsevät etsimään aarteita Pikkuritarikierroksilla ti–su klo 11 ja 14 ja vähän vanhemmat kuulemaan hurjempia tarinoita Historian kauheuksia -kierroksilla ti–su klo 16.30. Linnan avoimessa syyslomatyöpajassa inspiroidutaan sisustamisesta ti–la klo 12–16.

Kuralan Kylämäessä lomapäiviä vietetään 14.–15.10. klo 10–16 leikkien ja arkisissa puuhissa 50-luvun malliin. WAMin kuvataidetyöpajassa pääsee luomaan omaa taidetta 13.–16.10. klo 12–15.

Luostarinmäellä avoimet portit kutsuvat 1.–17.10. ti–la klo 10–17 tekemään aikamatkan museokorttelin vanhoille kujille. Biologinen museo esittelee Suomen luontoa ainutlaatuisine dioraamoineen. Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa 1700-luvun herrasväen elämä tulee tutuksi lasten oman tehtävävihkosen myötä. Apteekkimuseon yleisöopastukset suomeksi ovat 10.–18.10. klo 14.

Lipunmyyntipisteissä ja museokauppojen kassoilla käteistä ei oteta vastaan toistaiseksi.

  • Lisätiedot museoiden syyslomaohjelmasta ja ohjeet turvalliseen museovierailuun: turku.fi/museo
Seikkiksen syystapahtumassa voi kohdata monenlaisia maagisia olentoja. Kuva: Denisse Islas.

Kadonnutta aarretta etsimässä Seikkailupuistossa

Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto muuttuu syyslomalla taianomaiseksi Sateenkaarimaaksi. Kadonnutta aarretta etsimässä -seikkailuun voi osallistua 14.–16.10. klo 11–16. 

Ilkeä Hiisi on varastanut Sateenkaarimaan sateenkaaren aarteineen ja pitää vankinaan hyvää haltiaa Vellamoa. Hiisi on piilottanut sateenkaaren seitsemän väriä ympäri Sateenkaarimaata. Seikkailijan tehtävänä on löytää kaikki värit vapauttaakseen Vellamon. Sateenkaarimaahan kannattaa varata mukaan lämpimät ulkovaatteet.

Seikkiksen taidepajassa valmistetaan siipiä keijutarhurien opastuksella. 

Vimmassa kädentaitoja ja pelibileet

Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa on maksuton syyslomatapahtuma 9–18-vuotiaille 13.–15.10. Tapahtuma on jaettu kahteen toiminta-aikaan: klo 11–13 ja klo 14–16. 

Kädentaitopajoissa voi painaa kasseja ja tehdä rintamerkkejä. Peliluolassa pistetään pystyyn pelibileet. Turku Game Academy esittelee toimintaansa, ja pelejä on Overwatchista retropeleihin. Lisäksi tarjolla on Kahoot-tietovisailua, turkulaisia tubevideoita ja Kafé Vimmassa syystistarjouksia. 

  • Lisätiedot Vimman syyslomaohjelmasta, ennakkoilmoittautuminen ja turvallisuusohjeet: turku.fi/vimma
Pelibileitä vietetään Vimmassa discovalojen välkkeessä. Kuva: Hannele Sivonen.

Monenlaista kivaa nuorisotiloissa

Nuorisotilat ovat syyslomalla avoinna normaalisti maanantaina, keskiviikkona ja torstaina klo 13–20 ja sunnuntaina klo 12–19. Luvassa on paljon kivaa toimintaa, kuten leipomista, lettujen paistoa sekä erilaisia peliturnauksia ja retkiä. Katso tilojen omista sosiaalisen median kanavista, mitä missäkin tapahtuu!

Avointa Kiva syysloma kulmilla -toimintaa lapsille

Kuudella asuinalueella on tarjolla maksutonta ja avointa toimintaa alakouluikäisille lapsille 12.–16.10. klo 12–16. Tiloihin pääsee sisään klo 12 ja 14, poistua voi koska vaan. Ohjelmassa on leikkiä, liikuntaa, taidepajoja ja paljon muuta tekemistä. 

