Frågor och svar om flytten till lokalerna i Skolgatans daghem och i L-flygeln på Smedsgatan 1

Åbo stad hålde torsdagen den 8 oktober kl. 17.30 ett Teams-informationstillfälle för vårdnadshavare. Vi informerade om fortsatta planer i anslutning till att Klockringaregatans utrymmen stängs och att nya tillfälliga lokaler tas i bruk. Sakkunniga från bildningssektorn, fastighetsaffärsverket samt miljöhygienen deltar i informationstillfället. Frågorna som ställdes vid evenemanget och svaren på dem sammanställs på den här sidan.

Bakgrund till flytten

Under sommaren 2020 har det gjorts en konditionsgranskning i skolhuset på Klockringaregatan 9–11, där man utredde konditionen för våningarna 1–3 som används som tillfälliga lokaler. Granskningsrapporten visade emellertid på betydande renoveringsbehov i lokalerna för att användningen av dem ska kunna fortsätta. Åbo stad beslutade tillsammans med Stiftelsen för handelsutbildning i Åbo, som äger fastigheten, att det inte lönar sig att utföra renoveringen inom denna tidtabell. Därför rekommenderas det att småbarnspedagogik- och undervisningsverksamheten flyttas någon annanstans.

Lokalerna på Skolgatan 10 renoveras för Skolgatans daghem och Sirkkala daghem och förskolas grupp för 5-åringar. Kerttuli-enhetens elever vid skolan Luostarivuoren koulu återvänder till den sina egna lokaler. Inledningsvis föreslås att Sirkkala daghem och förskolas två förskoleundervisningsgrupper och högstadieskolan Luolavuoren yläkoulu flyttas till L-flygeln i den utrymmeshelhet på Smedsgatan 1.

1. Varför testade ni inte Klockringargatans lokaler inneluft innan ni flyttade barnen dit i höst? Det låter ganska konstigt att flytta barn fram-och-tillbaka från ett "mögel"-hus till ett annat.

Beslutet om att hyra lokalerna fattades i mitten av juni och beställningen av undersökningar gjordes före slutet av juni. Undersökningarna genomfördes inom den tid som definieras i ramavtalet.

2. Kommer ni att testa att Skolgatan 10 inneluft/ytor är i skick efter remonten, innan Ni skickar barnen dit i november?

I det rivningsarbete som görs i fastigheten på Skolgatan följs anvisningar om rivning av fukt- och mikrobskadade konstruktioner, det s.k. Ratu-kortet. Man kan följa upp hur arbetet lyckas både medan rivningsarbetet pågår och genom en kvalitetssäkring efter att arbetet blir färdigt. Ytterst viktigt under arbetet vid verifieringen av att inneluftsaneringarna har lyckats är iakttagande av god byggpraxis, noggrann kvalitetssäkring och dokumentation av reparationsskeden. Uppföljningen av reparationer genomförs med behövliga mätningar och enkäter.

Mer information: Soile Viiri, Johanna Kaipia

3. Vilka fattade beslutet om flytten till Klockringaregatan även om man allmänt visste att byggnaden hade haft problem med inneluften i flera år?

Nämnden för fostran och undervisning och idrottsnämnden föreslog under våren 2020 att lokaler ska hyras för akuta lokalbehov (den svenskspråkiga förskoleundervisningen och gruppen för 5-åringar, KOTO-verksamheten och gymnastiksalen). 

Stadsstyrelsen godkände hyrningen av lokalerna på Klockringaregatan för ett år (18.6.2020 § 285) och förutsatte utredningar om inneluften i de lokaler som skulle hyras.

Lokalservicecentralen beställde i somras utredningar om inneluften av FCG Finnish Consulting Group Ab, men resultaten var tillgängliga först under september 2020.

Yrkesinstitutet som hade sin verksamhet i lokalerna på Klockringaregatan flyttade enligt planer till lokalerna på Råggatan 8 under sommaren 2020. Att avstå från objektet ingick i campushelheten, dit man i det första skedet koncentrerar utbildningen inom social- och hälsovård och handel i stadens egna lokaler på Råggatan och på lång sikt i Österås till det nya Taito-campuset.

