Touko Laaksosen aka Tom of Finlandin syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta perjantaina 8.5.2020. Syntymäpäivän kunniaksi yleisö pääsee tutustumaan Touko Laaksosen maisemiin Kuralan Kylämäelle pehtoorin opastuksella. Mikä maaseutumaisemassa Toukoa inspiroi, mikä sytytti. Taitaapa pehtoorilla olla myös oma sonni ojassa.

Katso videotervehdys Tales from The Kylämäki Village Farm Manager: Early years of Tom of Finland

Syntymäpäivää oli alun perin tarkoitus juhlistaa Turun museokeskuksen museoissa järjestettävillä queer-opastuksilla kuluvalla viikolla. Koronavirustilanteesta johtuen ja museoiden ollessa suljettuina opastukset on siirretty myöhempään ajankohtaan Turku Pride -viikolle elokuussa sekä Sateenkaarihistoriakuukauteen marraskuussa.

Queer-opastukset syksyllä 2020

  • WAM / Campy queer ja Anneli Nygren
    Opastus queer-näkökulmasta Anneli Nygrenin Fan academy-näyttelyssä.
  • Kuralan Kylämäki / Nahkasaapastelua ja hikisiä toukotöitä -opastus (K-18)
    Tom of Finlandin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Kuralan Kylämäki järjestää matkan Touko Laaksonen aka Tom of Finlandin nuoruuden maisemiin. Nahkasaapastelua ja hikisiä toukotöitä tarkentaa katseen taiteilijan töitä inspiroineen maaseutumiljöön eroottiseen kuvastoon. Mikä kaikki voikaan kiihottaa ja miten aivan eri tavalla kihelmöi, kun halu on salaista?
  • Apteekkimuseo ja Qwenselin talo / Hentoja gentlemanneja ja mieskuntoista fröökynöitä – Kurkistus 1700- ja 1800-lukujen queeriyteen
    Näkökulmaopastus 1700-luvun säätyläistalossa tarkastelee historiallista queeriyttä, miten se on näyttäytynyt ihmisten käyttäytymisessä, olemuksessa ja yhteiskunnan suhtautumisessa. Missä nämä ihmiset kokoontuivat viettämään aikaa yhdessä? Entä millä tavalla heihin on suhtauduttu sen ajan yhteiskunnassa? Olivatko miehet todellakin hentoja ja naisväki mieskuntoista?
  • Turun Linna
    Queeropastus Turun linnassa. Miltä näyttivät normatiivit 1500-luvulla? Ketkä jakoivat linnassa sallitusti vuoteen keskenään? Onko HLBTIQ-ihmisillä omia suojeluspyhimyksiä? Kuka on Suomea hallinneista ruotsalaismonarkeista kaikkein eniten queer?

Queer-teemainen näyttely tulossa WAMiin syksyllä 2021
Näyttely juhlistaa kohta kymmenen vuotta sitten järjestettyä Turku kulttuuripääkaupunkivuotta 2011 sekä jälkikäteen Touko Laaksosen 100-vuotissyntymäpäivää. Vuoden 2020 aikana Lontoon Suomen-instituutissa esillä oleva Tom of Finlandia ja maskuliinisuutta käsittelevä näyttely tulee osittain esille WAMiin syksyllä 2021. Tom of Finland vaikuttaa edelleen nykypäivän taiteeseen ja WAMissa näyttelyn sisältöä laajennetaan ja kytketään nykykulttuuriin. Näyttelyyn liittyen tullaan tekemään yhteistyötä myös Turun musiikkijuhlien kanssa ”toiseuden teemat musiikissa” -näkökulmasta.

Kuva: Tom of Finland 1984 Los Angelesissa. Kuva: Philip Stuart. Courtesy Tom of Finland Foundation.