Kaupunkiympäristölautakunnan päättämä Turun uusi metsäsuunnitelma vähensi hakkuutavoitetta ilmaston ja virkistyskäytön hyväksi. Kysyimme Turun ilmastotiimin erityisasiantuntija Miika Meretojalta mitä uusi suunnitelma tarkoittaa kaupungin hiilineutraaliustavoitteen kannalta.

Metsäsuunnitelma ja oheismateriaalit

Erityisasiantuntija Miika Meretoja osallistui metsäsuunnitelman valmisteluun ilmastoasiantuntijana. Kuva: Turun yliopisto

Mikä on Turun metsien merkitys hiilensitojana?

Metsien merkitys on maailmanlaajuisestikin äärimmäisen tärkeä, sillä muita laajamittaisesti hyödynnettäviä keinoja hiilidioksidin poistamiseksi ilmakehästä ei ainakaan toistaiseksi ole. Turun alueen metsistä noin puolet on kaupungin omistuksessa, joten kyseessä on suuri kasvava hiilivarasto. Puustoon ja maaperään sitoutunut hiilidioksidi vastaa Turun alueen useiden vuosien päästöjä.

Miten aiemman 60%:n hakkuutavoitteen laskeminen 40%:iin vaikuttaa hiilensidontakykyyn?

Lähivuosikymmenten aikana metsien hiilivaraston kehittymiseen vaikuttaa eniten se, paljonko hakataan eli paljonko biomassan mukana poistetaan hiiltä metsästä. Vain pieni osa hakatusta puusta siirtyy pitkäikäisiin puutuotteisiin. Suurin osa päätyy tavalla tai toisella nopeasti ilmakehään, joten hakkuut aiheuttavat suuria päästöjä. Hakkuutavoitteen pienentämisen vuoksi hiilidioksidia sitoutuu Turun metsiin lähivuosina useita tuhansia tonneja enemmän.

Turku on valinnut metsien hoidon menetelmäksi jatkuvan kasvatuksen, eli avohakkuita ei tehdä. Onko hoitomenetelmällä merkitystä hiilensidonnan kannalta?

Hoitomenetelmällä on suuri merkitys. Jatkuvassa kasvatuksessa metsästä poistetaan suurimpia puita, jolloin pienemmät jäävät edelleen kasvamaan ja metsä säilyy hiilinieluna. Maaperä säilyy ehjempänä kuin avohakkuissa, jolloin myös maaperän hiilivarastot kasvavat jatkuvasti.  Avohakkuun jälkeen kestää vuosikymmeniä ennen kuin uudet taimet pääsevät kunnolla kasvuun ja lisäksi maanmuokkaus voi aiheuttaa huomattavia päästöjä.

Hiilitasetta voidaan siis parantaa luonnonläheisemmällä metsänhoidolla kuten Turussa tehdäänkin.

Voiko hiilensidontakykyyn vaikuttaa muulla tavalla kuin hakkuita säätelemällä?

Hiilivarastosta voidaan huolehtia myös muilla tavoilla, esimerkiksi pitämällä turvemaiden vesitasapaino sellaisena, ettei maaperä muutu päästölähteeksi. Hiilitasetta voidaan parantaa myös muilla metsänhoidon toimenpiteiden säätelyllä esim. myöhentämällä esiharvennusta.

Voitaisiinko hiilensidontaa lisätä myös metsittämällä?

Metsittämällä voidaan lisätä hiilensidontaa, ja metsäsuunnitelma sisältää joitakin metsitettäviä alueita. Niillä on merkittävä vaikutus, mutta uudet metsät eivät synnyt hetkessä vaan vaikutukset näkyvät vasta vuosikymmenten päästä. Siksi on tärkeää samalla huolehtia, että nykyiset metsäalueet säilyvät – niin meillä kuin maailmalla.