Geriatrinen poliklinikka avasi ovensa kaupunginsairaalan yhteydessä, vanhoissa päivystyksen tiloissa, toukokuussa 2013. Nyt vajaan neljän toimintavuoden jälkeen juhlistettiin 10 000. potilaskäyntiä. Potilaat ja yhteistyökumppanit ovat olleet tyytyväisiä poliklinikan toimintaan.

Toiminta-ajatus:

Poliklinikan toiminta-ajatuksena on potilaslähtöinen, kokonaisvaltainen hoidon arviointi, toteutus ja suunnittelu, johon kuuluvat diagnostiikka ja tarvittavat lisätutkimukset, fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn arvio, lääkityksen arvio ja toteutus, kotona selviytymisen arviointi ja tukeminen, ravitsemustilan kartoitus sekä potilaan ja omaisten ohjaus.

Tärkeitä lukuja:

  • Poliklinikalla käy keskimäärin 11 potilasta päivässä.

  • Suurin osa potilaista tulee kotoa, yksityisistä palvelutaloista tulee noin viidennes.Noin puolet potilaista on kotihoidon asiakkaita.

  • Vuonna 2016 potilaista kotiutui omaan kotiinsa yli puolet, sairaalan akuuttiosastoille siirtyi 45 prosenttia, kuntoutusosastoille 2 prosenttia ja Tyksiin 2 prosenttia.

Geriatrinen poliklinikka

Kunnallissairaalantie 20
p. (02) 266 2420

Poliklinikka on avoinna arkisin klo 8.00–18.00

Geriatrisella poliklinikalla 10 000 kävijää 7.3.2017

Erityisesti kiitosta on tullut iäkkään potilaan kokonaisvaltaisesta ja kiireettömästä kohtaamisesta. Potilaat kokevat, että heille annetaan aikaa ja heitä sekä omaisia kuunnellaan.

Poliklinikan tarjoamassa hoidossa on erityistä se, että potilaan omaiset ja asuinympäristö otetaan huomioon hoitosuunnitelmassa. Poliklinikan tavoitteena on puuttua jo varhaisessa vaiheessa potilaan terveydentilassa tapahtuneisiin muutoksiin, niin että potilas pysyy toimintakykyisenä. Toiminnalla pyritään estämään vanhuksen turha ajautuminen päivystykseen tai sairaalahoitoon.

Henkilökunta kokee työnsä merkityksellisenä

Koko henkilökunta ottaa vastuuta poliklinikan toiminnasta.

- Toimimme moniammatillisena tiiminä ja henkilökunta kokee tekemänsä työn merkityksellisenä. Työntekijöillä on monta eri ammattinimikettä farmaseutista, sairaanhoitajiin ja geriatrian erikoislääkäriin. Työyhteisötaidot ovat tärkeitä yhteistyön sujumiseksi ja yhteiseen tavoitteen saavuttamiseksi, kertoo vs. osastonhoitaja Tarja Eronen.

Poliklinikan toiminta vaikuttaa potilaan saaman hyödyn lisäksi myös omaisiin ja potilasta hoitaviin yhteistyötahoihin kuten kaupunginsairaalan osastoihin, lääkinnälliseen kuntoutukseen jne., jotka ovat olleet tyytyväisiä poliklinikan toimintaan.

- Haluamme työllämme parantaa iäkkään potilaan hyvinvointia ja elämänlaatua. Muokkaamme aina toimintaamme työssä saamamme kokemuksen ja palautteen mukaan, Eronen lisää.

   

Seija Koskinen kukitettiin 7.3.2017 Geriatrisen poliklinikan 10 000. potilaana

Kenelle poliklinikka on tarkoitettu?

Poliklinikka on tarkoitettu niille turkulaisille vanhuksille, joiden tutkimus ja hoito ei onnistu kotihoidossa tai terveysasemalla eivätkä he tarvitse intensiivistä päivystyksellistä hoitoa.

Poliklinikalle tullaan aina terveydenhuollon ammattihenkilön, joko terveysaseman, kotihoidon tai sairaankuljetuksen työntekijän konsultaation perusteella. Poliklinikan lääkäri tai sairaanhoitaja tekee päätöksen potilaan sisäänotosta. 

Potilaan omaiset myös mukana

Poliklinikalla työskentelee moniammatillinen tiimi geriatrian erikoislääkärin johdolla. Tiimiin kuuluu sairaanhoitajia, fysioterapeutti, osastofarmaseutti sekä osastonsihteeri. Konsultaatioapua saadaan tarvittaessa sosiaalityöntekijältä, vanhuspsykiatrian sairaanhoitajalta ja sairaalapastorilta.

Lääketieteellisten tutkimusten lisäksi moniammatillinen tiimi arvioi potilaan toimintakykyä. Myös omaisten kuuleminen ja heidän näkemyksensä potilaan voinnin muutoksesta sekä kotona selviytymisestä on tärkeää.

Poliklinikkakäynnillä tehdään monia tutkimuksia ja käynti voi kestää useita tunteja. Potilaille tarjotaankin aamupalaa ja lounasta, jos potilaan vointi ja tilanne sen sallii. Mikäli tutkimusten perusteella potilas tarvitsee sairaalahoitoa, hänelle järjestetään paikka vuodeosastolta tai kotisairaalasta. Potilaan hoitoa kotona tukevat kotihoito sekä tarvittaessa kotiutustiimi ja yöhoito.

Laajaa yhteistyötä

Poliklinikalla tehdään tiivistä yhteistyötä Geriatrisen arviointiyksikön kanssa. Muita tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat mm. sairaalan akuutti- ja kuntoutusosastot, kotisairaala, lääkinnällinen kuntoutus, kotihoito, kotiutustiimi, päiväkuntoutus, geropsykiatria, muistikoordinaattorit sekä kolmannen sektorin toimijat.

Poliklinikan yhteydessä on myös muistipoliklinikka, jonne potilaat tulevat lääkärin lähetteellä. Muistipoliklinikalla toimii geriatri ja muistihoitaja, joka tekee myös muistitestauksia.