Näyttelyssä pyritään havainnollistaman miten kunniamerkkijärjestelmä toimii ja miksi on eriarvoisia luokkia.

Turun kaupungin historiallisen museon raha- ja mitalikabinetti perustettiin omana näyttelyosastona jo vuonna 1893 Turun linnan esilinnaan. Vuonna 1962 ostettiin lehtori Johan Jakob Huldénin Fennica-mitalikokoelma ja 1987 Åbo akademin kokoelmat tallennettiin museoon. Vuonna 1969 konsuli Eric Oscar Wikeströmin venäläinen kunniamerkkikokoelma siirrettiin Åbo akademilta Historialliseen museoon ja 1974 Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntahallituksen kokoelma tallennettiin museoon. Nykyinen perusnäyttely on vuodelta 1998 ja jakautuu kolmeen erilliseen osastoon: Rahat ja setelit eli maksuvälineet, tapahtuma- ja henkilömitalit sekä kunniamerkit.

Kun uudistettu raha- ja mitalikabinetti avattiin maaliskuussa 1998 liitettiin uutuutena kolmantena osastona kunniamerkit. Se oli tilapäinen esillepano vanhalla kalustolla eikä alkuperäistä näyttelysuunnitelmaa silloin voitu toteuttaa. Nyt se vihdoin pystytetty alkuperäisen suunnitelman mukaisesti ja esittää palkitsemisjärjestelmää keisarillisessa Venäjällä ja itsenäisessä Suomessa. Tämän lisäksi Suomen viralliset ja puoliviralliset kunniamerkit esitellään.

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikuntahallitus päätti vuonna 1938 perustaa oman kokoelman suomalaisista kunniamerkeistä ja tausta-ajatuksena oli oma museo kunniamerkkijärjestelmästä ja sen historiasta. Kokoelma kartutettiin 1940- ja 1950-luvuilla. Museohanke ei kuitenkaan toteutunut.

Isänmaa palkitsee on tapana sanoa. Ruotsin kunniamerkkilaitos perustettiin vuonna 1748 ja ensimmäisten vastanottajien joukossa oli lukuisia suomalaisia. Kun Suomesta tuli suuriruhtinaskunta vuonna 1809 oli luonnollista että Venäjän palkitsemisjärjestelmä otettiin myös käyttöön maassamme. Näyttelyssä esitellään venäläiset kunniamerkit niin kuin ne jaettiin vuosina 1897–1917. Uutta näytteillepanossa on se että pyritään havainnollistaman miten kunniamerkkijärjestelmä toimii ja miksi on eriarvoisia luokkia, jotka vastaavat virka-asemaa tai sotilasarvoa silloisessa ja nykypäivän yhteiskunnassa. Historiallisen museon mitali- ja rahakabinetti Turun museokeskuksen alaisuutena on ainoa museo lajissaan joka esittelee tällaista kokoelmaa Suomessa.