Ägaren av fastigheten på Klockringaregatan har som mål att utveckla fastigheten för bostadsbruk. Därför kommer objektet att rivas. Beslutet om detaljplaneändring för objektet har överklagats och processen pågår fortfarande, och därför är tidsplanen för fastigheten på Klockringaregatan fortfarande öppen. Därmed anser man att lokalerna fortfarande kan användas under ett år.

I slutet av juni/början av juli 2020 fick man resultaten från undersökningarna om inneluften i det svenskspråkiga daghemmet på Skolgatan 10, och utifrån dem skulle verksamheten flyttas till evakueringslokaler. Alternativet var att renovera lokalerna på Skolgatan eller helt flytta till evakueringslokaler innan det nya daghemmet på Sofiegatan blir färdigt 2021. Bildningssektorn föreslog i stället för renovering av lokalerna att verksamheten placeras på Klockringaregatan, där det ännu fanns utrymme. Lokalservicedirektören fattade beslutet (3.7.2020 § 15) om hyrning av extra lokaler med samma villkor som stadsstyrelsen under dess sommaruppehåll. Stadsstyrelsen informerades om beslutet.

Mer information: Minna Juselius

4. Varför reagerade man inte på förhållandena när det var uppenbart att barnen och personalen i byggnaden på Klockringaregatan har symptom?

I augusti 2020 fick man en preliminär uppfattning av en undersökare utifrån en sensorisk bedömning om problemen på den första våningen. Motsvarande observationer gjordes inte på andra och tredje våningen. Man reagerade på detta med åtgärder som tryggar användningen, såsom justeringar av ventilation och uppdelning av lokalerna i avdelningar. 

Staden kan inte planera och binda resurser till överlappande lokallösningar och därmed fick man vänta på de slutliga undersökningsresultaten.

5. Varför fick man vänta på resultaten från undersökningen av inneluften på den andra och tredje våningen på Klockringaregatan i nästan tre månader?

Den fukt- och innelufttekniska undersökningen av byggnaden inleds med insamling av grundläggande uppgifter och analys av dem. Utifrån de grundläggande uppgifterna samt efter att ha bekantat sig med objektet utarbetar experten på hälsoriktigt byggande en undersökningsplan som ska godkännas av beställaren. Efter att undersökningsplanen har blivit färdig avtalar undersökaren om tidsplanen för fältarbete med beställaren.

Det tar tid att genomföra ett noggrant fältarbete och till exempel tillståndsmätningar och provtagning av industriella mineralfiber tar 14 dygn. Odling av mikrobprov i ett analyslaboratorium tar högst 14 dygn, varefter analyslaboratoriet skickar en testrapport.

Även slutrapporten med alla sina observationer samt mät- och analysresultat ska göras noggrant, vilket naturligtvis tar sin tid. Undersökningarna på Klockringaregatan har fortskridit inom den utsatta tid som anges i ramavtalet.

Mer information: Johanna Kaipia

6. Nu när allvarliga problem med inneluften har bevisats med undersökningsresultat senast 29.9.2020 också åtminstone för den andra och tredje våningen, med vems beslut fortsätter verksamheten fortfarande under de kommande veckorna på Klockringaregatan, där barnen och personalen har haft symptom ända sedan augusti, och en del redan under den första verksamhetsveckan?

Åbo stad har en verksamhetsmodell för att sköta inneluftfrågor. Att lösa problem som gäller inneluft förutsätter flera yrkesgruppers kompetens och det är fråga om ett omfattande multiprofessionellt samarbete. Man har genomfört kontroller i objektet och utarbetat en utredning, enligt vilka det bereds ett förslag enligt hälsoskyddslagen om att meddela ett förbud att använda objektet samt en bestämmelse att vidta omedelbara åtgärder för att begränsa olägenheterna. Tidsfristen för den fortsatta användningen av lokalen är så kort som möjligt. Problem ska betraktas övergripande i samarbete med andra aktörer.

