Kausi-influenssarokote on paras suoja influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Suoja syntyy noin kahdessa viikossa. Influenssarokotteesta ei voi sairastua influenssaan.

Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Rokote torjuu ikääntyneillä joka toisen influenssan, terveillä työikäisillä ja lapsilla 5-9 influenssaa kymmenestä. Samalla se vähentää influenssasta johtuvia kuolemia, sairaala- ja laitoshoitoja, antibioottihoitoja, jälkitauteja (korvatulehduksia, keuhkokuumeita ja keuhkoputkentulehduksia) sekä influenssatartuntoja.

Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa. Rokote ei kuitenkaan anna suojaa tavallista flunssaa eli nuhakuumetta vastaan, sillä flunssia aiheuttaa yli 200 erilaista hengitystievirusta.

Influenssavirus kiertää maapalloa muuntuen koko ajan

Influenssa on sairaus, jonka aiheuttajina on monia erityyppisiä viruskantoja, jotka vaihtelevat vuodesta toiseen. Toiset viruskannat aiheuttavat pahemman epidemian lapsille ja toiset vaivaavat erityisesti vanhuksia.

Kun Suomessa on kesä, influenssavirus kiertää eteläisellä pallonpuoliskolla muuntuen koko ajan. Siksi rokotteita kehitettäessä on hankala tietää, millainen virus lopulta Suomeen saapuu. Virus jatkaa muuntumistaan Suomessa ja kulkee taas ensi kesän koittaessa eteenpäin.

Lisätietoa (thl.fi):