Åbo stad skapar tillsammans med sina partners nya slag av verksamheter och evenemang som gjuter nytt liv i centrum och lösningar som utvecklar stadsmiljön. Idéerna till den nya verksamheten är resultat av den öppna Tänd Åbo-tävlingen. Den experimentella tävlingsformen, som användes för första gången, gav ett brett urval förslag varav segrarna nu går vidare till förverkligandet.

Åbo stads vision betonar hur det är bra att leva och lyckas tillsammans i Åbo. Även Tänd Åbo-tävlingen grundar sig på meningsfullheten av att göra tillsammans, vilket underströks i den öppna inbjudningen: ”Berätta hur ni skulle vilja vara med i att verkställa en ambitiös centrumvision tillsammans med staden.”

- Tänd Åbo-tävlingen representerar ett nytt slag av samarbets- och försökskultur. Staden erbjöd hela centrumet som ett slags spelplan och försöksunderlag för nya innovationer som förstärker dragningskraften. Vi är mycket glada över att så många tog emot utmaningen och att vi fick hela 71 förslag till tävlingen, säger stadsdirektör Minna Arve

- Ett sådant antal skulle inte överraska i en sedvanlig idétävling men nu förutsattes en beskrivning av hur idéen verkställs och att bidragsgivaren förbinder sig till utförandet. Det ökade tävlingsuppgiftens kravnivå avsevärt. Som en tävlingsform är det här även internationellt sett av ett nytt slag, beskriver ordföranden för tävlingens utvärderingsgrupp, stadsplaneringsdirektör Timo Hintsanen.

På basen av granskningen av tävlingsbidragen och diskussioner med förslagsgivarna utsågs 12 vinnare. Dessutom utförs tre evenemang och tre belysningsprojekt som delar av andra Åbo stads pågående projekt.

Ett helt dussin tändande idéer

Tävlingens segrande idéer tillför mera liv och rörelse till Åbo centrum: mångsidiga lösningar som utvecklar funktioner, evenemang och stadsmiljön. Många av dem erbjuder nya slag av aktiviteter särskilt för barn och unga. De yngsta stadsborna blir glada åtminstone över Mini Turku, Mullvadens december, De ungas sommarentreprenörstorg samt Turku Stars verksamhetsställen som delar ut information på ett nytt sätt. 

- De ungas sommarentreprenörstorg kommer till Åbo centrum redan denna sommar. Det är en handelsplats för tjänster och produkter unga själv producerar och en lärmiljö, som knyter an till en riksomfattande sommarföretagarkampanj, berättar idéens mamma Hilkka Näse.

Stadsbornas välbefinnande och olika former av hållbar rörlighet stöds med intressanta förnyelser som uppmuntrar till motionering, promenader och cykling. Idéns ”Ett välmående Åbo” utomhusgym uppmuntrar Åbobor till aktiv motionering. ”Åbo cykelmässa” med kompletterande planer gör Åbo till en allt starkare cykelstad. ”Ett fotgängarvänligare centrum” samt ”Parkbron” som förenar Samppalinnaparken och Idrottsparken siktar för sin del på strukturer som främjar fotgängarnas smidiga rörlighet i centrumområdet.

Partnerskap födda ur tävlingen som kräver mera omfattande och längre samarbete är till exempel utvecklandet av Saluhallens kvarter och Aura ås västra strand.  Utvecklandet av dem stöder centrumvisionens mål om ett trivsamt och kommersiellt attraktivt centrum som sträcker sig enhetligt mot havet.

Tävlingen hämtade med sig också partners och idéer för ljusevenemanget som planeras som bäst. Denna vinter gav ”Ljusets stig” försmak om hur man kan pigga upp den mörka vinterperioden med säsongsbelysning och ljusinstallationer. Nästa vinter skall det bli även mera ljus och ljuskonstverk.

Allt som allt visade Tänd Åbo-tävlingen sig som ett mycket lönande experiment.

- Vi har fått mycket tack för tävlingen och många röster har önskat en repris. Jag vågar tro att vi kommer att verkställa en ny utvecklingsversion av partnerskapstävlingen de närmaste åren, avväger Timo Hintsanen.

Segrarna och övriga idéer som kommer att befrämjas

Segrande idéer som kommer att verkställas via partnerskapsmodellen:

 • Puistosilta, ”Parkbron”, Hila Arkkitehdit Oy
 • Hyvin voiva Turku, ”Ett välmående Åbo”, Pasi Inkinen
 • Turku Stars, Carbon Neutral City Experience for Kids and Youth, Zeamly Oy
 • Nuorten kesäyrittäjätori, ”De ungas sommarentreprenörstorg”, Hilkka Näse
 • Mini Turku, Katia Salo
 • Tapahtumamatot, ”Händelsemattor”, Katia Salo
 • Kontiaisten joulukuu, ”Mullvadens december”, Essi Santala
 • Turun Pyörämessut / Turku - Suomen pyöräpääkaupunki, ”Åbo cykelmässa”, Juha Toivonen, Tmi Kekseliäs kettu
 • Portti auki Turkuun, ”Öppna porten till Åbo”, Lundén Architecture Company
 • Käveltävämpi keskusta, ”Ett fotgängarvänligare centrum”, Lujatalo Oy
 • Saaristolaivasatama, ”Skärgårdsbåthamnen”, Juho Niemi
 • Turun kauppahallikortteli 2026, ”Saluhallskvarteret 2026”, JKMM Arkkitehdit Oy

Idéer och aktörer som valts med i planeringen av Ljusevenemang 2021-projektet.

 • Lumina festival of light and wonder, Artturi Elovirta
 • Luodaan valoa Turkuun yhdessä, ”Låt oss tillsammans skapa ljus till Åbo”, Kari Kola
 • Sytytä Turku -seikkailu – Joukkoistamalla valotaideteokset loistamaan, ”Tänd Åbo -äventyret - Ljuskonst via crowdsourcing”, Choose Your Future

Evenemang som befrämjas tillsammans med stadens evenemangsfunktioner:

 • Esitykset Valtaavat Kadut, ”Föreställningarna Tar Över Gatorna”, Sirkussirkus
 • Turku kutsuu tanssiin!, ”Åbo Lockar till dans!”, Laura Sillanpää
 • Turun Sarjakuvafestivaali 2021, ”Åbo Seriefestival 2021”, Turun Sarjakuvakerho

Läs mera: www.turku.fi/sv/tand-abo