Turku jatkaa ikääntyneiden terveysliikunnan kehittämistä Ikäinstituutin koordinoimassa kolmivuotisessa Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelmassa.

Kehittämistyön aloitustapaamisessa oli mukana jo yli 30 toimijaa Turun kaupungin eri toimialoilta, järjestöistä ja yhdistyksistä. Tavoitteena on saada yhteistyöhön mukaan lisää urheiluseuroja, yhdistyksiä ja kansanterveysjärjestöjä. 

Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelma tarjoaa hyviä käytäntöjä liikuntaneuvonnasta, ryhmäliikunnasta ja ulkoilusta. Terveysliikunta kohdennetaan kotona vielä itsenäisesti asuville, mutta toimintakyvyltään jossain määrin heikentyneille yli 75-vuotiaille.
– Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa päivitetään ammattilaisten osaamista sekä koulutetaan hyväkuntoisista ikäihmisistä vertaisohjaajia ryhmäliikunnan ohjaajiksi ja liikuntaystäviksi. Kunnan eri hallintokuntien, eläkeläis-, kansanterveys- ja liikuntajärjestöjen sekä maakuntien yhteistyöllä rakennetaan Voimaa vanhuuteen -liikuntapalveluketju, jonka avulla löydetään liian vähän liikkuvat iäkkäät sekä innostetaan heitä ohjattuun ryhmäkuntoiluun sisällä ja ulkona, kertoo ohjelmajohtaja Elina Karvinen Ikäinstituutista.

Turku on yksi 18:sta Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa aloittavasta kunnasta. Ohjelmahakuun tuli 45 hakemusta, mikä osoittaa, että kunnilla on suuri tarve kehittää iäkkäiden toimintakykyä edistäviä toimintamalleja kasvavan vanhusväestön tarpeisiin.

Tavoitteena on yhteistyön lisääntyminen

Turun kaupunki järjestää jo nyt yli 75-vuotiaille yksilöllistä liikuntaneuvontaa ja tarjoaa voima- ja tasapainoharjoittelun tehoryhmiä. Näitä palveluja kehitetään edelleen kolmen vuoden aikana. Turussa tavoitteena on myös lisätä yhteistyötä ikääntyneiden terveysliikunnan järjestämiseen erityisesti urheiluseurojen, yhdistysten ja kansanterveysjärjestöjen kanssa.
– Tarkoituksena on vahvistaa ikääntyneiden liikuntapalvelujen saavutettavuutta ja liikunnan palvelupolkua aina liikuntaneuvonnasta ammattilaisen ohjaaman ryhmätoiminnan kautta omatoimiseen tai vertaisohjattuun liikuntaan saakka, kertoo ikääntyneiden liikuntapalveluvastaava Saija Kultala.

Lisäksi tavoitteena on vahvistaa iäkkäiden ulkoilumahdollisuuksia mm. ulkoiluystävätoimintaa lisäämällä. Mentorointiohjelmalla pyritään vahvistamaan myös henkilöstön ja sidosryhmien aihealueen osaamista koulutuksen kautta.

Vuonna 2019 Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelmassa aloittavat Turun lisäksi Askola, Hailuoto, Imatra, Jyväskylä, Lappeenranta, Lapua, Lohja, Orivesi, Outokumpu, Pello, Pietarsaari, Polvijärvi, Rauma, Ruovesi, Siilinjärvi, Vaala ja Virrat. Kunnat ovat voineet hakea kolmivuotiseen mentorointiohjelmaan vuodesta 2010. Mentorointiin on näiden vuosien aikana valittu yhteensä 68 kuntaa.

Voimaa vanhuuteen

Voimaa vanhuuteen -ohjelma edistää kotona vielä itsenäisesti asuvien, mutta toimintakyvyltään jossain määrin heikentyneiden ikäihmisten (75+) yhdenvertaisia liikkumismahdollisuuksia. Ohjelma tarjoaa hyviä käytäntöjä liikuntaneuvonnasta, ryhmäliikunnasta ja ulkoilusta. Terveysliikuntaa toteutetaan järjestöjen, julkisen sektorin ja ikäihmisten kanssa. Ohjelma tuetaan Veikkauksen tuotoilla.