Mer information: Olli Sjövall

7. Hur tryggas barnens och personalens hälsa tills de lämnar lokalerna på Klockringaregatan?  

I FCG Finnish Consulting Group Ab:s redogörelse presenteras åtgärdsförslag som tryggar användningen av objektet före flytten till evakueringslokaler. Uppföljning av hälsotillståndet med hälsovården.

Mer information: Olli Sjövall

8. Hur tar Åbo stad hand om personalens ork i arbetet?

Vi har från början anställt mera personal. Prioritering nummer ett är att få bort både personal och barn från de ohälsosamma utrymmena. Vi har försökt ge stöd genom att vara tillgängliga, lyssna på personalen och fört personalens oro vidare.  Vi är hela tiden lyhörda och lyssnar på personalen, kommunicerar öppet och delger information. Personalens oro över situationen har förts vidare till ledande tjänstemän och beslutsfattare inom staden. Arbetshälsovården, och arbetsskyddet är inkopplad.

Mer information: Hanna Karlsson

9. Vem svarar och betalar för hälsoolägenheter som drabbar barnen och personalen nu och eventuellt i framtiden? 

Åbo stad har som mål att trygga alla barn och personalen trygga studie- och arbetsförhållanden nu och i framtiden. Beslut om användningen av skolor vid olika undantagstillstånd fattas av stadsstyrelsen.

10. Exakt vilka mikrober hittade man i undersökningarna på Skolgatan och Klockringaregatan?

De mikrober som konstaterats ur materialproven anges provspecifikt i bilagorna till undersökningsrapporterna för båda objekten. Rapporterna inklusive bilagor har publicerats på webbplatsen Ajankohtaiset kiinteistöt.

Mikrober som konstaterats i analysen av materialprov från Skolgatan 10

(* = mikrob som indikerar fuktskada, ° = mikrobens betydelse tills vidare öppen)

I proven konstaterades 18 olika mikrobsläkter, varav nio har klassificerats som mikrober som indikerar fuktskada.

aktinobakterier * (bakterie)

Aspergillus versicolor*

Geotrichum

Aspergillus candidus

Chaetomium*

Penicillium

Aspergillus fumigatus*

Chyrosonilia°

Rhizopus°

Aspergillus niger°

Cladosporium

Syncephastrum

Aspergillus ochraceus*

Eurotium*

Ulocladium*

Aspergillus restricti*

Fusarium*

Geotrichum

(I testrapporten dessutom: andra svampar)

Mikrober som konstaterats i analysen av materialprov från skolhuset på Klockringaregatan

(Grupper som indikerar fuktskada har markerats *.)

I proven konstaterades 26 olika mikrobsläkter, varav 17 har klassificerats som mikrober som indikerar fuktskada.

Acremonium*

Aspergillus versicolor*

Paecilomyces variotii*

Aktinomyketer* (bakterie)

Aureobasidium

Penicillium

Alternaria

Botrytis

Phoma*

Aspergillus fumigatus*

Chaetomium*

Scopulariopsis*

Aspergillus niger grupp

Chyrosonilia

Sporobolomyces* (jästsvamp)

Aspergillus grupp Restricti*

Cladosporium

Stachybotrys*

Aspergillus grupp Usti*

Engyodontium*

Trichoderma*

Aspergillus sp.

Exophiala*

Ulocladium*

Aspergillus sydowii*

Mucor

 

(I testrapporten dessutom: jästsvampar, basidiomyketer, sterilt mycel)

Mer information: Johanna Kaipia

11. Vart och hur snabbt flyttar man barnen och personalen från Klockringaregatan? Jag vill veta de exakta grupperna och adresserna.

