Lauluyhtye Retro-Tytöt järjesti kaupungin tuella konserttikiertueen ikäihmisille.

Katriina Virta, miten kolmen naisen lauluyhtye Retro-Tytöt syntyi?

Kuulumme johtamaani Turun Oopperakuoroon. Vuonna 2007 kuoro järjesti iltamat, johon tarvittiin ohjelmaa. Minä, Rosmariini Mach ja Tiina Sara-Haarikko esitimme Metro-tyttöjen ohjelmistoa, ja 1950-luvun tunnelmointi tuntui kivalta. Keksimme yhtyeelle nimen ja rupesimme keikkailemaan.

Mistä Retro-Tytöissä on kysymys?

Se on kolmen hengen hassuttelua ja hyväntuulista, pääosin 50-luvun musiikkia. Saamme toisistamme energiaa, ja yhtyelaulu on kivaa vastapainoa oopperakuoron ohjelmistolle.

Mitä seurauksia korona-ajasta on ollut lauluharrastajille?

Yhdessä laulaminen jäi kokonaan. Kaikki kuorotoiminta piti lopettaa, ja se oli todella ikävää.

Saitte Turun kaupungilta avustuksen, jonka avulla järjestitte kesällä 10 konsertin kiertueen turkulaisiin palvelutaloihin. Mikä merkitys tällä oli Retro-Tytöille?

Kiljuimme innosta, kun näimme pitkästä aikaa ja pääsimme laulamaan ja harjoittelemaan taas yhdessä. Lähetin ohjelmistomme etukäteen palvelutaloihin, jotta asukkaat voisivat valita toivelaulujaan.

Mitä kokemus on opettanut?

Jatkossa haluamme miettiä enemmän myös kohderyhmiä, joille ei ole niin helppoa päästä katsomaan musiikkiesityksiä. Toivottavasti tulee lisää apurahoja, joiden avulla musiikkielämyksiä voi tarjota monipuolisesti kaikille kohderyhmille.

Rahaa jaossa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen

Turun kaupunki jakaa tänä vuonna avustuksina 500 000 euroa kaupunkilaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, painopisteenä ikäihmiset. Potista on jakamatta 260 000. Ketkä voivat hakea avustusta, erityisasiantuntija Risto Tolonen?

Rekisteröidyt, yleishyödylliset yhdistykset, järjestöt ja säätiöt sekä kaupunkikonsernin sisäiset toimijat.

Avustukset tulevat kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästörahaston sekä sosiaalirahaston tuotoista. Miksi avustushakua laajennettiin tänä vuonna kaupunkikonsernin ulkopuolelle?

Haluamme tässä erikoisessa tilanteessa hakea toimenpiteitä, näkemyksiä ja ideoita laajemmalla rintamalla. Ajattelimme, että järjestökenttä on läheisessä kontaktissa kaupunkilaisiin.

Syksyn avustushaussa painotetaan toimintakyvyn säilyttämistä. Mitä toivot syksyn ideakierrokselta?

Reipasta uutta ajattelua. Rahastojen säännöt ovat väljät, joten kannattaa ehdottaa sellaista, jota on aina halunnut kokeilla, mutta johon ei ole löytynyt rahoittajaa. Rohkaisen myös niitä yhdistyksiä ideoimaan, jotka eivät ole ennen tehneet yhteistyötä kaupungin kanssa.

  • Toinen ideakierros kaupungin testamenttivara-avustuksiin 14.9.–11.10. Seuraa uutisia osoitteessa turku.fi. Lisätiedot: risto.tolonen@turku.fi

Teksti ja kuvat: Heidi Pelander
Video: Simo Ahtee

Tämä juttu ja siihen liittyvä video ovat osa Valoa Turkuun -sarjaa, joka kertoo toiveikkaita ja tulevaisuuteen uskovia tarinoita poikkeuksellisena aikana. Sarja on osa Turun kaupungin Healthy Boost -hanketta, jonka tavoite on kehittää hallintorajat ylittävää yhteistyötä ja uudistaa kaupungin hyvinvointiviestintää. Hankkeen rahoittaa EU:n aluekehitysrahasto.

 

 

Asiasanat: