Bostäder för studerande

Åbo erbjuder mångsidiga boendealternativ för studerande nära campusen och centrum. Prisnivån är förmånligare än i många andra städer. När man söker bostad bör man ändå vara ute i god tid. Den mest hektiska tiden är i början av läsåret, och flest bostäder blir lediga på våren.

Studentbystiftelsen i Åbo (TYS)

  • Studentbystiftelsen i Åbo (TYS) har omkring 7 000 bostäder i 18 olika bostadsobjekt runt om i staden. Hyresnivån är omkring 15–20 % lägre än i andra städer. Till skillnad från andra stora studiestäder kan man i Åbo ansöka om studiebostad redan innan man har fått besked om sin studieplats.
  • Hälften av TYS-bostäderna är ettor, och därtill erbjuds bland annat familje- och kollektivbostäder. De flesta av bostäderna finns i Studentbyn, som är belägen nära Åbo universitet och de många möjligheterna till friluftsliv längs Aura å. Till salutorget är det två kilometer och till campuset mindre än en kilometer.
  • Om du planerar en bostadsbyte är vår och sommar de bästa tiderna att ansöka om en lägenhet. I TYS lägenheter inkluderar hyran el, vatten, internet och fyra bastu skift per månad. Kolla in lägenheterna på TYS webbsidan.
  • Läs mer om studiebostäderna och hur du ansöker om bostad på TYS webbsidan.

Andra hyresbostäder

  • Man kan också söka bostad på den privata marknaden. Du kan exempelvis ta hjälp av sökfunktionen på webbplatsen opiskelijankaupunki.fi (på finska)