Mikäli olet matkaillut tai viettänyt pidemmän ajan ulkomailla ja palaat takaisin Suomeen, on erittäin tärkeä seurata omaa terveydentilaa. Jos sinulla on hengitystieinfektio-oireita tai epäilet koronavirustartuntaa, hakeudu herkästi koronavirustestiin.

Ajankohtaisin info ja ohjeet

Suomen koronatilanne on tällä hetkellä hyvä ja oikein toimimalla jokainen meistä voi osallistua koronavirusepidemian ehkäisyyn. Matkustaminen on riski koronan leviämiselle ja siksi jokaisen tulee tarkkailla vointiaan ja mennä tarvittaessa koronavirustesteihin, jotta epidemian vaara saadaan minimoitua.

Mikäli olet matkaillut tai viettänyt pidemmän ajan ulkomailla ja palaat takaisin Suomeen, on erittäin tärkeä seurata omaa terveydentilaa ja huomioida seuraavat asiat:

  • Jos sinulla tai jollakin perheenjäsenelläsi on joitakin seuraavia oireita: kuumetta, yskää, hengenahdistusta, nuhaa, lihaskipua tai esimerkiksi ripulia, on erittäin tärkeä hakeutua koronavirustestiin.
  • Ota puhelimitse yhteyttä Turun koronavirusneuvontaan (p. 02 266 2714) tai Turun terveysasemien ajanvaraukseen (p. 02 266 1130). Viikonloppuisin ota yhteyttä Turun alueen yhteispäivystykseen (p. 02 313 8800).
  • Kerro puhelimessa oireet ja maat, joissa olet matkustellut sekä kauanko matkasi on kestänyt. Jotta mahdollinen epidemia saada pysäytettyä, on tärkeä kertoa, kenellä kaikilla perheenjäsenilläsi tai sukulaisillasi on oireita.
  • Pelkkien oireiden perusteella ei voida päätellä, onko infektion aiheuttaja koronavirus ja siksi oireiset ohjataan koronavirustestiin.
  • Jos sinulla tai läheiselläsi todetaan koronavirusinfektio, aluksi selvitetään, mistä olet tartunnan saanut ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Tätä jäljitystyötä tehdään epidemian rajaamiseksi.
  • Koronavirustestin tulos tulee n. yhdessä vuorokaudessa. Saat tarkemmat toimintaohjeet testin ottamisen yhteydessä.
  • Vaikka koronavirustesti olisikin negatiivinen, ei sairaana saa mennä töihin, vierailla sukulaisten tai ystävien luona eikä viedä sairasta lasta päiväkotiin.

Koronavirusta ehkäistään parhaiten riittävillä turvaväleillä (1-2 metriä) ja hyvällä käsihygienialla. Yski aina kainaloon tai kertakäyttöiseen nenäliinaan, älä käsiisi. Huomioimalla nämä ohjeet, pystymme ehkäisemään koronaviruksen leviämistä yhdessä.

Asiasanat: