Turussa toimi kesällä kaksi yhteisterassialuetta, toinen Tuomiokirkkotorilla ja -puistossa ja toinen Hämähäkkitontilla. Erityisen suosituksi nousi Tuomiokirkon terassi, josta tuli kesän puhutuin kohde Turussa. Alue on ennestään tuttu historiallisena nähtävyytenä, mutta kesällä 2020 se sai uudenlaisen elämän, jossa kaupunkitilaa hyödynnettiin ruuan, kulttuurin ja kohtaamisten paikkana.

Yhteisterassialueet erosivat toisistaan muun muassa ruoka- ja esiintyjätarjonnan suhteen ja tätä kautta ne pystyivät tarjoamaan elämyksiä monelle eri asiakasryhmälle. Molempien terassien asiakaspalaute oli terassioperaattorien mukaan pääosin positiivista. Tuomiokirkon terassin asiakkaat kiittelivät laadukkaita palveluja ja Hämähäkkitontilla monipuolista ohjelmakattausta.

”Upea miljöö ja hyvät palvelut.” ”Aivan loistava ilmiö ja kokemus.” ”Hyvät ruuat ja juomat, täydellinen sijainti.” Turun palautepalvelun kautta tulleiden kommenttien perusteella Tuomiokirkon terassi onnistui luomaan uutta ja toivottua kaupunkikulttuuria Turkuun. Alun osittain varautuneen suhtautumisen jälkeen palautteissa kiiteltiin monipuolisesti alueen elävöittämistä, miljöötä ja palveluja.

Tuomiokirkon terassi.

- Kauniista Tuomiokirkkopuistosta tuli monelle tämän kesän suosikkipaikka. Palautteissa kiiteltiin viihtyisän puiston lisäksi piazza-aluetta, joka loi Turkuun eteläeurooppalaista lomatunnelmaa. Erikoismaininnan palautteissa sai Cathedral Park Jazz -konserttisarja, joka oli monelle musiikinystävälle yksi kesän parhaimmista tapahtumista. Myös Hämähäkkitontin operaattori kertoi saaneensa kiitosta sekä asiakkailta että artisteilta konserttien mahdollistamisesta vaikean kevään jälkeen, vaikka konsertit keräsivätkin myös kritiikkiä lähiseudun asukkailta, kertoo hankepäällikkö Kirsi-Maria Eronen Turun kaupungilta.

Molemmat yhteisterassit toteutettiin hyvin nopealla aikataululla ja niiden onnistumisesta vastasivat useat tahot. Kaupungin eri toimialojen lisäksi Tuomiokirkon terassin toteutumisesta vastasivat ennen kaikkea operaattori Turku Food and Wine Oy sekä alueella toimineet ravintolat. Tuomiokirkon terassilla herkullisia ja laadukkaita ravintopalveluita tarjosivat paikalliset ravintolat Bagel House, Kuori, Tiirikkala, Karu, Viinibaari Vinho, The Cow sekä Kakola Brewing Company. Hämähäkkitontin operaattorina toimi Kaskimax Oy ja maittavista ruokapalveluista vastasivat Friend’s Kitchen Oy, Paijan jäätelökioskit Tmi ja Tmi Sari Laakkonen.

Hämähäkkitontin terassi.

Yhteisterassit työllistivät noin 85 henkeä

Tuomiokirkon terassi sai ihmiset mukavasti liikkeelle ja heinäkuun alusta syyskuun alkupäiviin asti auki ollut yhteisterassialue keräsi 76 551 kävijää. Alueen suosiosta kertovat myös lukuisat Instagram-postaukset, joita kertyi kesän aikana yli 500. Alue oli myös merkittävä työllistäjä koronakesän aikana ja se työllisti suoraan 55 henkeä. Hämähäkkitontin yhteisterassi työllisti noin 30 henkeä.

- Ravintoloiden terassilupien osalta kesä oli kiireinen, lupia myönnettiin yhteensä 24 kappaletta. Turun katukuvaan tuli kesällä myös uudenlaisia terasseja, kun parkkipaikkoja oli mahdollista muuttaa terasseiksi. Parklet-lupia myönnettiin tänä kesänä yhteensä neljä kappaletta. Lisäksi Logomon Terassikesä -tapahtumasarja elävöitti Turun tapahtuma- ja musiikkitarjontaa ajalla 1.7.–8.8. aina keskiviikosta lauantaihin Logomon Teatron laajennetulla terassilla, Eronen summaa.

Monissa kommenteissa toivottiin yhteisterasseille jatkoa. Palautteen perusteella näyttäisi siltä, että turkulaiset kaipaavat myös tulevina kesinä keskustaan viihtyisää ulkotilaa, jossa voi nauttia kesäpäivästä ja ravintolapalveluista hyvässä seurassa.

- Yhteisterasseja pyritään järjestämään myös tulevina kesinä. Tämän kesän rohkea esimerkki antaa hyvä kuvan siitä, mitä voimme yhdessä saavuttaa, kun siihen on mahdollisuus, sanoo Kirsi-Maria Eronen.