Tiotals coronavirussmittor har uppdagats bland internationella utbytesstudenter i Åbo. Minst tvåhundra personer har exponerats för smitta. Situationen är ytterst kritisk.

Åbo stads övervakning av smittsamma sjukdomar reder ut smittkedjorna. Spårningsarbete pågår fortfarande. Antalet smittade och exponerade kommer sannolikt ännu att öka.

Omfattande smittkluster har konstaterats på följande ställen:

  • Studentbyn i Åbo, flera adresser både på östra och på västra sidan
  • Åbo stads studenthem i Luolavuori
  • Studentbystiftelsens studenthem i Kråkkärret

Covid-19-positiva personer har dessutom vistats på följande ställen:

  • Old Irish Bar 6 mars
  • Espresso House Hansa 7 mars
  • Educarium Campus Sport Gym 11 mars
  • Studentbyns bastu 11 mars
  • Turku International School 12 mars

- Situationens allvar klarnade igår. Smittor och exponeringar har skett i stor skala till exempel i studerandenas gemensamma boenden, där smittorna lätt kommer åt att spridas, säger Åbo stads ansvariga smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi

Smittorna orsakade av en virusvariant, sprids lättare

Av allt att döma rör det sig om en virusvariant, som sprider sig mycket lätt. Därför är det oerhört viktigt att alla vuxna följer alla rekommendationer och begränsningar som givits med anledning av pandemin. Kontakter mellan vuxna bör begränsas till det minimala.

Om du misstänker att du exponerats för coronaviruset i högskolestuderandes smittkluster, ska du bli i frivillig karantän och söka dig till coronaprovtagningen. Samma instruktioner gäller i sådana fall, där en smitta uppdagas i ett gemensamt studentboende.

- Alla vuxna har nu ansvar för situationen. Ingen får föreställa sig, att någon annan sköter om saken. Var och en måste handla ansvarsfullt – det är tid för det senast nu, understryker Peltoniemi.

Den mobila coronabekämpningen gör test i Studentbyn, adr. Inspektorsgatan 3 C, lö–sö 20–21 mars kl. 11–14. I coronabussen tas prov utan särskild tidsbokning eller remiss. Röda Korset medverkar och stöder verksamheten. OBS! Bussen har förlängd öppettid på söndagen, kl. 11–17.

Effektiverad informationskampanj till utbytesstudenterna

Sedan pandemin började har alla högskolor i Åbo via sina egna kanaler informerat om covid-19 och givit coronaanvisningar till sina utbytesstuderande. 
Riktad och effektiverad information ges nu till internationella studerande båda högskolevis och gemensamt i Studiestad Åbo-nätverkets kanaler. Ett informationstillfälle för studerandena ordandes på distans torsdagen den 18 mars.

Nyckelord: