Se intervjun

Länken öppnar i ett nytt fönster i YouTube. I YouTube-videons inställningar kan du välja textningsalternativ. Videon är textad till svenska och till finska. 

Hit kom fartygen med sina lass av socker, mjöl, kaffe; huvudsakligen av de här. Här omkring hamnen är marken så lerig att den här byggnaden har sjunkit. Vi har gamla fotografier där man kan se att det gått höga trappor hit. Nu har vi inga trappor.

Pirjo Lahdenne känner till historian runt sin arbetsplats, Hotel Seaport. Hon har arbetat i hotellet från och med år 2000. Under åren har hamnen två gånger svämmat över så, att räddningsverket varit tvungen att evakuera hotellgästerna med roddbåt. Lahdenne kan det före detta warrantmagasinet som sitt eget hem. Om det hörs ett ljud någonstans vet Lahdenne genast, var det kommer ifrån.

 

En gång hamnade Lahdenne i en situation då det var inte så lätt att lokalisera det märkliga ljudet. 

Under nattskiftet hörde jag snarkande, som jag inte kunde placera. Jag gick omkring och undersökte alla ställen men ingenstans fanns en enda levande själ. Och snarkningarna bara fortsatte. Jag började bli desperat om det var en hörvilla. Jag konstaterade att ljudet måste komma ifrån trapporna som leder till övre våningens entré.

Vid trappan finns en öppning och under trappan finns ett utrymme. Jag kröp in med en ficklampa för att se efter vad som håller oväsen där och där hittade jag en trött karl! Jag hämtade en långskaftad borste från lagret och började peta på honom med den då jag inte annars fick honom att kvickna till. Han vaknade så småningom och undrade var han var, trodde sig vara på Sverigebåten. Han var en ung svensk på kryssning som hade gått av och i misstag blivit i hamnen, med allt bagage kvar på båten och helt utan pengar!

Mitt hjärta veknade då i morgonnattens timmar och jag lät pojken att sova i ett ledigt rum. Morgonbåten tog honom sedan med sig tillbaka till Stockholm. 

  • Foto: Ville Mäkilä, Åbo museicentral.

Hotel Seaport

Hamnområdet år 1915. Foto: G. Welin, Åbo museicentralens fotografisamlingar.
  • Warrantmagasinet i tegel uppfördes år 1899 som första byggnad i hamnens nya lagerområde. Mahaseinet planerades av arkitekterna Elia Heikel och Stefan Michailov.
  • Den rikt utsirade nyrenässansbyggnaden gjordes om till hotell år 1986 enligt arkitektbyrån Ilkka Salos ritningar. 
Stadsdel/Område: