År 1910 byggdes ett hamnlager med välvt tak och utan fönster för Rettigs tobaksfabrik. Under årtionden har lagrets utseende förändrats i flera omgångar. Byggnaden vid Tredje linjen är fortfarande en av de stiligaste på området. I första våningen ligger nuförtiden den populära restaurangen 3. linja. Lotta Niittyvaara är en av de tre ägarna. 
3. linja är en omtyckt lunchrestaurang. Den stora efterfrågan överraskade restaurangägarna som från början trodde att de skulle betjäna personal från de närliggande kontoren. Idén att grunda en restaurang kom från en vän som jobbar i ett kontor våningen ovanför 3. linja. 

Niittyvaara önskar att få fortsätta som företagare på 3. linja så länge som det är möjligt. I framtiden blir restaurangen kanske ett familjeföretag . Niittyvaaras barn, som är i dagisåldern, deltar ivrigt i företagets vardag. De har till exempel fått vara med om att måla väggarna då den nya utvidgningsdelen renoverades. Ibland tar barnen av sig skorna och lämnar dem mitt på restauranggolvet. Precis som hemma. 

Niittyvaara märker av förändringarna i området i sitt eget arbete. Det kommer många byggarbetare från byggarbetsplatserna för att äta lunch. Vad önskar Niittyvaara av Slottsudden? 

Visst är det här området verkligen, jag menar verkligen stockat på grund av båttrafiken, särskilt på veckosluten Så nog skulle jag vilja att trafiken skulle bli smidigare.  
Förstås skulle det vara trevligt, om det skulle bli lite livligare här, att människorna hittar området och till exempel Slottsparken där borta.   

Det här är trots allt ett unikt område. 

Slottsgatan 88

 

Rettigs tobakslager i Åbo hamn. Foto: Kaarin Kurri, Åbo museicentral, 1987.
  • Rettigs tobaksfabriks lagerbyggnad i hamnen blev färdig år 1910. Den planerades av arkitekten Alexander Nyström.
  • Byggnaden hade välvt tak, inga fönster och var väldigt utsmyckat. 
  • Pilastrarna som strukturerat gavlarna och långsidorna togs bort sannolikt ca 1955–1960.
  • Den gamla lagerbyggnaden fick sitt nuvarande utseende med fönter på 1990-talet, när den byggdes om till kontor.