Lastensuojelun avohuolto työskentelee poikkeusaikana useimmiten puhelimitse ja puhelinneuvotteluiden avulla. Osaa asiakkaista tavataan ulkona turvavälit huomioiden, osan luona käydään kotona. Lapsen lisäksi tukea saavat vanhemmat ja huoltajat.

Mikä on lastensuojelun avohuolto?

Turun perhetyö Facebookissa.

  • Chat-palvelu avoinna arkisin kello 9-11

 

Poikkeusaika vaikuttaa moniin hyvinvointitoimialan työtehtäviin. Eniten se on vaikuttanut asiakkaiden kontaktoimiseen ja tapaamisiin. Lastensuojelun avohuollossa fyysisiä tapaamisia vähennettiin ja työ siirtyi sähköisiin välineisiin.

- Kaikkien asiakkaiden kohtaamisissa ne eivät riitä. Silloin soitamme ja varmistamme, että kukaan perheestä ei ole kipeä ja tapaamme lapsen kotona, kertoo sosiaalityöntekijä Kaisa Hakamäki.

Talkoohengessä yhdessä

Poikkeustilanne on tuonut esiin talkoohenkeä.

- Olemme kaikki olleet valmiita joustoihin, koska avun tarve perheissä on nyt enemmän konkreettista. Soittelemme usein ja varmistelemme perheiden kuulumisia. Pulaan emme jätä ketään, Hakamäki jatkaa.

Perheet voivat hakea apua myös Turun perhetyön Facebook-sivuilta. Chat-palvelu on avoinna arkisin kello 9-11 ja siellä voi keskustella perhetyön ammattilaisten kanssa.

- Me kaikki päivystämme vuorollamme ja chatissä voi keskustella ihan mistä vaan omaa mieltä painavista asioista. Myös muina aikoina lähetettyihin viesteihin vastataan mahdollisimman pian. Sivulta löytyy lisäksi vinkkejä, miten korona-aikaan kannattaa toimia ja monenlaista muuta luettavaa, kertoo perheohjaaja Tiia Leikas.

Normaaliarjessa lapsilla eri verkostot

Verkoston kaikkia osasia tarvitaan, kun arki on totutusta poikkeavaa.

- Poikkeustilanteessa vanhempien voimavarat voivat olla vähissä. Nyt tarvitaan herkkää korvaa kaikilta perheisiin yhteyttä pitäviltä ja on hyvä, jos lapsen verkostosta löytyy kannattelijoita, joiden kanssa voi jutella, vaikka puhelimessa, sanoo Hakamäki.

Pienemmille lapsille päiväkodin tai alakoulun tutut opettajat ja muu henkilökunta ovat tärkeitä aikuisia ja heitä voi olla kova ikävä.

- Kuulin, miten eräs päiväkoti järjesti lapsille etäjumppatuokioita. Jo se helpotti lapsen ikävää, kun näki tutun aikuisen ruudulta. Päiväkodeista myös soitetaan perheisiin ja kysellään kuulumisia. Soittoja ei pidä ottaa kontrollina, vaan oikeana välittämisenä, Leikas toteaa.

Koulunkäynnin ohjaaja lainassa lastensuojelussa

Poikkeustilan alkaessa sosiaalipalveluihin on siirtynyt koulunkäynnin ohjaajia, jotka työskentelevät lastensuojelun asiakasperheissä lasten koulunkäynnin tukena. Aiemmin sosiaalityöntekijät ovat koulujen suuntaan olleet yhteyksissä lähinnä koulukuraattorin ja -psykologin kanssa. Koululta tämä on iso askel, sillä sieltä oppilaan kotiin ei juurikaan mennä. Koulunkäynnin ohjaajat ovat jalkautuneet perheiden kotiin joustavasti, mikä on koettu erittäin hyväksi tueksi perheille.

- Koulunkäynnin ohjaaja ei ole opettaja, ei sosiaalityöntekijä, vaan koulun aikuinen, joka opastaa lasta koulunkäynnissä ja vanhempia tai huoltajia koulunkäynnin tukena olemisessa, Hakamäki kertoo.

- Lapsen on ehkä helpompi avautua huolistaan ja mietteistään koulunkäynnin ohjaajalle. Olemme saaneet tästä niin hyvän kokemuksen, että toivomme yhteistyön jatkuvan poikkeustilan jälkeen.

Myös kaupungin nuorisopalvelut ja sosiaalipalvelut ovat tiivistäneet yhteistyötä.

- Ja eri järjestöjen kanssa tehdään yhteistyötä totuttuun tapaan, jatkaa Hakamäki.