Vid informationstillfället 7.10 berättade vi följande:

SKOLGATANS DAGHEM: Grupperna Blåsippor, Humlor och Nyckelpigor flyttas tillbaka till Skolgatan 10 när renoveringen är färdig, uppskattningsvis i november (torde klarna inom två veckor)

SIRKKALA DAGHEM OCH FÖRSKOLA: Förskolegrupperna flyttas till Smedsgatan 1, 2 vån. I november

Femåringarnas grupp har tilldelats utrymmen vid Skolgatans daghem, Skolgatan 10

Ny information 12.10:

SKOLGATANS DAGHEM: Verksamheten på Klockringaregatan. Blåsipporna flyttas ut ur fastigheten 19.10 till ett rum på Sirkkala daghem och förskola. Utrymmet är litet men kan fungera en kort tid för 14 barn. Behovet för utrymning är akut.

SIRKKALA DAGHEM OCH FÖRSKOLA: Även femårsgruppen har fått utrymmen i fastigheten på Smedsgatan 1. Föräldrarna har fortfarande även möjlighet att välja Skolgatans daghem om de så önskar. Skild bekanting på Smedsgatan ordnas för vårdnadshavare före beslutet om placering görs.  Tidtabellen för flytten till Smedsgatan påskyndas och torde klarna i början av vecka 43.

Mer information: Hanna Karlsson

12. Ska man flytta möbler och föremål från Klockringaregatan till nya lokaler? Varifrån kommer de ersättande föremålen? Om man emellertid planerar att flytta möbler och föremål, hur rengörs dessa?

Beslut om möbler och föremål har inte ännu fattats, men om man börjar flytta dem kommer man att låta yrkespersoner inom området att genomföra en ändamålsenlig rengöring.

Mer information: Johanna Kaipia, Sini Ekman

13. På vilket sätt renoveras Skolgatans dagvårdsenhet så att det är tryggt för barnen och personalen att vistas där? Vilka slags mätningar genomförs i byggnaden och enligt vilken tidsplan?

I fastigheten på Skolgatan förnyas skadat golvmaterial, säkras att konstruktionerna är täta bland annat med tätningsrenoveringar, fiberkällor stängs och tas bort, värmesystemet justeras och funktionen av systemets delar kontrolleras, ytterdörrarnas funktion kontrolleras, fasta möbler som har gått sönder förnyas och avslutningsvis genomförs i lokalerna en noggrann och omfattande städning.

Man följer upp hur väl tätningsrenoveringen har lyckats med stickprovsaktiga spårämnesprov, i lokalerna installeras per avdelning tillståndsmätare med kontinuerlig funktion för att följa upp inneluftförhållandena (koldioxid, tryckskillnader och värme) och i samband med förekomsten av fiber genomförs en provtagning för uppföljning under vårvintern 2021.

Även miljöhälsan deltar i utvärderingen av renoveringsåtgärderna, säkerställandet av att dessa har lyckats samt uppföljningen.

Mer information: Soile Viiri, Johanna Kaipia, Olli Sjövall

14. Vilka åtgärder vidtar Åbo stad gällande bristen på lokaler inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken?

Förutom lokalerna på Sofiegatan (daghemmet i Port Arthur) planeras även en totalrenovering och utbyggnad av Sirkkala skola, och i samband med detta genomförs lokaler för tre förskoleundervisningsgrupper. Därtill har nämnden för fostran och undervisning nyligen godkänt en projektplan för Oxvägens nya daghem. Detta projekt ersätter daghemslokalerna på Kuratorsstigen och medför nya vårdplatser som motsvarar två grupper. För närvarande har den svenskspråkiga småbarnspedagogiken 376 barn. Dess projekt ger sammanlagt 336 vårdplatser, varav en stor del är ersättande platser, men även nya platser. De ersättande lokalerna medför 336 småbarnspedagogikplatser, varav 63 gäller förskoleundervisningen. Därmed kommer de nuvarande platsresurserna att utökas med sammanlagt 84 platser i daghemmen (två grupper Port Arthur, två grupper Oxvägen) och 21 platser i förskoleundervisningen i Sirkkala.

På tomten bredvid Cygnaeus skola börjar man planera en tillbyggnad med lokaler för den finsk- och svenskspråkiga småbarnspedagogiken och grundläggande utbildningen. (Områdets svenskspråkiga förskoleundervisningsgrupper.) Uppskattningen är att det tar fem år att genomföra projektet.

