Kuralan Kylämäellä talvikausi vaihtuu kesään, museo avautuu 1.6. ajan hermoilla hieman toisenlaisella konseptilla. Iso-Kohmossakin talvi vaihtui kesäksi, mm. upeasti kirjotut talviset villapöytäliinat ovat vaihtuneet yhtä hienoi-hin mutta kevyempiin.

Tämän viikon taitotiistaitekeminen sai tästä inspiraation. Kuvaliitteenä yksityiskohtia muutamasta museon opetuskokoelman pöytäliinoista, joista saa hienoja malleja. Kesäprojektiksi ehkä kirjontatyö pussukkaan, liinaan, tyynyyn tai jopa vaatteeseen? Ääriviivapiirrokset voi tietenkin myös värittää taideteokseksi! Tai muokata kankaanpainantaan! Ja tietenkin voi sommitella omia malleja. 

Kirjonnalla on pitkät perinteet, ihminen on kautta aikojen halunnut kauniita esineitä ympärilleen. Kirjontatekniikoitakin on paljon. Mainintoja löytyy Homeroksen runoissa, Itämaista, Egyptistä ja Kiinasta ja jo pronssi- ja rautakaudelta täältä Pohjolastakin. Tunnetuimpia kirjontatöitä on Hastingsin taistelua kuvaava Bayeux’n seinävaate. Kautta aikojen on kirjotuilla tekstiileillä ja vaatteilla osoitettu korkeaa asemaa. Eri tyylikaudet näkyvät tekniikassa, väreissä ja materiaaleissa. Esimerkiksi 1950-luvulla suuren suosion saivat liukuvärjätyllä langalla ommellut ristipistotyöt. Suomeen on kirjonnassa tullut vaikutteita sekä lännestä että idästä.

Kirjonta on aikaa vievä ja kärsivällisyyttä vaativa käsityö. Samalla se kuitenkin rentouttaa ja sopii erinomaisesti kesän hemmotteluhetkiin. Etupistoilla, varsipistoilla ja laaka- ja häivepistoilla pärjää jo pitkälle. Sekä tietenkin ristipistoilla.

Kolmesta museon kokoelmissa olevista pöytäliinoista on tulostettava malli; kaksi ääriviivapiirustusta sekä yksi ristipistoruusu. Näitä voi muokata, suurentaa tai pienentää tai jatkaa oman mielen mukaan. 

  • Malli 1 Yksityiskohta hienosta, isosta villapöytäliinasta, ääriviivapiirustus.
  • Malli 2 Yksityiskohta puuvillapöytäliinasta, ääriviivapiirustus.
  • Malli 3 Ristipistoruusukuvio on hyvin tyypillisestä 1950-luvun pöytäliinasta, ruutumalli.

Mallit voi myös muokata kankaanpainantaan – pitää miettiä värit ja tehdä jokaisesta väristä oma sabluuna. 

Onnea ja rentouttavia hetkiä kukkien lumoissa!

PS. Jos kukkien maailmaa kiehtoo, liitä kesän lukulistalle Turun Museokeskuksen Kukkien lumoa -julkaisu.

Invalid Scald ID.