Turkupostin kutsumalle kahville tulivat tällä kertaa 18-vuotias Niklas Vaulanen ja 15-vuotias Pinja Sysi-Aho. Niklas on Turun nuorisovaltuustossa kaksi kautta ollut viime kauden puheenjohtaja. Pinja on uusi vastavalittu jäsen.

Niklas: Alun perin hakeuduin mukaan nuorisovaltuustoon, koska olen aina ollut kiinnostunut vaikuttamisesta. Ala-asteella lähdin Turun lasten parlamenttiin mukaan. Silloin kuulin nuorisovaltuustosta ja ajattelin, että hakeudun mukaan kun voin. Olen saanut paljon uusia hyviä ystäviä nuvasta.

Pinja: Minua myös kiinnostaa kovasti nuoria koskeviin asioihin vaikuttaminen. Yhteiskuntaopin opettajani huomasi sen ja ehdotti minulle, että minun kannattaisi hakea mukaan nuorisovaltuustoon.
En oikein tiedä mitä odottaa ensimmäiseltä nuorisovaltuustokaudelta. Aivan aluksi toimintaan pitää päästä tutustumaan syvällisemmin. Toivon ainakin saavani uusia ystäviä ja pääseväni vaikuttamaan nuorten asioihin.

Niklas: Nuorisovaltuuston suurin saavutus viime kaudella oli se, että saatiin lautakuntiin edustus. Lisäksi olemme kommentoineet mm. Turun kaupungin joukkoliikennettä ja mahdollista raitiotieratkaisua. Lisäksi teimme ilmastokannanoton. Ympäristöasiat ovat sellaisia juttuja, joihin nuoret haluavat tällä hetkellä vaikuttaa. Olemme saaneet paljon aikaan. Välttämättä vaikutukset eivät näy heti, mutta tällaista päätöksenteko on. Asiat eivät tapahdu nopeasti.

Pinja: Joukkoliikenneasiat ovat minullekin tärkeitä juuri ilmastoasioiden vuoksi. Itse liikun vain julkisilla kulkuneuvoilla. Olen jonkin verran miettinyt sitä, että miten helposti uutena jäsenenä pääsee mukaan nuorisovaltuuston ryhmään, että ei jää sivuun?

Niklas: Kukaan ei jää ryhmässä ulkopuolelle. Toiminnassa pystytään osallistamaan kaikkia ja annetaan esimerkiksi puheenvuoroja tasapuolisesti. Yksi tärkeimmistä asioista nuorisovaltuustossa on myös se, että lähdetään mukaan oppimaan. Myös itsellä kannattaa olla sellainen asenne, että uskaltaa avata suunsa. Siinä kehittyy. Perinteinen nuorisovaltuuston perehdytyskoulutusleiri on ollut hyvä tutustumispaikka. Lisäksi olemme välillä kokouksen jälkeen lähteneet kahville ja muutenkin vietämme vapaa-ajalla aikaa keskenämme.

Pinja: Olisi tosiaan kivaa, että käytäisiin ryhmässä jossain ihan toiminnan ulkopuolellakin. Uusille jäsenille on tärkeä kokemus, että heidät hyväksytään ja otetaan kunnolla mukaan.

Nuorisovaltuusto valvoo nuorten etuja ja edistää heidän osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiaan Turussa. Viime marraskuussa valittiin uusi nuorisovaltuusto kaksivuotiskaudelle 2020–2021. Nuorisovaltuusto ottaa kantaa asioihin, järjestää tapahtumia, myöntää rahoitusta nuorten ideoimille hankkeille sekä tekee yhteistyötä kaupungin toimijoiden ja muiden tahojen kanssa.

Lisää tietoja nuorisovaltuustosta: turku.fi/nuorisovaltuusto

Teksti ja kuva: Maria Vakkamaa

Juttu on julkaistu Turkupostissa 1/2020.