Det kvantitativa behovet av nya vårdplatser bedöms nu med beaktande av de ovan nämnda projekten och befolkningsprognosen. För närvarande visar befolkningsprognosen att antalet finskspråkiga barn minskar och antalet svenskspråkiga barn ökar. Fram till 2030 anses att antalet svenskspråkiga barn mellan 0 och 6 år kommer att öka med närmare 170 barn.

Mer information: Minna Juselius

15. Skulle ni som fattar beslut och i synnerhet tjänsteinnehavare vara redo att arbeta på Klockringaregatan under resten av den tid som barnen och personalen vistas där?

Representanterna för lokalservicen är när som helst redo att arbeta i lokalerna på Klockringaregatan.

16. Vad är det som händer med Skolgatans daghem, varför har mitt barn flyttats till sirkkala dv och hur länge kommer mitt barn vara där på Sirkkala dagis?

Eftersom Skolgatans daghem placerades i utrymmen där det var omöjligt att stationera flera grupper, samt omöjligt att placera yngre barn beslöt områdeschef Hanna Karlsson att de yngsta barnen skulle placeras i småbarnsgrupperna på Sirkkala daghem. En del av Skolgatans barn var sk. “gamla barn” det vill säga barn som deltagit i verksamheten på Skolgatan 10 men även alla nya småbarn som skulle inleda daghemmet under hösten 2020. Vårdnadshavarna till samtliga Skolgatans barn som placerades i Sirkkala daghem och förskola kommer att själv få välja om barnen i september 2021 flyttas över till nya daghemmet Port Arthur eller om de istället önskar bli kvar i Sirkkala. Familjerna kommer att få en förfrågan via Wilma.

Mer information: Hanna Karlsson

17. Det påstås att daghemsverksamhet ordnas med tanke på barnens bästa. Hur är det förenligt med barnets bästa att hans eller hennes daghemsplats flyttar från Sirkkala till Skolgatan?

Svar 7.10:  Svenska området är mycket medvetet om situationen och hur besvärligt det är. Vi har framfört både vår egen önskan och den korrespondens som kommit från familjerna vidare till fastighetscentralen.

Situationen 12.10: situationen har ändrat, eftersom ett utrymme i anslutning till de planerade förskoleutrymmen på Smedsgatan 1 har frigjorts och nu har även femårsgruppen fått utrymmen i fastigheten. Föräldrarna har fortfarande även möjlighet att välja Skolgatans daghem om de så önskar. Skild bekanting på Smedsgatan ordnas för vårdnadshavare före beslutet om placering görs. Tidtabellen för flytten till Smedsgatan påskyndas och torde klarna i början av vecka 43.

18. Varför planerar man inte närmare och godkänner förslaget som getts av Frej Holmberg i den svenskspråkiga sektionen?

Svenska området inleder arbetet gällande motionen och kommer att ge sitt svar till svenska sektionen. Svenska området behöver dock tilläggsutrymmen för att genomföra förflyttningar av äldre barn/skolelever, nuvarande utrymmen som området har tillgång till räcker inte.

19. Hur länge är det meningen att detta arrangemang ska fortsätta?

Arrangemangen på Skolgatans daghem samt på Smedsgatan 1 är tillfälliga. Skolgatans daghem kommer att avslutas i september 2021, och barnen flyttas över till nya daghemmet Port Arthur.

Smedsgatans utrymmen hyrs för verksamhetsåret 2020-21, och förskoleverksamheten planeras flytta till Kärsämäki (AKK:s fastighet) tillsammans med Sirkkala skola i augusti 2021. Det är fortfarande öppet var verksamheten för Sirkkalas femåringar får utrymmen, men för att undvika många flytt och med tanke på den pedagogiska verksamheten är det ändamålsenligt att femåringarna får utrymmen i anslutning till förskola-skola helheten.