Kiva syysloma kulmilla -toimintaa näissä tiloissa:

  • Aunelan palloiluhalli, Opintie 1
  • Lausteen koulu ja piha-alueet, Raadinkatu 7
  • Nunnavuoren palloiluhalli, Runosmäki, Piiparinpolku 22
  • Sirkkalan koulu (kaksikielinen piste), Sirkkalankatu 20
  • Varissuon koulu, Kuopuksenpolku 1
  • Yli-Maarian Ypsilon, Kukkamaariankatu 44
Saagassa voi nautiskella ääneenlukuhetkistä. Kuva: Petteri Mäntysaari.

Kirjasto vie mielikuvitusmatkoille

Pääkirjaston Saagassa voi luoda työpajoissa omia mielikuvitusolentoja, nautiskella iloisista ääneenlukuhetkistä perheen kanssa, pelata pakopeliä kaveriporukalla tai pähkäillä, minkä tarvikkeiden avulla selviäisi zombien hyökkäyksestä. Åbo Svenska Teaterin Hundarnas Historiepjäs -näytelmään pohjautuvassa satuhetkessä kurkistetaan myös kulissien taakse.

Runosmäen kirjastossa seikkaillaan Tatun ja Patun mukana 13.10. mm. etsiväradalla. Matkatoimisto Laiskanlinna vie 15.10. pääkirjaston Rotundassa Jamaikalle, johon tutustutaan kuvien, tekstien, musiikin ja videoiden avulla. 

Työpajoihin ja pakopeliin on ilmoittautuminen verkossa. 

Uimahalleissa on tarjolla myös vesipeuhu- ja hyppyallasaikoja. Kuva: Mika Okko.

Maksutonta ja edullista liikuntaa koko perheelle

Turussa on paljon maksutonta ja edullista liikuntaa koko perheelle, sisällä ja ulkona. Vesiliikunnasta voi nauttia edullisesti Impivaaran ja Petreliuksen uimahalleissa. Impivaaran uimahallissa on jokaisena päivänä vesipeuhu- sekä hyppyallasaikoja. 

Impivaaran ja Varissuon jäähallit tarjoavat syyslomalla tavallista enemmän maksuttomia yleisövuoroja. Loman kunniaksi on tarjolla myös mailallisia yleisöluisteluaikoja. Impivaaran jalkapallohallin yleisövuoroilla kaikki saavat pelata höntsäfutista. 

Maksutonta iloa perheille tarjoavat myös Lasten liikunnan ihmemaat sunnuntaisin, ilmoittautuminen ennakkoon. Nuorille on Mihi-liikuntavuoroja. Vapaapäivinä kannattaa seikkailla luonnossa, vaikka Paavonpoluilla ympäri kaupunkia.

Nuoret taiturit pääsevät TFO:n solisteiksi. Kuva: Seilo Ristimäki.

Nuorten solistien taiturointia TFO:n konsertissa

Nuoret solistit taituroivat Turun filharmonisen orkesterin konsertissa 15.10. klo 19 Konserttitalossa. Jokavuotisessa perinteessä huippulahjakkaat Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun musiikin koulutuksen opiskelijat tulkitsevat instrumenttikirjallisuutensa helmiä ammattiorkesterin solisteina. 

Filharmonikoita johtaa kapellimestari József Hárs, solisteina ovat Tatu Piitulainen, piano, Tuuli Raitio, viulu, Linnea Penttilä, sopraano, Aino Parikka ja Pinja Jokinen, klarinetti, Tommi Kiiski, lyömäsoittimet, Valentina Pugacheva, viulu, Ida Kiiskinen, sello sekä Timofey Nguen, viulu. 

Elämysmatkailua teatterissa

Turun Kaupunginteatterissa täytetään nyt vain joka toinen katsomopaikka, mutta ohjelmisto on tupaten täynnä timantteja. Syyslomaviikolla ohjelmistossa ovat muun muassa syksyn piristysruiske, Cabaret-musikaali (15.10. klo 19). teinipojan pään sisään sukeltava musta komedia Rakkaani, Conan Barbaari (15.10. klo 19, suositellaan yli 16-vuotiaille), klassikkonäytelmä Kultainen vasikka (17.10. klo 14 & 19), Pete Poskiparran show Mentalisti 3.0 (14.10. klo 19) sekä Taneli Mäkelän tähdittämä monologi Mies, joka rakasti järjestystä (16.10. klo 14 & 19).