Turun kaupunki tuottaa kumppaniensa kanssa kaupungin keskustaan uudenlaisia keskustaa elävöittäviä toimintoja ja tapahtumia sekä kaupunkiympäristöä kehittäviä ratkaisuja. Ideat niihin on saatu avoimen Sytytä Turku -kilpailun tuloksena. Ensimmäistä kertaa käytössä ollut kokeileva kilpailumuoto tuotti laajan kirjon ehdotuksia, joista voittajat etenevät nyt kohti toteutusta.

Keskustan kehittämiskilpailun tulokset

Lisätiedot: www.turku.fi/sytytaturku

Turun kaupungin visio korostaa, että Turussa on hyvä elää ja onnistua yhdessä. Tähän yhdessä tekemisen tärkeyteen perustuu myös Sytytä Turku -kilpailu, joka sisälsi kaikille avoimen kutsun: ”Kertokaa miten haluaisitte olla mukana toteuttamassa kunnianhimoista keskustavisiota yhdessä kaupungin kanssa.”

- Sytytä Turku -kilpailu edustaa uudenlaista yhteistyö- ja kokeilukulttuuria. Kaupunki tarjosi koko keskustan ikään kuin pelikentäksi ja kokeilualustaksi uusille vetovoimaa vahvistaville innovaatioille. Olemme hyvin ilahtuneita, että niin moni otti haasteen vastaan ja saimme kilpailuun jopa 71 ehdotusta, kaupunginjohtaja Minna Arve sanoo.

Kilpailumuotona tämä oli kansainvälisestikin aivan uudenlainen.

- Tavanomaisessa ideakilpailussa tällainen määrä ei yllättäisi, mutta kun edellytettiin kuvausta siitä, miten idea toteutetaan sekä vielä omaa sitoutumista toteutukseen, kasvoi kilpailutehtävä varsin vaativaksi. Kilpailumuotona tämä oli kansainvälisestikin aivan uudenlainen, kilpailun arviointiryhmän puheenjohtaja, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen kuvailee.

Kilpailuehdotusten toteutettavuustarkastelun ja ehdotusten jättäneiden kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella kilpailun voittajiksi valikoitui 12 ehdotusta. Näiden lisäksi kolme tapahtumallista ehdotusta ja kolme valohanke-ehdotusta toteutetaan osana Turun kaupungin muita meneillään olevia hankkeita.

Täysi tusina sytyttäviä ideoita

Kilpailun voittajaehdotukset tuovat Turun keskustaan lisää elävyyttä: monipuolisia toimintoja, tapahtumia ja kaupunkiympäristöä kehittäviä ratkaisuja. Monet niistä tarjoavat uudenlaista tekemistä erityisesti lapsille ja nuorille. Nuorimpia kaupunkilaisia ilahduttanevat ainakin Mini Turku, Kontiaisten joulukuu, Nuorten kesäyrittäjätori sekä Turku Starsin elämyksellisesti tietoa jakavat toimintapisteet.

- Nuorten kesäyrittäjätori tulee Turun keskustaan jo tänä kesänä. Se on nuorten itsensä tuottamien palvelujen ja tuotteiden kauppapaikka ja oppimisympäristö, joka liitetään osaksi valtakunnallista kesäyrittäjäkampanjaa, idean äiti Hilkka Näse kertoo.

Kaupunkilaisten hyvinvointia ja kestävän liikkumisen muotoja tuetaan kuntoiluun, kävelyyn ja pyöräilyyn rohkaisevilla kiinnostavilla uudistuksilla. Hyvin voiva Turku -idean ulkoliikunta-alue kannustaa turkulaisia aktiiviseen liikkumiseen. Turun Pyörämessut ja niitä täydentävät suunnitelmat rakentavat Turusta entistä vahvempaa pyöräilykaupunkia. Käveltävämpi keskusta sekä Samppalinnanpuiston ja Urheilupuiston yhdistävä Puistosilta tähtäävät puolestaan rakenteisiin, jotka edistävät jalankulkijoiden sujuvaa liikkumista keskusta-alueella.

Hieman mittavampia ja pidempää valmistelua vaativia kumppanuuksia kilpailun kautta syntyi esimerkiksi Kauppahallin korttelin ja Aurajoen länsirannan kehittämiseen. Niiden kehittäminen tukee keskustavision tavoitteita viihtyisästä ja kaupallisesti houkuttelevasta keskustasta, joka jatkuu yhtenäisenä ja vetovoimaisena kohti merta.

Uskon, että uusi kehitysversio kumppanuuskilpailusta tullaan toteuttamaan lähivuosina.

Timo Hintsanen

Kilpailulla saatiin myös kumppaneita ja ideoita suunnitteilla olevaan uuteen valotapahtumaan. Valon polku toi tänä talvena esimakua siitä, miten kausivalaistuksella ja valoteoksilla voidaan piristää pimeää talvikautta. Ensi talvena valoa ja valotaidetta on luvassa vielä enemmän.

Kaiken kaikkiaan Sytytä Turku -kilpailu osoittautui erittäin kannattavaksi kokeiluksi.

- Olemme saaneet paljon kiitosta kilpailusta ja monella suulla on toivottu kilpailun uusimista. Uskonkin, että uusi kehitysversio kumppanuuskilpailusta tullaan toteuttamaan lähivuosina, Timo Hintsanen arvioi.

Voittajat ja muut edistettävät ideat

Kumppanuudella toteuttavat voittajaideat:

 •     Puistosilta, Hila Arkkitehdit Oy
 •     Hyvin voiva Turku, Pasi Inkinen
 •     Turku Stars Carbon Neutral City Experience for Kids and Youth, Zeamly Oy
 •     Nuorten kesäyrittäjätori, Hilkka Näse
 •     Mini Turku, Katia Salo
 •     Tapahtumamatot, Katia Salo
 •     Kontiaisten joulukuu, Essi Santala
 •     Turun Pyörämessut / Turku - Suomen pyöräpääkaupunki, Juha Toivonen, Tmi Kekseliäs kettu
 •     Portti auki Turkuun, Lundén Architecture Company
 •     Käveltävämpi keskusta, Lujatalo Oy
 •     Saaristolaivasatama, Juho Niemi
 •     Turun kauppahallikortteli 2026, JKMM Arkkitehdit Oy

Valotapahtuma 2021 -hankkeen suunnitteluun mukaan valitut ideat ja toimijat:

 • Lumina festival of light and wonder, Artturi Elovirta
 • Luodaan valoa Turkuun yhdessä, Kari Kola
 • Sytytä Turku -seikkailu – Joukkoistamalla valotaideteokset loistamaan, Choose Your Future

Kaupungin tapahtumatoimintojen kanssa edistettävät tapahtumat:

 • Esitykset Valtaavat Kadut, Sirkussirkus
 • Turku kutsuu tanssiin!, Laura Sillanpää
 • Turun Sarjakuvafestivaali 2021, Turun Sarjakuvakerho