Mer information: Hanna Karlsson

20. Hur är det plötsligt åter möjligt att använda lokalerna i Skolgatans daghem, då man nyss på sommaren var tvungen att snabbt flytta ut?

I Skolgatans daghem genomförs de renoveringar som definierats utifrån inneluftundersökningarna. Man borde emellertid ha flyttat till evakueringslokalerna för den tid som renoveringen pågår, men i somras föreslog bildningssektorn att man i ställer för renovering flyttar helt till Klockringaregatan. Nu när man måste tömma Klockringaregatan återgår man till den ursprungliga planen om renovering och ibruktagande av lokalerna på Skolgatan.

Mer information: Johanna Kaipia

21. Sedan yrkesinstitutets tid visste man att i synnerhet lärare var tvungna att flytta till andra lokaler på grund av symptom som berodde på byggnadens inneluft. Hur är det möjligt att man inte var medveten om detta då beslut fattades?

Målet var att välja de lokaler som togs i bruk så att de har så bra förhållanden som möjligt. Lokaler, för vilka man tidigare har gjort en anmälan om inneluft, uteslöts. Under 2016–2018 kom från yrkesinstitutet fyra anmälningar om inneluft av lärare och en anmälan om en elev under 2017.  Anmälningarna gällde främst våningarna 4–5. Under 2019–2020 kom det inga anmälningar om inneluft från yrkesinstitutet.

Mer information: Sini Ekman, Johanna Kaipia

22. Varför undersöktes luften i byggnaden på Klockringaregatan överhuvudtaget om man utgick ifrån att byggnaden var i gott skick?

Stadsstyrelsen beslutade att på nytt hyra lokalerna på Klockringaregatan i mitten av juni. De inneluftundersökningar som stadsstyrelsen förutsatte beställdes följande vecka, och före detta hade bildningssektorn redan snabbt fattat ett beslut om att lokalerna ska tas i bruk.

23. Vart skall denna grupp 5-åringar från Sirkkala daghem flyttas? Är det helt omöjligt att få denna grupp till Smedsgatan?

Svar 7.10: svenska området är mycket medvetet om situationen och hur besvärligt det är. Vi har framfört både vår egen önskan och den korrespondens som kommit från familjerna vidare till fastighetscentralen.

Situationen 12.10: situationen har ändrat, eftersom ett utrymme i anslutning till de planerade förskoleutrymmen på Smedsgatan 1 har frigjorts och nu har även femårsgruppen fått utrymmen i fastigheten. Föräldrarna har fortfarande även möjlighet att välja Skolgatans daghem om de så önskar. Skild bekanting på Smedsgatan ordnas för vårdnadshavare före beslutet om placering görs.  Tidtabellen för flytten till Smedsgatan påskyndas och torde klarna i början av vecka 43.

Mer information: Hanna Karlsson

24. Fanns det strålsvamp i fastigheten på Klockringaregatan? Vad är instruktionerna om att flytta kläder och föremål: behövs rengöringsåtgärder och vem genomför dem?

I analyserna av materialprov från Klockringaregatan observerades bland annat aktinomyketer som på vardagsspråk kallas strålsvamp. Förekomsten av aktinomyketer i proven bedöms på samma sätt som förekomsten av andra mikrober som indikerar fuktskada. Rengöringsåtgärder har diskuterat, men inga beslut har ännu fattats om detta. Information ges då man har fattat beslut om nödvändiga åtgärder.

25. Om man håller på att renovera fastigheten på Skolgatan så att den blir säker, varför återvänder inte också de små barnen från Sirkkala dit?

Ändringar är betungande och besvärliga för alla barn, både för de barnen som nu placerats på Klockringaregatan som för andra. Desto yngre barn ändringarna gäller desto besvärligare är det. De små som i höstas placerades från Skolgatan till Sirkkala daghem är i allmänhet 1-3-åringar som nu har mjuklandat och blivit trygga med de vuxna och barn som de delat vardagen med i Sirkkala. Vi anser att förflyttning av de yngsta bör undvikas in i det sista. Trots att de äldre barnen på Klockringaregatan inte heller gynnas av ändringar i sin vardag, kommer de att behålla sina kompisar och trygga vuxenrelationer vilket inte vore fallet om småbarnen förflyttades.

