Yhteisterassialueet

PALAUTETTA TERASSEISTA

Kaikista Turun kesäterasseista (yhteisterassit, ravintoloiden terassit) voi lähettää palautetta kaupungille Palautepalvelussa.

Tämän sivuston alta löydät tietoa yhteisterassialueen perustamisesta. Tutustu tämän sivun lisäksi huolellisesti myös Ravintoloiden ulkotarjoilualueet -sivuun.

Millaisia yhteisterasseja on suunniteltu?

Vallitsevasta tilanteesta johtuen kaupunki on päättänyt mahdollistaa yhteisterassit kesäksi 2020. Ajatuksena on, että näin saadaan turvallisesti luotua tilaa asiakkaille ja toisaalta myös mahdollistetaan sellaisten yritysten toiminta, jotka eivät pysty oman ravintolansa välittömään läheisyyteen laajentamaan terassialuetta.

Nopeuttaakseen uusien ulkotilojen käyttöönottoa ulkotarjoilualueiksi sekä muuhun toimintaan, kaupunki tarjoaa seuraavat alueet ao. toiminnan käyttöön, ns. yhteisterassialueiksi, kesäkaudeksi 2020: Vanha Suurtori, Tuomiokirkkotorin alue, Hämähäkkitontti ja Kaupungintalon puistikko ja piha, Puutori, Varvintori ja Rautatientori.

Näillä alueilla kaupunki tai sen valitsema operaattori hakee mahdollisen toimenpideluvan alueiden varaamiseen ravintolatoimintaan ja muuhun mahdolliseen käyttöön kysynnän mukaisessa laajuudessa kesäkaudella 2020. Mahdolliset operaattorit sekä muut toimijat voivat esittää ideoitaan myös muille kaupungin omistamille aukioille ja piha-alueille, ja niiden soveltuvuutta harkitaan tapauskohtaisesti.

Yhteisterassialueet eivät ole tarkoitettu pelkästään anniskelualueiksi, vaan niillä toivotaan olevan monipuolista toimintaa, mahdollisuuksien mukaan jo aamusta alkaen. Yhteisterassialueilla voi olla esimerkiksi kahvilatoimintaa ja lounasravintoloita viini-, olut- ja cocktailbaarien lisäksi. Toiminta alueella loppuu kuten rajoitusten mukaan muuallakin, eli anniskelun tulee päättyä kello 22.00 ja alueen sulkeutua kello 23.00.

Mitä operaattorilta vaaditaan?

Jotta yhteisterassi olisi onnistunut kaupungin, operaattorin, ravintoloiden ja muiden toimijoiden sekä asiakkaiden mielestä, vaaditaan operaattorilta kokemusta ravintola-alalta tai tapahtumien järjestämisestä. Näin taataan kesän sujuvuus kaikkien osapuolten näkökulmasta.

Jos olet kiinnostunut perustamaan yhteisterassialueen kesäkaudelle 2020, ole yhteyksissä kaupunkiympäristötoimialaan:

Laita sähköpostia tai keskustele ensin kaupungin edustajan kanssa ideasi pääkohdista, jonka jälkeen voit tehdä tarjouksen. Tarjouksen tulee sisältää kuvaus yhteisterassialueen toteutuksesta, aikataulu (sis. rakentamisen), erillinen hygieniasuunnitelma (jossa otetaan huomioon koronarajoitukset ja turvallisuus) sekä esisopimukset yhteisterassialueeseen osallistuvien ravintoloiden kanssa. Kaupunki pidättää itsellään oikeuden olla hyväksymättä tarjousta.

Kun lähdet ideoimaan yhteisterassialuetta, ota ainakin seuraavat asiat huomioon ja pohdi miten yrityksenne järjestää seuraavat asiat:

  • Anniskelulupa alueelle
  • Alueen suunnittelu ja suunnittelijan palkkaus toimenpidelupaa varten
  • Kassajärjestelmät
  • Rakennelmat (teltat, pöydät istumapaikat, anniskelutiskit)
  • Käsienpesupisteet ja desinfiointipisteet
  • Infran rakentaminen (vesi, sähkö, äänentoisto)
  • Ravintolat ja muut mahdolliset toimijat alueella
  • Muut kumppanit (jätehuolto, vartiointi, siivous, valot ja äänentoisto.

Tutustu maanvuokrasopimusluonnokseen ennalta. Sopimuskohtaiset neuvottelut käydään kaikkien operaattorien kanssa erikseen. Kaikkien valittujen operaattorien kanssa allekirjoitetaan maanvuokrasopimus, jonka ehtoja noudatetaan kesäkaudelle 2020.

Yhteisterasseihin pätee sama toimenpidelupavaatimus kuin muihin ulkoterasseihin. Tutustu siis huolellisesti toimenpidelupahakemuksen vaatimuksiin kohdassa Ravintoloiden ulkotarjoilualueet. Tutustu myös ympäristöterveyden muistilistaan.

PALAUTETTA TERASSEISTA

Kaikista Turun kesäterasseista (yhteisterassit, ravintoloiden terassit) voi lähettää palautetta kaupungille Palautepalvelussa.