Mer information: Hanna Karlsson

26. Finns det någon mer konkret, långsiktig plan över hur problemen gällande utrymmesbristen inom småbarnspedagogiken i Åbo stad kommer att lösas?

Inom svenskspråkig fostran och undervisning har vi efterlyst en dylik plan och kontinuerligt fört fram utrymmesbehoven. En dylik plan behöver göras i samband med fastighetsservice, stadsplanering m.m.  Från stadsstyrelsen har det kommit en begäran om att en dylik utredning in begärs från fastighetsservicen och bildningssektorn. Den kommer att göras omgående.

Mer information: Liliane Kjellman

27. Är det realistiskt med tanke på renoveringen att man kan flytta till Skolgatan 10 i november?

Enligt de uppgifter som nu är tillgängliga för oss är tidsplanen realistisk.

28. De här plötsliga upptäckterna av problem i husens skick skapar stor stress för små barn, föräldrar och personal. Hur har staden tänkt sköta underhållet i sina byggnader framöver för att detta inte ska hända?

Staden har inlett systematiska bedömningar av i vilket skick de fastigheter som ägs av staden är, och den största delen av bedömningarna är redan färdiga. I samband med bedömningar av fastigheternas skick utarbetas en LP- eller långsiktig plan för 10 år. LP-planen styr underhållet av fastigheter i fråga om konstruktionernas och konstruktionsdelarnas skick samt renoverings- och förnyelsebehov som gäller åldrande byggnader. Staden har en underhållsplan för brådskande och oväntade underhållsbehov.

29. Varför skall Sirkkala daghems barn (5-åringar och förskolegrupper) splittras?

Svar 7.10: svenska området är mycket medvetet om situationen och hur besvärligt det är. Vi har framfört både vår egen önskan och den korrespondens som kommit från familjerna vidare till fastighetscentralen.

Situationen 12.10: situationen har ändrat, eftersom ett utrymme i anslutning till de planerade förskoleutrymmen på Smedsgatan 1 har frigjorts och nu har även femårsgruppen fått utrymmen i fastigheten. Föräldrarna har fortfarande även möjlighet att välja Skolgatans daghem om de så önskar. Skild bekanting på Smedsgatan ordnas för vårdnadshavare före beslutet om placering görs.  Tidtabellen för flytten till Smedsgatan påskyndas och torde klarna i början av vecka 43.

Mer information: Hanna Karlsson

30. Trodde det var självklart att Skolgatans barn flyttar till Sofiegatan?

Skolgatans barn, barn som nu är placerade i Blåsippor, Humlor och Nyckelpigor, överförs automatiskt till nya daghemmet i september 2021. De barn som är placerade i Sirkkalas daghemsgrupper får en förfrågan om de önskar flyttning till nya daghemmet i september 2021. Övriga familjer på samtliga svenska kommunala enheter har fått information om att daghemmet Port Arthur kommer att öppna på Sofiegatan och att det finns möjlighet att lämna in en ansökan om man önskar förflyttning, likväl som alldeles nya ansökningar kan riktas till daghemmet.

Enhetscheferna och jag själv berättar gärna mera om daghemmet.

Mer information: Hanna Karlsson

31. Varför försöker Åbo aktivt profilera sig som en miljövänlig stad men på samma gång bollar man småbarn runt hit och dit så att många är tvungna att börja använda bil för att få barn till dagis/skolan? Få "vanliga" småbarnsfamiljer skaffar någon snärtig ny elbil för det ändamålet. Kan inte KOTO-verksamheten flyttas till Skolgatan?

Utrymmen på Skolgatan 10 lämpar sig inte som undervisningsutrymmen för vuxna. KOTO-verksamheten har behov av ett flertal klassrum.

32. Är det för barnets bästa föräldrar ska flytta småbarn till andra sidan stan i morgon- och eftermiddagsrusning?

Preliminär planen är att Sirkkala skola kunde flyttas till Kärsämäki AKK från hösten 2021 under tiden som byggprojektet vid Sirkkala skola färdigställs. Då ser vi det inom svenskspråkig fostran och undervisning som naturligt att också Sirkkala förskola och femåringarna kunde finnas på samma ställe.

Mer information: Liliane Kjellman

33. Det känns som att femåringarna i Sirkkala är en slagpåse. Tre olika fastigheter under två år! Är detta rimligt?

De tillfälliga lösningarna har drabbat vissa grupper värre än andra. Det är mycket beklagligt att så är fallet och ingenting vi kan vara nöjda med.

Mer information: Liliane Kjellman

34. Problemen på Klockringaregatan var vi tvungna att föra vårt barn på läkarundersökning redan efter några veckor i fastigheten. Eftersom det nu framgått att fastigheten är i uruselt (och i vissa delar rent av farligt) skick, kan vi söka ersättning för kostnaderna från staden?

Staden ersätter inte sådana läkarkostnader.

35. Behöver barnens kläder och ev. leksaker rengöras på något särskilt sätt pga mikrober? Ersätter staden kläder el. dyl. om de måste förstöras, eller en grundlig rengöring av dem?

Den allmänna riktlinjen är att föremål utan synligt mögel eller en kraftig mögellukt kan rengöras. I rengöringen ska man följa de rengöringsinstruktioner som getts för varje material, men i fråga om kläder och textilier rekommenderas tvätt i så hög temperatur som möjligt (minst 60 grader). Man kan använda ett allrengöringsmedel för rengöring av föremål med hård yta. Man ska inte använda tvättmedel med biocider eller desinficerande medel i rengöringen. Om det förekommer en avvikande lukt i föremålen eller kläderna också efter rengöringen eller om de orsakar symptom, ska de förstöras.

Staden ersätter inte rengöringen eller föremål som ska förstöras.

36. Varför flyttar femåringarna i Sirkkala? De är också små barn.

Ändringar är betungande och besvärliga för alla barn, både för de barnen som nu placerats på Klockringaregatan som för andra. Desto yngre barn ändringarna gäller desto besvärligare är det. De små som i höstas placerades från Skolgatan till Sirkkala daghem är i allmänhet 1-3-åringar som du har mjuklandat och blivit trygga med de vuxna och barn som de delat vardagen med i Sirkkala. Vi anser att förflyttning av de yngsta bör undvikas in i det sista. Trots att de äldre barnen på Klockringaregatan inte heller gynnas av ändringar i sin vardag, kommer de att behålla sina kompisar och trygga vuxenrelationer vilket inte vore fallet om småbarnen förflyttades.

Mer information: Hanna Karlsson

37. Vem svarar för behandlingen av symptomen nu och senare om de är långvariga?

Hälsovården svarar alltid för behandlingen av symptom.

38. Vi kan säkert utgå ifrån att det är möjligt att ta bort sitt barn från Klockringaregatans utrymmen nu medan Skolgatan åtgärdas och slippa betala dagvårdsavgift för dessa dagar?

Det finns möjlighet att anmäla om vårdavbrott för några månader eller få avdrag i avgifterna. Ta gärna kontakt med enhetscheferna eller servicechef Hanna Karlsson så kan vi diskutera alternativen.

Ny information 12.10, Skolgatans daghem: Verksamheten på Klockringaregatan, Blåsipporna flyttas ut ur fastigheten 19.10 till ett rum på Sirkkala daghem och förskola. Utrymmet är litet men kan fungera en kort tid för 14 barn. Behovet utrymning är akut.

Mer information: Hanna Karlsson

 

Personer som ger mer information enligt temaområden

Svenskspråkig småbarnspedagogik: Hanna Karlsson och Liliane Kjellman

Inneluftundersökningar: Johanna Kaipia

Renoveringsåtgärder: Soile Viiri

Hur tryggt det är att använda lokalerna: Olli Sjövall

Servicenät- och lokalplanen: Minna Juselius

Nyckelord: